בעקבות אלימות הימין הקיצוני – ארגון יש דין מפרסם נתוני מעקב מעודכנים אחרי מאות תיקי חקירה במחוז ש"י: 91% מתיקי חקירת עבירות שביצעו ישראלים נגד פלסטינים נסגרים ללא הגשת כתב אישום. רק ב- 3% מתיקי החקירה בעבירות רכוש מוגשים כתבי אישום. רוב התיקים שעניינם פגיעה בפלסטינים או ברכושם על ידי אזרחים ישראלים בשטחי הגדה המערבית נסגרים בשל כישלון החוקרים לאתר חשודים וראיות

ארגון זכויות האדם יש דין מפרסם היום (ה') נתוני מעקב עדכניים אחר תיקי החקירה במשטרת מחוז ש"י (יהודה ושומרון) בגין עבירות שבוצעו כלפי פלסטינים. הנתונים מציגים את תוצאות חקירתם של 760 תיקי חקירה המנוהלים במשטרת מחוז ש"י בעקבות תלונות שהגישו פלסטינים תושבי הגדה המערבית בעקבות עבירות של אזרחים ישראלים נגדם ונגד רכושם.

הנתונים מלמדים שרק 7.5% אחוזים מתיקי החקירה בדבר עבירות שביצעו ישראלים נגד פלסטינים בשטחי הגדה מגיעים לכדי כתב אישום. רוב רובן של החקירות – כמעט תשעים אחוזים – מסתיימות בסגירת תיק החקירה בעילות המעידות על כישלון החקירה ("עבריין לא נודע", "חוסר ראיות מספיקות" ותיקי חקירה שאבדו).

שיעור הכישלונות גבוה במיוחד בחקירת תיקים שעניינם עבירות רכוש - 97% מתיקים אלה נסגרו בעילות המעידות על כישלון החוקרים בחקירתם.

לטענת אנשי "יש דין", משמעות הנתונים היא כי מדינת ישראל עדיין נכשלת במילוי חובתה לקיים מנגנון אפקטיבי של אכיפת חוק על אזרחים ישראלים העוברים עבירות – חלקן חמורות מאוד – נגד אזרחים פלסטינים בשטחים שנתונים לכיבוש צבאי.

לדברי זיו שטהל ממחלקת המחקר של יש דין, "ארגון יש דין מפרסם מדי שנה נתונים המציגים החושפים כישלון עמוק ומתמשך באכיפת החוק על אזרחים ישראלים שביצעו עבירות נגד פלסטינים תושבי השטחים. מקומם ומצער כי על אף שהדברים ידועים לכל, לא נעשות די פעולות מצד המדינה שיש בהן בכדי להביא לשינוי משמעותי בתחום אכיפת החוק בגדה המערבית ולהטיית הכף לזכותו של שלטון החוק ההולך וגווע".

חיים ארליך, מנכ"ל יש דין, אמר כי "הנתונים מראים בצורה מובהקת כי בגדה המערבית אין דין ואין דיין. הרשלנות המתמשכת של מערכות אכיפת החוק במחוז ש"י מעודדת בפועל את העבריינים, ומאורעות הימים האחרונים מעידים על כך. אחרי שכרתו עצים, הציתו מסגדים ופגעו ברכושם ובגופם של שכניהם הפלסטינים, התפנו פורעי תג מחיר לטפל גם בחיילי צה"ל, ואל לנו להתפלא על הידרדרות זו. במקום בו אין זכויות אדם לאוכלוסיה אזרחית כבושה, אין זכויות אדם לאף אחד."

הנתונים מתפרסמים במסגרת פרויקט רב-שנתי של יש דין שעוסק בחיזוק הליכי אכיפת החוק על אזרחים ישראלים שמעורבים בעבירות פליליות נגד אזרחים פלסטינים ורכושם בשטחים הכבושים. מאז 2005 מייצג "יש דין" קורבנות של עבירות אזרחים ישראלים נגד פלסטינים בפני רשויות האכיפה. הדבר מאפשר, בין השאר, מעקב אחר תוצאותיהן של החקירות הללו המתנהלות במחוז ש"י.

מעקב "יש דין" הוא המקור היחיד לממצאים אודות תוצאות החקירות בעבירות של אזרחים ישראלים נגד פלסטינים, מאחר שאף גורם ישראלי רשמי אינו מחזיק בנתונים מלאים אודות חקירת עבירות שביצעו אזרחים ישראלים נגד פלסטינים ורכושם, או אודות תוצאות חקירות אלה.