תהליך רכישת דירה הוא דבר מורכב אשר כרוח בבדיקות והתלבטויות רבות לרבות באיזה פרויקט לקנות ? באיזה תקציב ? איזה סוג דירה ? עד כמה הכסף שאני משלם בטוח ? עד כמה ניתן "לסחוט" את הקבלן בתנאים ואיך אפשר להשיג הכי הרבה ממנו. אומנם האינטרס שלנו כחברה קבלנית הוא בדיוק ההפך, אך ברור כי במערכת יחסים של אמון ושיתוף פעולה בין החברה לבין הלקוח ניתן להגיע לתוצאות טובות יותר ושביעות רצון גבוהה של שני הצדדים ולכן חשוב להציג מספר כללים איך לרכוש דירה בתהליך נכון ולהימנע ממכשולים.

א. עשו "שופניג" בין משרדי המכירות השונים - בחרתם עיר או אזור מגורים? רצוי לעשות סבב בכל משרדי המכירות שבמתחם הרצוי. להתרשם ראשונית מהפרויקט, מההדמיות והתוכניות, מרמות

המחירים, המפרט הטכני ומצוות המכירות העומד לרשותך ומעניק לך שרות. לאחר התרשמות ראשונית ממגוון הפרויקטים שבמתחם יש לעשות סלקציה ולהתמקד בפרויקטים שנראים לכם הכי מעניינים ומתאימים עבורכם.

ב. בדקו האם מחירי הדירות שהוצעו לכם עומדים בתקציב הכספי שלכם - מגוון הדירות גדול והמחירים מגוונים וניתן להתפתות ללכת לכיוונים שלא תכננתם מראש. יש להגדיר מסגרת תקציבית מראש לרכישת הדירה ולהשתדל לא לחרוג ממנה. רצוי להיעזר ביועץ משכנתאות מקצועי היודע להמליץ על היכולת שלכם לעמוד בתנאי המשכנתא ביחס למחיר הדירה שברצונכם לרכוש.

ג. הקצו תקציב להוצאות נוספות - הרבה רוכשים שוכחים שמעבר למחיר הדירה הבסיסי ישנן הוצאות נלוות נוספות שלא נלקחות בחשבון וכשהם נדרשים לשלם אותן הם נכנסים למצוקה כלכלית. יש לקחת בחשבון הוצאות ולהשאיר מרחב תמרון כספי להוצאות ידועות ולא ידועות כמו מס רכישה, שכר טרחת עו"ד, תשלומי הצמדה למדד, שדרוגים ושיפוצים בדירה, חיבורי חשמל ועוד.

ד. בדקו היטב את ההצעות במשרדי המכירות - במשרדי המכירות יוצגו לכם מגוון דירות והצעות, עזרי מכירה מרשימים בהם הושקעו רבות ובנוסף מחירים מגוונים. לא בהכרח מה "שזול" זה מה שטוב. ייתכנו דירות זולות יותר מפרויקט מתחרה אך יש לוודא ששטחי הדירות זהות, המפרט מספק, קיימות הצמדות לדירה (כמו מחסן או חניה) והם כלולים או לא כלולים במחיר. תיתכן דירה שעל פניו נראית זולה מהאחרת, אך לעיתים בבדיקה יסודית תגלו ששטח הדירה קטן בהשוואה לאחרת או המפרט הטכני דל יותר וידרוש בעתיד הוצאה גדולה יותר.

ה. בדקו את הבטוחות שהקבלן מציע– אל תתפתו לרכוש דירה בתנאים מיוחדים מקבלים קיקיוניים מבלי לוודא שקיבלתם בטוחות לכספכם כדוגמת ערבויות חוק מכר. קבלן שלא נותן ערבויות עפ"י חוק המכר ומנסה לפתות אתכם במחיר מיוחד, פשוט לא לקנות!

ו. להיעזר בשירותי עו"ד– מומלץ בטרם הרכישה להיעזר בשירותי עורך דין המתמחה בחוזי מקרקעין. עורך דין טוב יידע לשים דגשים על סעיפים אשר יגנו עליכם ועל זכויותיכם.

ז. מבצעי מכירות– מעת לעת מתפרסמים מבצעי מכירות כאלו או אחרים. יש לבדוק היטב את המבצע המוצע לכם ועד כמה הוא באמת אטרקטיבי. סכום הנחה בומבסטי לא בהכרח משקף הנחה אמתית. צריך לראות מאיזה מחיר ניתנת ההנחה. לעיתים ניתן לרכוש דירה ללא מבצע במחיר טוב יותר או זהה למחיר דירה שכביכול "במבצע מיוחד".

ח. טיימינג לרכישת הדירה– טיימינג רכישת הדירה מאוד קריטי. כל ידיעת תקשורת ואווירת שוק יכולה להשפיע על תנאי הרכישה שלכם – למטה ולמעלה. לעיתים סרבנות והתעקשות בניהול מו"מ מול משרדי המכירות משתלמת ולעיתים לא. נהלו מו"מ במשרדי המכירות אך קחו בחשבון שלכל פרויקט יש סף הנחה שהוא יכול לתת ומעבר לכך לא יהיה כדאי מבחינתם לבצע את העסקה. סרבנות וניהול מו"מ ללא פרופורציות יכול לעיתים להביא שדירת חלומותיכם תימכר לאחר או לחלופין מכירה יתייקר.

ט.חברת הבנייה– בדקו ותחקרו מידע על חברת הבנייה שממנה אתם אמורים לרכוש את דירתכם. איזה פרויקטים היא בנתה בעבר, רמת שביעות רצון הלקוחות בפרויקטים האחרים, טיב הגמר של ביצוע הפרויקט, האם קיימת מחלקת שרות לקוחות שתוכל לעמוד לרשותכם במהלך ולאחר הרכישה, מחלקת שינויי דיירים אשר זמינה לסייע ועוד. חשוב מאוד לוודא שיש "אבא ואמא" וגב עסקי מוכח לחברה שממנה תבחרו לרכוש את דירתכם.

הכותב הוא אריק דניאל, מנכ"ל חברת ארזים (ג.י.א) מקבוצת אורון אחזקות והשקעות.