תהליכים מסוג זה נלמדים כיום במוסדות אקדמיים בארץ ובעולם, והם חלק מההתמודדות עם משבר האקלים והאתגר שהוא מציב לפתחנו.
אולם יחסי הגומלין שבין מוסד אקדמי לתהליכי תכנון בר קיימא בתחומי הרשות המוניציפאלית בו הוא פועל אינם מתמצים רק במעקב ובניתוח אקדמי של המציאות.
ערים המובילות בעולם את תהליך הקיימות העירונית, ומתכננים את המשך פיתוח והתנהלות העיר כפיתוח בר קיימא מודרני המתחשב בסביבה ובמשאבי הטבע, עושות זאת בשיתוף עם אוניברסיטאות מובילות בתחומן, תוך ניצול ההון האנושי שלהן למען הקהילות המקומיות. שיתוף פעולה זה תורם לשני הצדדים, הן לעירייה שזוכה לתמיכה של הדור הצעיר בתחומה והן לסטודנטים הרוכשים התנסות מעשית בתחום לימודיהם ובמקביל תורמים לקהילה.
מספר דוגמאות:
פורטלנד – בסוף אוקטובר 2009 השיקה עיריית פורטלנד שבארה"ב תכנית אב להפחתת פליטות (ACTION PLAN) שיעדי הפחתת הפליטות של גזי החממה שלה עומדים על 40% הפחתה עד שנת 2030 ו-80% הפחתה עד שנת 2050. התכנית כוללת 18 יעדי משנה לשלוש השנים הראשונות בתחומים הבאים: מבנים ואנרגיה, תחבורה עירונית, צריכה ופסולת עירונית, טבע עירוני, מזון וחקלאות, מעורבות קהילתית, הערכות לתוצאות משבר האקלים ומערכות עירוניות. האוניברסיטה הציבורית של פורטלנד באמצעות הסגל והסטודנטים שלה, לקחה חלק פעיל בגיבוש התכנית ובישומה.
אמסטרדם – אימצה כבר לפני כשלוש שנים, יעד להפחתת פליטות גזי חממה מתחומה בשיעור של 75% עד שנת 2040, באמצעות התייעלות ושימוש באנרגיות מתחדשות בשלושת הסקטורים תחבורה, עסקים ובנינים, בחלקים שווים ביניהם. לשם כך גובשה תוכנית פעולה שסטודנטים מאוניברסיטת אמסטרדם שותפים ליישומה.
מנצ'סטר שבבריטניה - השיקה תוכנית קיימות תחת הכותרת "A CERTAIN FUTURE" (עתיד בטוח) להפחתת פליטות, וגיבשה תוכנית בת 150 צעדים בתחומי הפעילות השונים (תחבורה, בניה ירוקה, התייעלות אנרגטית, מחזור פסולת, צרכנות ירוקה, כלכלה ירוקה, חקלאות ירוקה ועוד). ליישום התכנית שותפים מוסדות אקדמיים מרכזיים בעיר, ובראשם אוניברסיטת מנצ'סטר הידועה. שם חלק מתכנית הלימודים של הסטודנטים כוללת לימודי שטח החופפים, ולא במקרה, את התכנית העירונית.
במכללת נתניה פועל מזה שנים בבית הספר למשפטים המרכז להגנת הסביבה, ובשנה האחרונה הוא אף קיבל תגבור של סטודנטים מהמכללה וממרכז פסגות לצעירים בנתניה, שהמודעות הסביבתית והחברתית שלהם גבוהה, והם מבקשים לשלב במסגרת לימודיהם גם פעילות מעשית בתחום הלימודים שבחרו.
הנהלת המכללה כבר הודיעה על מדיניותה התומכת בשילוב סטודנטים בפעילות מעשית במרכז להגנת הסביבה, כחלק מתכנית הלימודים שלהם. הסטודנטים נפגשו לאחרונה עם נציגי קהילות מקומיות, עם נציגי היחידה הסביבתית בעירייה ועם מנהלות של מוסדות חינוך בעיר, על מנת לבחון דרכים לשיתוף פעולה.
לפיכך, יש לקוות כי החזון הירוק החשוב שאותו מובילה ראש העיר, יבוא גם לידי ביטוי מעשי, בשילוב כוחות משותף לעירייה ולסטודנטים של המכללה האקדמית נתניה, שהוא מהווה לפי הניסיון בעולם נוסחא מנצחת, לטובת העיר נתניה ותושביה בדור הזה ובדורות הבאים.
בהצלחה.
הכותבת היא עו"ד ציפי איסר איציק, לשעבר מנכ"ל "אדם טבע ודין" וכיום ראש המרכז להגנת הסביבה במכללה האקדמית נתניה