יותר מ-30 מהנדסים וחוקרים במעבדת המחקר של יבמ בחיפה ובמעבדת פיתוח המערכות והטכנולוגיה של יבמ בתל-אביב, היו שותפים בפיתוח המעבד המהיר בעולם - ,z196 שיהווה, כאמור, את לב המערכת של המחשב המרכזי החדש zEnterprise שיבמ תספק ללקוחות החל מה-10 לספטמבר.
יחידות חישוב ומערכי זיכרון בליבת המעבד פותחו ע"י צוותים במעבדת הפיתוח של יבמ בישראל ומהנדסים במעבדת המחקר פיתחו כלי אימות, היו שותפים לאימות התכנון ועזרו בשיפור אמינות שכבת התוכנה שנמצאת בלב המערכת. יצויין כי מעבד זה פותח ומיוצר בטכנולוגית סיליקון ייחודית ליבמ, המאפשרת את קצבי החישוב המהירים בעולם.
טכנולוגיית המחשוב המרכזי zEnterprise של יבמ היא תוצאה של השקעה בהיקף של יותר מ- 1.5 מיליארד דולר במחקר ובפיתוח, ושלוש שנות שיתוף פעולה עם לקוחות מרכזיים של יבמ בכל העולם, שהציגו בפני החברה את דרישותיהם.
מעבד z196 החדש משלב כאמור ארבע ליבות עיבוד, ובסך הכל 1.4 מיליארד טרנזיסטורים הדחוסים על פני שטח של 512 מילימטרים רבועים. השבב מיוצר במפעלי יבמ באיסט פישקיל ניו יורק, בטכנולוגיית סיליקון על גבי מבודד ב- 45 ננו-מטר, על גבי פרוסות סיליקון בקוטר 300 מ"מ.
שבירת שיאי המהירות והביצועים נדרשת לעסקים המתמודדים עם עומסי עבודה כבדים, דוגמת בנקים ורשתות קמעונאיות, בעידן שבו העולם הופך להיות מקושר יותר, כמויות הנתונים צומחות מעבר לקיבולת האחסון שהספיקה בעבר, וכמויות התנועות העסקיות מרקיעות שחקים. כך, למשל, מחקר של חברת Berg חוזה כי מספר הלקוחות של שירותי בנקאות מקוונת למשתמשי קצה ניידים יגדל מ- 55 מיליון בשנת 2009 ל- 894 מיליון בשנת 2015. המגמות האלה יוצרות צורך בחדשנות במערכות המיועדות להתמודד ולסייע ללקוחות לנצל את השינויים בשוק ולהציג שירותים המתבססים על מודלים עסקיים חדשים.
מערכת zEnterprise IBM בה נעשה שימוש בשבב החדש היא השרת המסחרי החזק ביותר של יבמ בכל הזמנים. שרת הליבה של המערכת, zEnterprise 196, כולל 96 מעבדי z196, המהירים בעולם ובעלי העוצמה הגבוהה ביותר הזמינים בשוק. ביחד, מסוגלים המעבדים האלה לטפל ביותר מ- 50 מיליארד פקודות בשניה. לצורך ההשוואה, נציין כי קיבול העיבוד הזאת גבוהה פי 17,000 מזו של שרת מרכזי מדגם 91, אותו הציעה יבמ בשנת 1970 כדגם הקצה העליון במשפחת המערכות שלה.
טכנולוגיית המיקרו מעבדים החדשה של יבמ מלווה גם בתוכנה חדשה המבטיחה אופטימיזציה של ביצועים תחת עומסי עבודה כבדים, ובכלל זה שיפור של 60% בעיבוד משימות עתירות נתונים ועומסי עבודה בסביבת ג'אווה. השיפור בביצועים מוביל גם לחיסכון בעלויות רישוי התוכנה, המבוססות במקרים רבים על מספר הליבות המופעלות: ככל שכל ליבה מסוגלת לטפל בכמויות נתונים גדולות יותר – נדרשים פחות רשיונות לביצוע נפח נתון של עבודה.
המערכת החדשה מציעה קיבולת עיבוד גבוהה ב- 60% בהשוואה לקודמתה, System z10, תוך שהיא צורכת את אותה כמות חשמל. היעילות בצריכת האנרגיה מושגת באמצעות תכנון מתקדם של השבב, טכנולוגיית יצור של סיליקון על גבי מבודד, (SOI), פונקציות ייחודיות לשימור אנרגיה ולפיזורה, כמו גם מערכות קושחה (firmware) של חיישני טמפרטורה ושליטה במערכות הקירור. המערכות האלה יודעות להתאים את רמת הקירור לעומס בו פועל המחשב, לתנאי הטמפרטורה, הלחות וצפיפות האוויר.