כלים

מחר (ב') תכריע ועדת החינוך של הכנסת את גורלם של 8 מיליון בעלי-חיים, ותחליט האם להתיר למשרד החקלאות להקים "כלובי סוללה" לתרנגולות במימון ציבורי בגובה 350 מיליון ₪. על-אף שבדיונים הקודמים סירבו הח"כים לאשר את הכלובים, לא ערך משרד החקלאות שינוי מהותי בטיוטת התקנות העומדת להצבעה. אנונימוס: "אם הכנסת תאשר בזבוז כספי ציבור על כלובים שנאסרו ב-32 מדינות, נעתור לבג"ץ"

ביום הראשון לשנת 2012 ציינה בריטניה את שחרורה של התרנגולת האחרונה שהיתה כלואה ב"כלוב סוללה" בממלכה, עם כניסתה לתוקף של הדירקטיבה האוסרת על "כלובי סוללה" באיחוד האירופי. התרנגולת, שכונתה "ליברטי" (חירות), שוחררה לבית מחסה. ביום שני תכריע הכנסת את גורלן של אחיותיה בישראל – 8 מיליון תרנגולות בשנה.

בקרוב ייבנו מחדש לולי התרנגולות בישראל, במסגרת הרפורמה בענף הלול שהתקבלה בהחלטת ממשלה ב-2007, ולפיה יוקצו 350 מיליון ₪ מכספי ציבור (מתוך סך כולל של 750 מיליון ₪) לבנייה מחדש של הלולים בתעשיית הביצים. בעקבות עתירה לבג"ץ של עמותת אנונימוס לזכויות בעלי חיים הוקפאה הרפורמה, עד אשר תקבע ועדת החינוך של הכנסת, שבסמכותה לאשר תקנות לחוק צער בעלי חיים, תנאים מינימליים להחזקת התרנגולות.

בששת הדיונים הקודמים בנושא סירבו הח"כים לאשר תקנות המתירות "כלובי סוללה". למרות זאת לא ערך משרד החקלאות שינוי מהותי בתקנות העומדות להצבעה. על-פי התקנות, ייכלאו התרנגולות בכלובים המותירים 25x30 ס"מ לתרנגולת (750 סמ"ר, כשטח מסך מחשב).

כמו-כן יותר להחשיך את הלול ולהרעיב את התרנגולות לשבועיים על מנת להגביר את תפוקת הביצים. ארגוני בעלי החיים קוראים להקמת לולי מעוף, בהתאם למגמה במדינות מתקדמות: לולים ללא כלובים הבנויים לגובה בכמה מפלסים, פשרה בין הכלובים לבין לולי החופש (שבהם יש חצר). כבר היום כ-40% מהתרנגולות באיחוד האירופי מוחזוקת בלולים כאלה, ללא כלובים.

עמדת הלולנים

מזכיר ארגון מגדלי העופות, יעקב כהן, אמר שאישור ויישום התקנות על פי הצעת שרת החקלאות, אורית נוקד, משמעותו קץ לייצור הביצים במשקים המשפחתיים בעיקר בצפון הארץ והעברת הענף לשליטה של חברות ענק ואנשי עסקים. רווחת העופות היא חשובה, אך יש לדאוג גם לרווחת המגדלים.

לדברי כהן, הקצאת השטח המוצע לכל מטילה מחייבת השקעות עתק ובניית לולים חדשים על שטחים נרחבים. המגדלים אינם מתנגדים להשקעה ולהרחבת הלולים ובלבד שבצמוד להחלטה יוקצה לכך תקציב מתאים. מדובר באלפי משפחות שמקור פרנסתן היחיד הוא ענף הביצים ואין באפשרותם להיכנס להשקעות של מיליוני שקלים. משרד האוצר מסכים לממן 340 מיליון שקל במסגרת רפורמה מקיפה בענף ההטלה, אולם מדובר ב-22% מהערכת השקעה הנדרשת.

