סי.טי ברזולוציה גבוהה, ממש כמו בשידורי המונדיאל, דימות רפואי בפורמט של סרטוני וידאו והקרנת צנתורים בשידור חי לקהל צופים. העתיד בתחום הקרדיולוגיה-גרסת הוליווד. בכנס "אופקים בקרדיולוגיה התערבותית 2010", המפגיש מדי שנה ברמב"ם את מיטב הרופאים מתחום הלב, הוצגו טכנולוגיות עתידניות, בוצעו ניתוחים בשידור חי ונתנו כבוד גם לדור העתיד במחקר וגם לדור המייסדים שבזכותו נחשבת הקרדיולוגיה בישראל מהמובילות בעולם

כלים

עשרות קרדיולוגים, רופאים וחוקרים בתחום הלב התכנסו בסוף השבוע האחרון באולם רות בפקולטה לרפואה של הטכניון לכנס "אופקים בקרדיולוגיה התערבותית 2010". הכנס, שאורגן ע"י מנהל יחידת הצנתורים ברמב"ם, ד"ר אריאל רוגין, מהווה את ההתכנסות המקצועית הקבועה והיוקרתית של קרדיולוגים וחוקרים מכל ישראל בתחילת כל קיץ ברמב"ם. כמו בכנסים הקודמים, גם השנה רותקו המתכנסים לשידורים ישירים של צנתורים שהתבצעו במקביל למושבי הכנס ביחידת הצנתורים של רמב"ם והוקרנו על מסכים גדולים באולם. הצופים יכולים להעיר הערות ולשאול בזמן אמת את המצנתרים שאלות לגבי הממצאים תוך כדי הצנתור.

הכנס נפתח בברכות של פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם, שבאופן מעט שונה מכנסים קודמים ניצל את נאום הפתיחה כדי להזהיר מחרב הקיצוצים התקציבית המאיימת על בתי החולים הציבוריים ע"י חוק ההסדרים שנידון כעת בכנסת.

גם בכנס הנוכחי היוותה הטכנולוגיה שלא מפסיקה להתפתח בתחום הקרדיולוגיה, את גולת הכותרת של הכנס. לראשונה הוקרנה בשידור חי ובאורך מלא, השתלת מסתם אורטלי בחדר הצנתורים ע"י צוות משולב של המחלקה לכירורגית לב וצוות המערך הקרדיולוגי. הפעולה המורכבת נמשכה כ-20 דקות בלבד וזכתה להדים חיובים מצד אנשי המקצוע שצפו בניתוח.

המצנתרים הדגימו צנתור בו השותל סטנט (תומכן) חדיש בשם XIENCE PRIME – שימוש ראשון בישראל של תומכן מסוג זה שתכונותיו כוללות בין השאר גמישות ועבירות מעולה בתוך כלי הדם.

כמו כן הודגם אחד הפיתוחים המבטיחים לעתיד הטיפול עורקי הלב בשנים הקרובות: שימוש בבלון מצופה תרופה, שבניגוד לתומכן מצופה התרופה הוא מתנפח, מותיר את התרופה על דופן העורק, ואז נשלף החוצה מהגוף.

אורח הכבוד בכנס היה פרופ' זיגמונד זילבר, אחד הקרדיולוגים המובילים בעולם שהרצה על התפתחות תחום עתידני בקרדיולוגיה – תומכנים עשויי פלסטיק, בניגוד לתומכני המתכת הנפוצים כיום.

ד"ר יהונתן לסיק מרמב"ם, הקשור גם לפיתוח מכשירי הדמיה ללב, ריתק את הקהל בהרצאה על פיתוחי הדמיה חדשים שמסייעים לרופאים וחוקרים לעמוד על המצב המדויק של המטופל ברמה שלא הייתה קיימת עד כה – כולל הדמיות ברזולוציה של HD, מושג שנפוץ בכל בית בו צופים כעת במונדיאל, אך בדחום ההדמיה הוא עדיין נחשב חדשני. עוד סיפר ד"ר לסיק על סי.טי דינמי בטכנולוגיה המאפשרת לקבל צילומי סי.טי שהם סרטוני וידאו קצרים, על קרינה מופחתת במכשירים, ועל סי.טי ספקטורל - טכנולוגיה חדשה המנצלת את תכונות האנרגיה של קרני הרנטגן, בצורה שונה מהיום.

השנה, היה נסוך דוק של עצבות על הכנס, כשהוזכר אחד מבכירי הקרדיולוגים הוותיקים, ד"ר אהוד גרנדיר ז"ל, מי שהיה ממקימי מערך הצנתורים ברמב"ם והלך לעולמו השנה. משפחת גרנדיר יזמה יחד עם רמב"ם הענקת פרס לחוקר צעיר ע"ש בנם, סגן אלעד גרנדיר ז"ל שנהרג בפעילות מבצעית. השנה הוענק הפרס לדר' טל חסין מרמב"ם על מחקרו בנושא "הבדלים בהתבטאות אותות של חלבונים בין עליה שמאל ובין עליה ימין בלב".