דו"ח מרכז המחקר של הכנסת: מספר הספרים והכותרים בישראל ירד בשנים האחרונות, זאת בניגוד גמור למסקנות שהציגה הממונה על ההגבלים העסקיים, לפיהם חל גידול ניכר במספר הספרים שיצאו בישראל בשנים האחרונות. במדינות מערב אירופה שהסדירו בחקיקה את ענף הספרים, הספרים והסופרים זכו להגנה, והמכירות דווקא עלו

כלים

הדו"ח שהוכן לבקשת חבר הכנסת ניצן הורוביץ, על רקע הצעת החוק להגנת הספרות והסופרים אותה הגיש, קובע עוד כי במדינות רבות התקבלו חוקים להגנת הספרים והסופרים. במדינות הללו נשמר מעמד הספר כמוצר תרבות מובהק, הובטחו זכויות הסופרים והיוצרים, וטופח היצע של ספרים איכותיים ומגוונים לקוראים. כמו כן עלו המכירות וההכנסות מספרים, והובטח קיומן של חנויות ספרים עצמאיות.

הדו"ח קובע כי "הספר הוא מוצר הכפוף, לכאורה, לתנאי השוק החופשי ככל מוצר אחר. אלא שהספר, כמו מוצרים ושירותים מסוימים, נחשב, במדינות שונות, למוצר שיש להפעיל פיקוח על מחירו, זאת כדי לשמור על מעמדו כמוצר תרבות מובהק. במילים אחרות, הספר, היוצרים והקוראים צריכים להיות מוגנים מפני התחרות הקיימת בשוק הספרים כדי למנוע פגיעה בהם. הצעת החוק להגנת הספרות והסופרים נדונה בימים אלה בוועדת שרים מיוחדת.

הדו"ח קובע כי:

  • בשנת 2006 יצאו בישראל 8,680 כותרים, ואילו בשנת 2008 יצאו 7,414 כותרים. נתונים אלה נמסרו לממ"מ על-ידי הספריה הלאומית.
  • רוב מדינות מערב אירופה חוקקו בשנים האחרונות חוקים להגנת הספרים והסופרים.
  • בכל המדינות שחוקקו חוקי הסדרה לספרים נשמר מעמד הספר כמוצר תרבות מובהק, הובטחו זכויות הסופרים והיוצרים, ונשמר היצע של ספרים איכותיים ומגוונים לקוראים.
  • בהצעת החוק להגנת הספרות והסופרים בישראל יש מנגנון שיבטיח הגנה על הסופרים והמוציאים לאור, והמבוסס על המחיר המומלץ לצרכן שיודפס על גב הספר. רשתות הספרים יהיו רשאיות למכור את הספרים במחיר נמוך מהמחיר המומלץ ולערוך מבצעים כראות עיניהם, אך הן יספגו חלק מהההנחה, ולא יגלגלו את כולה על חשבון הסופרים ושאר השותפים ביצירת הספר (עורכים, מגיהים, מתרגמים, אנשי דפוס ועוד) כפי שהן נוהגות כיום.

הדו"ח עורך השוואה בין צרפת בה התקבל חוק הספרים ב-1981, לבין בריטניה בה בוטל הסדר המחירים ב-1997. הדו"ח קובע בצרפת זוכה החוק לתמיכה רחבה בקרב כל הגורמים הרלוונטיים, שוק הספרים הולך ומתפתח ומדי שנה ניכרת עליה במספר הכותרים ובמספר העותקים הנמכרים בחנויות. בבריטניה לעומת זאת חלה בשנים האחרונות ירידה בהכנסות ממכירת ספרים.

המחיר הקבוע של הספר בצרפת מאפשר למעשה "שוויון של כל האזרחים בפני הספר" דהיינו הספר נמכר במחיר אחיד בכל שטח המדינה, בנוסף לפריסה גיאוגרפית טובה יותר של חנויות ספרים ברחבי המדינה, כך שלצד הרשתות הגדולות והמבוססות במרכזי הערים יתקיימו גם חנויות קטנות ועצמאיות באזורי הפריפריה.

בבריטניה - שיטת "המחיר החופשי" שנהוגה בעשור האחרון, מקשה מאוד על שוק הספרים בכלל ועל החנויות העצמאיות בפרט. בבריטניה התרחבה המגמה של מכירת ספרים במסגרת מבצעים מיוחדים. תופעה זו כמעט ולא הייתה קיימת קודם לכן. מגמה זו פגעה בסופרים ובמו"לים שמקבלים תשלומים קטנים בהרבה.

סך ההכנסות ממכירות ספרים בבריטניה בשנת 2008 קטן ב-1.5% לעומת שנת 2007 . בשנת 2007 נסגרו 35 ספריות ציבוריות וספריות נוספות נסגרו במהלך שנת 2008.