מי מאיתנו לא זוכר את ליל הסדר מילדותו? יש כאלו שזוכרים אותו באהבה ובגעגועים. יש כאלו שזוכרים בעיקר כמה הוא היה ארוך ואיך הם ספרו את הרגעים עד ל"שולחן ערוך" כשהאוכל הוגש. בואו נודה, לעבור את ליל הסדר עם ילדים זה לא פשוט בכלל מכיוון שילדים מטבעם משתעממים מהר. קשה להם לשבת בסבלנות ליד השולחן ולהמתין לאוכל, לעיתים הם אינם יודעים לקרוא ולכן לא נוטלים חלק בקריאת ההגדה שמבחינתם ( ובדומה לבני ישראל שישבו במצרים 40 שנה) אורכה של קריאת המגילה כאורך הגלות
הזמן עובר לאט והם נעשים קצרי סבלנות. וכשילדים נעשים קצרי סבלנות כל יושבי השולחן שמים לכך לב כולל הדודות הפולניות שממילא חושבות שאנחנו לא יודעים לחנך את הילדים.
בשורה לי לכם הורים יקרים- ליל הסדר אינו חייב להיות משעמם! זו אינה אחת ממכות מצרים, גזירה שאין לשנותה. אפשר בהחלט להפוך את הסדר לחוויה בעלת משמעות עבור כולם, כשמשלבים בו כיף והנאה.
כמה ימים לפני פסח בקשו מהילדים להכין פעילויות לליל הסדר. דבר זה יעזור להעלות את רמת הציפייה והמעורבות שלהם. אם באים אליכם אורחים לחג הודיעו להם מראש, שגם הם צריכים להכין פעילות משעשעת או הסבר נחמד לקטע מסוים בהגדה לפי בחירתם. כך כולם מעורבים וממתינים לתורם להציג את מה שהכינו.
הוראות הפעלה
חשוב להכין שקית עם פרסים קטנים, כדי לעודד את הילדים לגלות יותר מעורבות ולרצות להשתתף בהכנה ובמשחקים עצמם.
מבקשים מהילדים לאסוף חפצים שונים מהבית: בובה, נוצה, מכונית צעצוע, כוס, כובע, בובה ועוד כרצונם. בליל הסדר כל ילד שולף חפץ מהשקית ומסביר כיצד החפץ הזה מתקשר לליל הסדר ולהגדה. לדוגמא: ילד שולף כובע ואומר שזה הכובע שבני ישראל שהלכו במדבר 40 שנה היו חייבים לשים על הראש כדי להגן מהשמש.
אפשר להוציא חפץ ולחוד עליו חידה שמתקשרת להגדה. לדוגמא: ילד שולף בובת צפרדע ואומר:"אני הייתי אחת מהמכות שאלוהים הביא על המצרים. מי אני?"
במשחק הזה יכולים לקחת חלק מבוגרים וילדים והוא מהווה מקור לצחוק והנאה ויוצר אווירה נעימה בשולחן.
חדשות הסדר:
הילדים מכינים "מבזקי חדשות" על אירועים שמתוארים בהגדה והם "פורצים לשידור" קריאת ההגדה מדי פעם עם המבזק שלהם. לדוגמא: כשמקריאים על ארבעת הבנים אפשר להעלות עם מבזק שעוסק במשפחה לארבעת ילדים. הם עדיין תינוקות קטנים אז לא יודעים עליהם הרבה אבל כבר יודעים שאחד מהם חכם, השני תם, השלישי רשע והרביעי, מסכן-לא יודע לשאול.
זו הדמות שלי
קושרים לילד את העיניים במטפחת. מרימים כרטיסיה ועליה כתוב שם: "פרעה", "משה", "אלוהים", וכדומה. הילד מכוסה העיניים צריך לשאול עד חמש שאלות כדי לנחש במי מדובר והמשתתפים עונים לו בכן ולא. אם מצא במי מדובר הוא מקבל מתנה קטנה משקית ההפתעות שלנו.
ארבעת הבנים
לבחור ארבעה ילדים מראש ולתת לכל אחד תפקיד-אחד האחים מההגדה. כשמגיעים לארבעת האחים קם כל ילד ומציג רמזים לגבי זהותו כשהנוכחים צריכים לנחש מי הוא.
שאלות ותשובות
מבקשים מהילדים לפני ליל הסדר, שכל אחד מהם יכין מספר רב ככל האפשר של שאלות ותשובות מתוך ההגדה. יש להכין מלאי גדול של צמדי שאלות ותשובות. כל צמד צריך להיות כתוב על פיסת נייר נפרדת. אפשר לשים את כל הצמדים בקופסא יפה שהילדים קישטו לפני החג.
דוגמאות לשאלות ותשובות:
• מיהם ארבעת הבנים? חכם, רשע, תם וזה שאינו יודע לשאול.
• כמה כוסות יין שותים בליל הסדר? ארבע.
• מה הייתה המכה העשירית? מכת בכורות.
בקטעים השונים של קריאת ההגדה, אפשר לעשות הפסקה ולשחק את המשחק. מי שעונה נכון מקבל פרס קטן משקית ההפתעות שלנו.
עשרת המכות
לבקש מהילדים מבעוד מועד למצוא אביזרים שיעזרו להמחיש את מכות מצרים. לדוגמא: דם- אפשר לקחת מטפחות אדומות ולנפנף בהן. כינים- ניתן להביא תרסיס נגד כינים ולהציג אותו בשולחן וכ"ו. משחק שמעורר הרבה צחוק ויכול לעזור לילדים צעירים שמחדים לעיתים מההקראה הדרמטית של הקטע הזה.
אלו מספר דוגמאות למשחקים שניתן להמציא יחד. כל משפחה והמשחקים והייחודיות שלה. דבר אחד כדאי לזכור - ילדים עסוקים הם ילדים שמאפשרים לליל הסדר לעבור בנעימים. חג שמח!
הכותבת, קרן יטיב, היא מנחת קבוצות הורים בכירה במרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים