כלים

רופאי רמב"ם שבו לאחרונה מגרוזיה, שם החלו לבסס יחד עם השלטונות, מחקר ראשון מסוגו, אודות שיעורי התחלואה של מחלות חלל הפה במדינה

פרופ' הרולד סגן-כהן מדריך חוקרים מגאורגיה(צילום: יח"צ)

משלחת ישראלית בראשות פרופ' אלי מכטיי, ראש בית הספר להתמחויות ברפואת שיניים בקריה הרפואית רמב"ם, חזרה לאחרונה מטביליסי, בירת גרוזיה, שם החלה במחקר ראשון מסוגו שמטרתו בדיקת שיעורי התחלואה במחלות הפה השונות, בקרב ילדים ומתבגרים, באוכלוסיות האתניות השונות. תוצאותיו של המחקר יאפשרו לקובעי המדיניות בגיאורגיה (גרוזיה) לתכנן טוב יותר את הקצאת המשאבים המופנים לרפואת הפה ובכך לשפר את איכות החיים של האוכלוסייה.

המשלחת כללה רופאים מרמב"ם (פרופ' אלי מכטיי, ד"ר לירן לוין וד"ר ליאון בילדר), הדסה (פרופ' הרולד סגן-כהן) ואוניברסיטת תל-אביב (ד"ר משה גורדון), והגעתה לגיאורגיה, כמו גם המחקר עצמו ממומנים על ידי הארגון העולמי למחקר דנטלי (IADR), במסגרתו משמש פרופ' מכטיי כנשיא החטיבה הישראלית וכחבר ההנהלה האירופאית של הארגון.

למרות שאין בידי הרשויות נתונים מדויקים, כבר במהלך ביקורם, התרשמו חברי המשלחת כי שיעור מחלות הפה בגיאורגיה הוא גבוה יחסית. לדבריו של פרופ' מכטיי, זהו עצם העניין: "רק בעוד שנה יהיו בידינו נתונים לגבי שיעור מחלות הפה, אך כבר היום אנו יכולים להעריך שהבעיות בטיפול נובעות מחוסר המידע הזה, ולכן קיימת חוסר יכולת לתכנן כ"א ומשאבים. השאיפה היא להשיג את הידע הנדרש ולבסס באמצעותו תכנון טוב יותר של הקצאת משאבים, זיהוי הנושאים הבעייתיים ובסופו של דבר שיפור באיכות הטיפול, ובאיכות החיים של האוכלוסייה".

חברי המשלחת הישראלית לא רק מדברים, הם גם עושים. במסגרת הביקור בטביליסי קיימו חברי המשלחת הדרכות לעמיתיהם מהפקולטה לרפואת שיניים של האוניברסיטה הרפואית בעיר, איתם הם משתפים פעולה במסגרת הפרויקט. ההדרכה כללה הדגמת שיטות מחקר אפידמיולוגיות וקליניות, כחלק מההכנה לקראת המחקר, שבמסגרתו יבצעו הרופאים הגיאורגים את הבדיקות, תחת פיקוחם של חברי המשלחת.

"הארגון העולמי למחקר דנטלי (ה- IADR) תומך בהעלאת רמת המחקר והידע של מחלות הפה באזורים פחות מפותחים", מסביר פרופ' מכטיי, "המענק ניתן לחטיבה הישראלית שאני עומד בראשה, בכדי שנוכל לעזור לעמיתנו בגרוזיה. רמת רפואת השיניים במדינה מאד שונה ממה שאנחנו מכירים, ויש מקום רב לשיפור ולהתקדמות מבחינה מדעית ומחקרית".

את הביקור, ראשון מיני רבים, חתם מפגש חברי המשלחת עם דיקן האוניברסיטה הרפואית בטביליסי, וכן עם שגריר ישראל בגיאורגיה, שהביע עניין בשיתוף הפעולה והשלכותיו לעתיד.

"ישראל וגיאורגיה מקיימות יחסים מתמשכים בתחומים שונים, אולם זוהי הפעם הראשונה ששתי המדינות קושרות שותפות מחקרית ורפואית בתחום רפואת שיניים", מציין פרופ' מכטיי, "המפגש עם אוכלוסיות חולים ורופאים במדינות רחוקות ושונות הינו תמיד מרתק וחוויתי. פגשתי בגרוזיה מספר רופאים צעירים ומוכשרים, צמאים לידע ולקשר עם רפואה מודרנית ומחקר עדכני. ברופאים צעירים אלה טמון הפוטנציאל להעלאת רמת הרפואה ובריאות הפה של הדורות הבאים".