כלים

כמה ימים אחרי ה-1 במאי, הסטודנטים באוניברסיטאות הכריזו על יום הפוך: עובדות הניקיון המופתעות נהנו מהמנוחה, הפרח והקרואסון, והסטודנטים השכימו קום וניקו את הקמפוס במקומן

ביום ד', ה-4 במאי, עובדות הניקיון באוניברסיטת תל אביב התחילו את היום קצת אחרת. במה שאפשר לומר כבר הולך והופך למסורת, כ-40 סטודנטים התנדבו להשכים קום ולהחליף את עובדות הניקיון במשימות הבוקר.

העובדות הופתעו לפגוש בסטודנטים בשעה כה מוקדמת, ולחלקן היה קשה להאמין שהסטודנטים באמת לוקחים מידיהן את המגב והדלי, ומנקים במקומן. אחרי שכנוע קצר, מסרו העובדות בשמחה את כלי העבודה וישבו לנוח, בזמן שהסטודנטים ניקו את חדרי השירותים, המסדרונות והכיתות- ב-8 בניינים באוניברסיטת תל אביב.

דליה איבן, עובדת ניקיון באונ' ת"א: "אנחנו מאוד שמחות על היום הזה, כיף לראות את הסטודנטים החמודים שדואגים לנו. אנחנו מאוד שמחות שהמאבק שלנו הצליח, בזכות מנכ"ל האוניברסיטה שהתערב ובזכות הסטודנטים מאגודת הסטודנטים שלא וויתרו ועזרו לנו לשמור על הזכויות שלנו. "

היום ההפוך הוא יוזמה של אגודת הסטודנטים, בעקבות הצלחתו של מאבק עובדות הניקיון. לפני כשנה וחצי, עמדו העובדות בפני פיטורין בעקבות חילופי חברות קבלן באוניברסיטה. ביוזמת אגודת הסטודנטים ובסיוע הסטודנטים, התאגדו העובדות ומאבקן העיקש והצודק נשא פרי, ואף היווה השראה להתאגדויות באוניברסיטאות אחרות.

עובדות הניקיון שמרו על עבודתן ואף זכו לדמי פיצויים ולזכויות הסוציאליות להן הן זכאיות. כמו כן, הנהלת האוניברסיטה מכירה בהן כיום כוועד עובדים יציג, הישג משמעותי כשלעצמו.

היום ההפוך נערך למעשה משני טעמים: האחד, על מנת להביע תמיכה בעובדות הניקיון על עבודתן המסורה, והשנייה, כסמל למאבק עובדות הניקיון לתנאי העסקה הוגנים. השנה התאחדות הסטודנטים בישראל אימצה את יוזמת האגודה בתל אביב, והיום המיוחד הזה יתקיים גם באוניברסיטאות אחרות בארץ.

נועם פורר, סטודנט למדע המדינה, ממובילי המאבק וראש המחלקה לעניינים אקדמיים באגודה: "היום ניקיתי באחד הבניינים ביחד עם עובדת ניקיון שעלתה לא מזמן מאתיופיה. דיברנו קצת על הזכויות שמגיעות לה. הופתעתי לגלות כמה מעט היא ידעה על הזכויות הסוציאליות שמגיעות לה. רבים מאיתנו מתייחסים לעובדים נותני שירותים ולובשי מדים כאל עובדים שקופים. רק מתי מעט יודעים את שמות עובדות הניקיון שמנקות את כיתות הלימוד וחדרי השירותים בהם אנו משתמשים מדי יום. זו היתה ההזדמנות שלנו לצאת ממעגל האדישות ולהראות לעובדות שהן לא לבד במאבקן המוצדק לתנאי העסקה הוגנים."