מזכיר ארגון מגדלי העופות אמר שבעיית התקציב אינה היחידה שהופכת את הדיון בועדת החינוך לתיאורטי וכל החלטה לבלתי ישימה. מתוך 100 אזורי גידול שבהם אמורים לקום הלולים החדשים והמודרניים, רק 3 אושרו על ידי הרשויות עד כה. כלומר, הרוב המכריע של המגדלים לא יוכל בכל מקרה לעשות דבר עד קבלת האישורים המינהליים. מדוע להכניס את המגדלים לסד של לוחות זמנים בטרם המדינה עשתה את חלקה?

עמדת ארגוני בעלי החיים

"תרנגולת בכלוב מוחזקת בצפיפות איומה, ולא זוכה לראות אור יום או לפרוש כנף כל חייה. זה אכזרי ומיותר, במיוחד כאשר קיימים היום לולי מעוף, שדורשים שטח דומה ועלותם אף זולה יותר" אומר רונן בר, דובר אנונימוס. "אם הכנסת תאשר בזבוז כספי ציבור על כלובים שנאסרו ב-32 מדינות, נעתור לבג"ץ. העובדה שמשרד החקלאות מגיש את אותן תקנות ללא שינוי מהותי בפעם השביעית היא זלזול בחוק צער בעלי-חיים, במסורת היהודית של חמלה לבעלי-חיים ובציבור הרחב שמתנגד להתעללות הזאת".

התקן שמציע משרד החקלאות נמוך אף יותר מאשר התקן האירופי המינימלי ("כלובים מאובזרים"), שהוא התקן הנמוך בעולם להחזקת תרנגולות, המחייב הכנסת אביזרי העשרה לכלובים ואוסר על הרעבתן.

במדינות רבות באירופה (שוויץ, אוסטריה, הולנד, גרמניה ובלגיה) וכן בחלק ממדינות ארצות הברית (קליפורניה, מישיגן ואוהיו) אימצו תקנים מתקדמים יותר. לאחרונה נחתם הסכם בין ארגוני בעלי החיים לבין נציגי תעשיית הביצים בארצות הברית, לפיו יקדמו חקיקה פדרלית להחלת תקן מתקדם יותר מהתקן האירופי בארצות הברית כולה.

בשל לחץ צרכני, תאגידי מזון רבים (מקדונלד'ס, קדבורי, מרקס אנד ספנסר) הפסיקו להשתמש בביצי כלוב. לפי דו"ח ארגון שיתוף הפעולה האירופי לחקלאות ומזון, כ-40% מהתרנגולות בתעשיית הביצים באירופה הועברו ללולים נטולי כלובים (לולי מעוף/ חופש). מגמה זו ניכרת בעיקר במדינות צפון ומערב אירופה: בשוויץ 100%, באוסטריה 96%, בגרמניה 62%, בשבדיה 60%, ובבריטניה ובהולנד 50%. בחלק ממדינות מזרח ודרום אירופה הועברו התרנגולות ל"כלובים מאובזרים", המהווים 40% מהלולים באיחוד, לגבי כ-20% מהלולים אין מידע ברור, וככל הנראה אינם עומדים בתקן ולכן ייסגרו.

בסקר שערך מכון "מאגר מוחות" במארס 2009 הצהירו 67% מהנשאלים שהם מעדיפים לרכוש ביצים שלא הוטלו בכלובים. הרב הראשי לישראל יונה מצגר והרבנים בנימין לאו, שלמה אבינר, יובל שרלו ודוד רוזן הביעו תמיכה בשיפור תנאי החזקת התרנגולות. 20 אלף איש חתמו על עצומה הקוראת למעבר ללולים ללא כלובים, בהם 120 וטרינרים ושפים מובילים (ישראל אהרוני, צחי בוקששתר, ועוד). אורנה בנאי, שי אביבי, ריקי בליך, שי גולדשטיין, ולביא זיטנר הצטלמו לסרטוני הסברה הקוראים לשחרר את התרנגולות מהכלובים.