כלים

מדינת ישראל וממשלות ישראל לדורותיהן נוהגות להדגיש את החשיבות שהן מייחסות לפריפרייה - הגליל והנגב. לאחרונה התקיים במלון דיויד אינטר קונטיננטל כינוס של בכירי התעשיינים בתחום ההייטק במהלכו טען שר התקשורת והרווחה ח"כ משה כחלון, כי החלום שלו הוא "שיהיו בפריפריה גם מפעלי היי טק ולא רק מפעלים לחמוצים..."

אני מזמין את השר כחלון, אנשי משרדו וכן לשרים והח"כים, לנטוש ליום את המשרדים בירושלים ולהגיע לגליל, כדי לראות מקרוב את פארק התעשיות משגב שדומים לו קיימים ברחבי הגליל והנגב, הפועל לקידום תעשייה מודרנית. התעשיות הקלאסיות המתקדמות אשר נמצאות בפריפריה הינן חלק משמעותי מהתל"ג בו מתהדר משרד האוצר מדי שנה. תרומתן גדולה יותר, במקרים רבים, מזו של ההיי -טק.

לצערי יש ניסיון בלתי מובן לנצל כנסים ומפגשים שמתקיימים בכרך הגדול תל אביב, על מנת להדביק תווית "נכשל" לתעשייה הקלאסית בגליל, אולם כלכלת מדינה לא יכולה להתבסס רק על תעשיית ההיי-טק, שידעה משברים רבים וחוסר יציבות לאחר השגשוג בראשית ימיה. אני משוכנע כי יש מקום וצורך בכל סוגי התעשייה.

עם זאת, יש לזכור כי רוב התעשייה בישראל מושתתת על התעשיות הקלאסיות שהן הבסיס היציב של התעשייה בישראל בשנים האחרונות. עובדי מפעלי החמוצים היו שמחים לשפר את היכולות הטכנולוגיות במפעל שלהם, להגדיל את הייצור את היצוא ולהתפתח. אין לי ספק כיילדיהם היו גאים ללמוד ולעבוד במפעל טכנולוגי מתקדם לחמוצים.

חשוב כי בעת עריכת תמונת המצב הכלכלית של ישראל, יינתן מקום גם לשינוי ולתמורות שהביאו איתם מפעלי התעשייה הקלאסית, שמרביתם הוקמו בגליל ובנגב.

הפריפריה הוכיחה לא פעם כי היא כר נוח לפיתוח מצוינת לאנשי מעשה. מפעל באבקום, מפעל פלרם, מפעל נאנא מהנדסים, מפעל פטרוס, מפעל תדביק ועוד מפעלים רבים בפארק תעשיות משגב הם ההוכחה היומיומית לכך שאנשי מעשה יכולים ליצר ולייצא מכל מקום בארץ. דוגמה בולטת לכך היא פועלו של התעשיין סטף ורטהימר שהוכיח כי ניתן לייצר ולייצא מאזור תעשייה אחד בתפן בהיקפים גדולים יותר מאשר מירושלים כולה.

ההבדל בין תפן למרכז גוש דן או לירושלים כבר אינו רלוונטי מזה זמן רב,  במיוחד לאור התכניות להרחבת כביש 6 ופרישת מסילות הרכבת דרומה ומזרחה. אך למרות שהתעשיינים פועלים לפיתוח תעשייתי מואץ באזורי הפריפריה,  הפוליטיקאים שלנו מתעקשים עדיין לדבוק בסיסמאות פוליטיות שחוקות שמופרחות מעת לעת נגד התעשיות הקלאסיות.

תפקידנו מנכ"לי הפארקים, בעלי ומנהלי המפעלים, יזמים ואנשי תעשייה להמשיך ולהפריח את הגליל והנגב. לייצר מקומות עבודה לצעירים שיבואו מהמרכז הסואן אל הפריפריה השלווה מתוך רצון לשפר את איכות חייהם, ולקבל חינוך מצוין ומקור פרנסה הוגן למענם ולמען בני משפחתם.

אין לי ספק, שילדינו יקצרו את הפירות, שנמצאים כבר בשלבי הבשלה, בדרך לחיזוק מעמד מדינת ישראל בכלכלה העולמית. אנו יכולים להתגאות בהיותנו מודל לחיקוי לשינוי המהיר שעבר על התעשייה.התעשיות הקלאסיות כבר הקימו תשתית שלא ניתן להתעלם ממנה והיום בשנת 2012 יותר מתמיד, זה הזמן להחליט לנטוש את גישת הפטרנליזם הרווחת כלפי התעשייה וללכת על כיוון הקידמה, והתעשיות הקלאסיות הן הקידמה האמיתית.

הכותב, ליאור מעיין, הוא מנכ"ל פארק תעשיות משגב שבגליל