מיוזמה מקומית לתוכנית חינוכית ממנה נהנים מאות ילדים- וגם הטבע: אתמול (ראשון, 27.6) ציינו ילדי היישוב הבדואי ביר הדאג' את סיום השנה בפרויקט קהילה ושמירת טבע של רשות הטבע והגנים, בהפנינג בו השתתפו עשרות תלמידים, מורים, הורים, חברי המועצה המקומית אבו- בסמה ואנשי מחוז דרום ברשות הטבע והגנים. הפעילות, שמתרחשת לאורך כל שנת הלימודים, כוללת 18 מערכי שיעור לכיתות ד-ו לצד מבצעי ניקיון והפעלת חוג סיור לבני הנוער ביישוב. גם הפנינג הסיום היה חגיגה של שמירת טבע וסביבה: התלמידים איפרו עצמם בצבעים שהוכנו מאדמה וחרסיות, מחזרו צמיגים ואשפה לספסלים ובקבוקי פלסטיק לפרחים, התחרו ביניהם בזיהוי עקבות ולמדו על שרשרת המזון תוך משחק תופסת

כלים

תכנית העבודה החינוכית עם הפזורה הבדואית החלה בשנת 2003 בישוב ביר הדג', בעקבות הקרבה הפיסית של הישוב ופיזורו לאורך גבול שמורת חולות משאבים. שמורת חולות משאבים מוקפת באיומים על קיומה כשמורה, זאת בעיקר כתוצאה מפעילות חקלאית אינטנסיבית מדרום לה, ומהתפשטות מהירה של היישוב הבדואי ביר-הדג', הנמצא מצפון לשמורה, ושל שטחי אימונים ממערב. פיזור אשפה ופסולת, חדירת מינים פולשים, פגיעה בקרום הקרקע על ידי רכבי שטח ורעייה לא מבוקרת של עדרי צאן וגמלים מהווים איום מיידי על ערכה האקולוגי של השמורה.

על מנת לעורר מעורבות של תושבי האזור לשמירה על הטבע חולות משאבים, החל פקח השמורה, בשיתוף מרכז חינוך והדרכה רמון של רשות הטבע והגנים, בפעילות הסברתית וחינוכית עם ילדי בית הספר של ביר-הדג', המונה כיום כ-1,100 תלמידים ותלמידות. בשנת 2005, בעקבות נכונותו של המשרד להגנת הסביבה לתקצב פעילות זו, גדל היקף פעילות ההסברה והחינוך בקהילה של ביר-הדג', וכיום מדריכי מרכז חינוך והסברה רמון מבצעים פעילות קבועה, על בסיס שבועי בבית הספר. באותה השנה החלה פעילות בהיקף דומה ואף גדול יותר בבית הספר עזזמה ב' ברמת חובב, ובשנים לאחר מכן נוספו לרשימת המשתתפים בתוכנית תלמידי בית הספר בפזורה הבדואית בעבדת, אשר יושבים בסמוך לגנים הלאומים עבדת ועין עבדת, וילדי פלג זנון היושבים בסמוך לשמורות המכתש הגדול ואירוס ירוחם.

ליאור שווימר, מנהל מרכז ההדרכה רמון של רשות הטבע והגנים: "מטרת העל של התכנית היא לחולל שינוי מתמשך בקרב המגזר הבדווי בהר הנגב בכל הקשור לשמירת טבע ואיכות סביבה, לצד חינוך לאהבת הארץ וחיזוק הקשר של הפזורה הבדואית לסביבתה הקרובה ופיתוח מנהיגות צעירה ביישובים אלו. ילדי הפרויקט מאמצים את שמורות הטבע השכנות ליישוביהם, נהנים ממערכי שיעור בכיתה ומחוצה לה, משתתפים במבצעי ניקיון ובחוג סיור לנוער. שיתוף הפעולה עם תלמידי ביר הדג', עזזמה ורמת חובב, הינו ברמה הגבוהה ביותר- הילדים מגלים אכפתיות ונכונות הבאים לידי ביטוי בכך שכל זוג ילדים אוספים בממוצע כ-10שקי אשפה גדולים במבצע ניקיון יחיד. המועצות המקומיות תומכות בתוכנית בצורה נלהבת ונוצר מצב בו כולם מרוויחים- הילדים, בתי הספר, ההורים, וכמובן- הטבע!".