כלים

הערב, שבת, 17.9.11, בשדרות רוטשילד בת"א, התכנסו כ-400 מפגינים להפגנה נגד ריכוזיות הבנקים והשפעתה על יוקר המחיה בישראל. הפעילים הכינו פסל של עגל זהב אותו הם מחזירים לבנקים ומבקשים לפדות אותו. בכך מבטאים הפעילים את המיאוס שהם חשים כלפי תאוות הבצע של שוק ההון ומערכת הבנקאות ואת הסלידה מאוזלת ידה של הממשלה בפיקוח ובריסון כוחות השוק

עו"ד יאיר אולמרט, ממובילי מחאת האוהלים, ציין כי "כשאנחנו מדברים על השיטה שכשלה והכשילה אנחנו מדברים בראש ובראשונה על שוק ההון. הבנקים ניצלו את כוחם והמדינה איפשרה להם זאת, באמצעות רגולציה מתרפסת וחלשה וכל זאת לא במקרה, אלא בכוונת מכוון". עוד הוסיף אולמרט "הכוח וההשפעה של הבנקים על חיינו פוגעים בבסיס השיטה הדמוקרטית. הם משפיעים על המערכת הפוליטית והם המחסום בפני צדק חברתי".

בהפגנה הציגו נציגים שונים בעלי רקע בעולם ההשקעות והבנקאות כיצד לתפישתם המערכת הבנקאית הריכוזית בישראל משפיעה על חייו של האזרח ועל מצוקת יוקר המחיה בישראל.

רואה חשבון ברק שויגמן, מרצה בדיני בנקאות, נתקל בהשפעת שליטת הבנקים על חיי היומיום של לקוחותיו. לדבריו "המבנה הקיים, שבו בעלי שליטה בבנקים הם גם בעלי שליטה בחברות ונכסים ריאליים, חונקת את האפשרות להכניס תחרות לתחומי מסחר ושירותים. קחו לדוגמא את ענף הסלולר, שום בנק ישראלי לא הסכים לתת ערבות למתחרה חדש נוסף בתחום זה והמדינה דרשה בתנאי המכרז בנק ישראלי. את התוצאה מרגישים כולנו בכיס". רו"ח שויגמן הוסיף כי "כשאזרח רגיל חייב לבנק חוב, האזרח לא ישן בלילה. כשטייקון חייב לבנק כסף, הבנק לא ישן בלילה".

ההפגנה בישראל מצטרפת להפגנה בינלאומית המתרחשת בו זמנית בכ-27 ערים שונות בעולם ובראשם העיר ניו-יורק, שם תוקם עיר אוהלים מול וול-סטריט. המחאה בכל מדינה תתמקד בבעיית הבנקאות הרלבנטית לה. http://takethesquare.net/17s/

בארוע נאמו מספר מומחים מתחום הבנקאות, התנהלו מעגלי דיון וכן נוצר קשר וידיאו בינלאומי בין ההפגנה בישראל לאלו באתונה ובמדריד.יוזמת ההפגנה בישראל, איה שושן, אשר מעורבת בחודשיים האחרונים בארגון מחאת האוהלים בישראל, מוצאת דמיון רב בין המצוקות בישראל לבין המוחים בוול-סטריט שיזמו את הארוע הבינלאומי. לדבריה "העם האמריקאי יוצא להילחם על הזכויות הסוציאליות שלו, נלחם על הפנסיה שלו ועל הבית. ממש כמונו!" גב' שושן מאמינה כי מצוקת יוקר המחיה בישראל ובמדינות אחרות בעולם הן תולדה של אותם קשרי הון-שלטון שלמעשה מחליפים את שלטון העם.

בועז נול, יזם ואיש עסקים, מכיר מקרוב את ההשפעות שהובילו למשבר הכלכלי בארה"ב. נול היה בנקאי השקעות בחברת "ליהמן ברדרס" וב"דויטשה בנק" בארה"ב בתקופת המשבר. "אני מאד מודאג מהכיוון שאליו פונה המשק הישראלי כי אני מבחין בקיומם של אותם סממנים שהובילו למשבר בארה"ב, כאן, בשוק ההון הישראלי". הוא מספר. "יש לי ממש דה-ז'ה-וו כשאני רואה את תאוות הבצע וחוסר האחריות של שוק ההון והעדר הפיקוח הממשלתי עליו. האובססיה לכסף ורווחים על חשבון אנשים, מאד מדאיגה אותי".