dana_vinerעם כניסת יום הכיפורים מחר, רבים מאיתנו יבלו את החג בצום, כנהוג. דנה ויינר, דיאטנית וסגנית מנהלת המחלקה לתזונה קלינית בביה"ח רמב"ם, מפרטת את כל הטיפים והעצות להכנה נכונה של הגוף לקראת הצום ולהתאוששות ממנו

כלים

מספר עצות לקראת צום יום כיפור :

מומלץ להתחיל את היום עם ארוחת בוקר המכילה פחמימות מורכבות, כגון: לחם מחיטה מלאה/שיפון, דגני בוקר מדגן מלא, דייסת קווקר בתוספת מוצרי חלב, ביצה . יש להמשיך כך בארוחות קטנות וצפופות עד לארוחה המפסקת, כל 2-3 שעות. מטרתן של הפחמימות המורכבות והארוחות הצפופות למלא את מאגרי הפחמימות (גליקוגן) המצוי בגופינו לשימוש בשעות הראשונות של הצום.

מומלץ לשתות במשך היום עד הארוחה המפסקת כ- 10 כוסות שתייה (מומלץ מים). בסיום הארוחה, שתו עוד 2 כוסות מים. רצוי להמנע ממשקאות מתוקים המעלים תחושת צמא ו/או משקאות המכילים קפאין (קפה, תה, קולה)

ארוחה מפסקת

בארוחה המפסקת,רצוי להמנע ממזון מתובל מאוד ( מלוח או חריף במיוחד), וממשקאות אלכוהוליים. רצוי להתחיל את הארוחה כשעה וחצי לפני כניסת הצום. אכילה איטית ומנות מרובות מגדילות תחושת שובע ומונעים תחושת מלאות, כבדות ואי נוחות.

הארוחה צריכה להכיל פחמימות מורכבות, כגון: קטניות (אפונה, עדשים) או דגנים (לחם, אורז, פסטה, תפו"א, חיטה, כוסמת, קינואה( . מזונות המכילים סיבים תזונתיים ישפרו את תחושת השובע וימשיכו אותה לאורך זמן.

הארוחה בסיום הצום

אחרי יום של צום מומלץ לחזור לאכול לאט ובהדרגה. אכילה איטית עוזרת לעיכול המזון ומגבירה תחושת שובע. אכילת מופרזת מיד לאחר הצום עלולה לגרום להרגשה רעה. מומלץ להתחיל עם כוס שתייה ממותקת (תה עם כפית סוכר/ דבש) פירות יבשים או פרוסת עוגה דקה.

בארוחה ניתן ומומלץ לשלב מזונות כמו לחם לבן (חלה), אורז לבן, מקרוני, פתיתים, תפו"א ולהימנע ממזונות המכילים סיבים תזונתיים , אשר יכולים לגרום לאי נוחות וכבדות לאחר הצום הממושך. יש להמשיך להקפיד על שתיית 2-3- כוסות מים לפני ובזמן הארוחה. כדאי להוסיף למזון מלח, בכדי להחזיר לגוף לא רק נוזלים, אלא גם את המלחים החסרים.

חשוב לזכור :

במידה והינך אדם בריא, צום למשך יום שלם אינו מזיק לבריאות. לחולים במחלות כרוניות ותחת טיפולים תרופתיים, נשים הרות ומניקות, הצום אינו מומלץ. בכל מקרה של ספק, מומלץ להתייעץ עם הרופא.

בהצלחה , וצום קל.