כלים

בכנס בנושא מהגרי עבודה במרכז האקדמי רופין, הציגה ד"ר נונה קושנירוביץ, מחקר ראשוני על זכויות מהגרי עבודה בישראל, במטרה לבחון את מידת מימוש הזכויות של עובדים זרים ואת ההפרות. העסקת עובדים מסין, המועסקים לרוב בענף הבניין, היא המפוקחת ביותר ביחס לתחומי העסקה אחרים, כגון חקלאת וסיעוד. עם זאת, קבלנים המעסיקים עובדים זרים מצאו דרכים להתחמק מתשלום נוסף

46.7% מן העובדים הזרים המועסקים בבניין אמרו שהם מקבלים לפחות חלק מן השכר במזומן. בענף הבנין יש אכיפה גבוהה של החוק - יחסית להעסקת עובדים זרים בענף החקלאות וענף הסיעוד -- ובכל זאת מעסיקים (קבלנים) מצאו פרצה – חלק מן השכר הם משלמים לפי החוק וחלק נוסף במזומן. העובדים אינם מקבלים תלוש משכורת כלל, כך שאינם יודעים מהו הסכום שהם משתכרים ברוטו, אולם שכרם של עובדי הבנין הינו גבוה במיוחד ביחס לעובדים הזרים.

השכר הממוצע עליו דיווחו עובדי הבנין מסין הינו כ-8000 שכר נטו. אולם ההשתכרות הינה על פי יום עבודה, ורובם עובדים בממוצע 11 שעות ביום ללא קבלת תשלום על שעות נוספות, ואילו בעבור ימי מחלה אינם מקבלים תשלום. חשוב לציין, כי עובדים זרים זכאים לקבל את כל הזכויות הסוציאליות שמקבל עובד ישראלי, ובנוסף זכאים לקבלת ביטוח, בריאות ומגורים הולמים.

המחקר נערך במכון ההגירה במרכז האקדמי רופין בהובלת נונה קושנירוביץ, יחד עם ד"ר רבקה רייכמן וד"ר דני פילק, במימון מרכז סימי בג'וינט ישראל והביטוח הלאומי ובסיוע של 3 ארגוני עובדים – מסיל"ה, קו לעובד ומרכז הסיוע לעובדים זרים. המטרה הייתה לבדוק את מימוש הזכויות הסוציאליות של עובדים זרים ולאתר הפרות של זכויות אלו.