במאמר בכתב העת Antiquity כותבים ד"ר רן ברקאי והדוקטורנט רועי לירן מהחוג לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב, כי מצאו עדויות לכך שנעשה ניצול בפחדים הקמאיים של תושבי הכפר הקדום של יריחו כדי לשכנע אותם להשתתף במאמץ הכביר של בניית מבנה הציבור הראשון בהיסטוריה של האדם
אחת התעלומות בתל יריחו, שנחשב לאחד האתרים הקדומים בעולם בו התרחש המעבר לחקלאות (ומתוארך לתקופה הניאוליתית, לפני כ-11 אלף שנה), היא הימצאותו של מגדל בגובה שמונה וחצי מטרים שכלל גרם מדרגות תלול ברוחב של כמטר ואשר התנשא מעל חומה בגובה ארבעה מטרים והקיפה את העיר. קיומו של מגדל שנדרשו מאמצים אדירים באותה תקופה כדי לבנותו אותו אף הביא להגדרת יריחו כעיר הראשונה בעולם, על אף שמדובר ביישוב של לקטים-ציידים שעדיין לא עסקו בחקלאות.
מחקר חדש של הדוקטורנט רועי לירן וד"ר רן ברקאי מהחוג לארכיאולוגיה בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב המתפרסם בכתב העת Antiquity שופך אור על תעלומת ייעודו של המגדל.
השניים מציינים כי זו הפעם הראשונה בה בני אדם מקימים מבנה ענק, עוד בטרם המעבר לחקלאות ולייצור מזון, ועל כן זכה מגדל יריחו לתשומת לב רבה מאז גילויו. חלק מהחוקרים הציעו לראות במגדל ובחומה מערכת של ביצורים ומערכת להגנה מפני הצפות, אך פרשנויות אלה נתקלו בביקורות רבות. אחרים הציעו לראות במגדל ובחומה תביעה טריטוריאלית של תושבי יריחו הקדומים וכסמל לעושר ולעוצמה של הכפר הקדום.
במאמר קודם מ-2008 הציעו ברקאי ולירן לראות במגדל ובחומה של יריחו סמנים קוסמולוגיים הקושרים את הכפר הקדום של יריחו עם הר הקרטנל הסמוך ושקיעת השמש ביום הארוך ביותר בשנה. הצעה זו מתבססת על העובדה כי ציר גרם המדרגות שבתוך המגדל נבנה בזווית מדוייקת לשקיעת השמש ביום הארוך בשנה מאחורי הפסגה הגבוהה ביותר המשקיפה על יריחו, הר הקרנטל. "על כן הצענו כי המגדל שימש כגורם ארצי המחבר את תושבי האתר עם ההרים בסביבתם ועם הגורם השמימי של שקיעת השמש."
"במאמר שמתפרסם עתה אנחנו מציגים גילוי חדש ומסעיר. גילוי זה קשור למיקום המדויק של המגדל בשולי הכפר של יריחו ולצל המכסה את האתר בעקבות שקיעת השמש ביום הארוך בשנה. שיחזור מהלך שקיעת השמש גילה לנו כי צילו של ההר בעת שקיעת השמש ביום הארוך בשנה נופל במדויק על המגדל של יריחו, עוטף את המגדל ולאחר מכן מכסה את הכפר כולו. "
"אנו טוענים, אם כן, כי המגדל הוקם ביריחו לפני כ 11,000 שנים בהתייחס לאופן בו כיסה צילו של ההר מאחורי השמש השוקעת את הכפר ביום הארוך בשנה. המגדל נבנה במקום בו הצל מתחיל לכסות את הכפר ועל כן עשוי להתקשר לפחדים הקמאיים של תושבי האתר ולאמונות הקוסמולוגיות שלהם. "
"אנו טוענים במאמר כי המגדל מלמד על מאבקי כח בראשית התקופה הנאוליתית ועל כך שאדם מסוים או אנשים מסוימים ניצלו את הפחדים הקמאיים של תושבי הכפר הקדום של יריחו ושכנעו אותם לבנות את מבנה הציבור הראשון בהיסטוריה של האדם. צריך לזכור כי זהו גורד השחקים הראשון בהיסטוריה האנושית ובנייתו היתה כרוכה במאמצים אדירים ועבודה כבירה, כזו שלא בוצעה קודם לכן על ידי בני אנוש. אנו משערים כי אנשים מסוימים בכפר הקדום של יריחו ניצלו את הפחדים של תושבי האתר ושכנעו אותם להצטרף למאמץ בניה קהילתי עצום שנועד להגן על תושבי הכפר, אך בה בעת לשרת את המפעל ואת מטרותיהם הפוליטיות והמעמדיות. המגדל הנאוליתי של יריחו, אם כן, הוא הדוגמא הקדומה ביותר למניפולציה המנצלת פחדים קמאיים ובאה לידי ביטוי בארכיטקטורה מונומנטלית. מאז התקופה הנאוליתית ועד היום נעשה שימוש שכזה בבניה מונומנטלית ובשימוש בארכיטקטורה לשם שליטה על הציבור וצבירת וחיזוק מעמד פוליטי וחברתי. "