בעוד מספר ימים יחול ל"ג בעומר, היום בו עשן המדורות מכסה את השמיים, הנחשב כיום המזוהם ביותר כל שנה בישראל. החברה להגנת הטבע ממליצה על מספר דרכים לצמצום הנזק הסביבתי בעקבות המדורות:

כלים

מדורות צנועות – עץ הוא משאב סביבתי ולכן רצוי לחסוך בו. גם קורות העץ בהן משתמשים לבנייה - מקורן בעצים חיים, וככל ששורפים יותר מהן, עצים אחרים נכרתים כדי להכין קורות חדשות. רצוי לשרוף מוצרי עץ שונים שכבר אין בהם שימוש, כמו רהיטים שבורים וכדומה.

לא לכרות עצים חיים - אך גם לא עצים מתים. לעצים מתים, במיוחד בסביבה מדברית, יש חשיבות במארג האקולוגי. למשל, הם משמשים מקום לינה לציפורים ומקום מסתור לחיות בר שונות.

בחירת מקום למדורה: יש לבחור אזור חשוף, כמו מגרשים פתוחים, שאין בו סכנת התלקחות אש לשטחים רחבים אחרים. שדות בור ושדות קוצים הם מקומות מועדים לפורענות. שריפות רבות הנובעות מרשלנות האדם, פוגעות באופן אנוש בצומח ובחי. מקומות המחיה של החיות נהרסים, וחלקן, בעיקר הקטנות שבהן, לא מסוגלות להימלט מאש המתפשטת במהירות.

את בסיס המדורה כדאי לעשות בתוך גומה אותה חופרים באדמה. כך, שבסוף הבעירה ניתן לכסות היטב את האזור והפגיעה במקום כמעט ולא תהיה מורגשת. יש להציב אבנים מסביב למדורה, כדי למנוע את סכנת ההתלקחות והתפשטות השריפה.

לא לזרוק למדורה ולשרוף מוצרי פלסטיק שונים או צמיגים. בל"ג ב עומר עולה רמת זיהום האוויר בכל רחבי מדינת ישראל. שריפת חומרים אלה מגדילה בהרבה את רמת זיהום האוויר, דבר המסכן גם את הנמצאים ליד המדורה ובעיקר את המבוגרים יותר והתינוקות. לא להשתמש בחומרים מאיצי התלקחות.

להתנהג באיפוק ובצניעות בכל הקשור למזון ולאסוף את השאריות. יש להצטייד בכמות מים מספקת, שתוקדש לכיבוי המדורה. יש להרטיב היטב את שרידי המדורה כדי לוודא שכל שרידי האש כבויים. יש לקחת את שאריות האוכל והפסולת ולשים אותם בתוך הפחים המיועדים לכך ולסגור היטב. כך, השטחים הפתוחים נשארים נקיים, וחיות הבר לא ניזוקות מאכילת הפסולת.