כלים

צייר, רופא שיניים, פסל ורופא בעל שם עולמי, המתמחה בשלושה תחומים שונים של כירורגיה. כל התארים הללו שייכים לאדם אחד, מעורר השראה. בשבוע שעבר הוא ביקר ברמב"ם ונתן שיעורים באומנות הרפואה

ביום ד' האחרון, בוצעו ברמב"ם שני ניתוחים מורכבים, המשלבים אורתודונטיה, כירורגיית פה ולסת ופלסטיקה. טיפולים מסוג זה, נעשים לרוב במהלכם של מספר פעולות, אותם מבצעים מומחים מתחומים שונים. אולם, מסתבר שאפשר גם אחרת. בתוך שעות ספורות, בוצעו שני הניתוחים, על כל מורכבותם, ע"י אדם אחד. פרופ' סטיבן שינדל מאוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה, מומחה בעל שם עולמי המחזיק בשני תארים רפואיים ומספר לא מבוטל של תחומי התמחות.

פרופ' שינדל, רופא (MD) ורופא שיניים (DDS), הוא מומחה בכירורגיה פה ולסת וכירורגיה פלסטית, וידוע בכל העולם בשל התמחותו בכירורגיה קרניופציאלית (עיוותים בפנים ובגולגולת). יצירה היא תשוקה אמיתית עבור פרופ' שינדל, ובין יתר עיסוקיו הרפואיים, הפרופ' גם מצייר ומפסל יצירות הזוכות לעניין רב. בשבוע שעבר הגיע הרופא/האמן המפורסם לרמב"ם, בכדי לקחת חלק במספר פעילויות שמטרתן היא להעלות את המודעות ליתרונות של שילוב הידע והמיומנות בהיבטים המשותפים לתחומי האורתודונטיה, כירורגיה פה ולסת וכירורגיה פלסטית.

שיאו של הביקור, אירע כבר בתחילתו, אז ביצע פרופ' שינדל שני ניתוחים מורכבים בחולי הקריה הרפואית רמב"ם, ובליווי צוותי המחלקות השונות בביה"ח. הניתוח הראשון בוצע בילד בן 7, הסובל מסינדרום הנקרא "טריצ'ר קולינס" Treacher Collins)). "פירושו של דבר הוא שהמטופל סובל גם מחיך שסוע, גם מעיוות של שלד הפנים של הלסת העליונה וגם מעיוות של הלסת התחתונה", מסביר ד"ר דרור איזנבוד, מנהל המחלקה לאורתודונטיה ומומי פנים מולדים בבית הספר להתמחויות ברפואת שיניים ברמב"ם ומארחו של פרופ' שינדל, "בנוסף לכל אלו, ישנם עיוותים של העיניים ושל העפעפיים בחולים הסובלים מסינדרום זה. זהו מקרה מורכב מאוד ורוב הטיפולים במקרים כאלה מתחלקים למספר ניתוחים, שבמהלכם יטפלו מומחים שונים בבעיות שונות, בנפרד".

באומנות, כמו באומנות, אין דבר כזה שאין דבר כזה, ועל פי משנתו של פרופ' שינדל הטיפול חייב להיות מכלול אחד של תיקון הפגמים. בתוך חמש שעות ובניתוח אחד, פרופ' שינדל תיקן את כל הפגמים: את השקע של הלסת העליונה ע"י הבלטה, את העיניים והעפעפיים ע"י טיפול ברקמות הרכות של הפנים, ולצורך שחזור הלסת נלקחה עצם מהאגן של המנותח.

זמן קצר לאחר ביצוע הניתוח הראשון, בוצע ניתוח נוסף בנערה בת 18 שעברה ברמב"ם סדרת ניתוחים לתיקון עיוות קשה בלסתות. אפה של הנערה נותר מעוות  והיווה אתגר אמיתי לתיקון. במהלך הניתוח, שהיה אף הוא פרוצדורה מורכבת ועדינה, פרופ' שינדל "בנה" למטופלת אף חדש, תוך שימוש בסחוס מחלקה האחורי של האוזן. לדבריו של ד"ר איזנבוד, מדובר בפיתרון יצירתי, בהתחשב בנתוניה הלא פשוטים של המנותחת: "לרוב הסחוס נלקח ממחיצת האף, אבל במקרה שלה לא היתה מחיצת אף. הניתוח ארך ארבע שעות, ובמהלכן הפגין פרופ' שינדל מיומנות נדירה יחסית".

אחרי ההדגמה, מגיעים ההסברים ואת יתרת שהותו ברמב"ם, ניצל פרופ' שינדל כדי לתת הרצאות ולהציג את תחומי מומחיותו ותפיסותיו הרפואיות לאנשי המקצוע השונים. מלבד הרצאה לסגל ביה"ח רמב"ם, נתן פרופ' שינדל הרצאה מרכזית, כמרצה אורח בכנס שהתקיים ברמב"ם תחת הכותרת "אספקטים טיפוליים אורתודונטים וקרניופציאליים".

הכנס הייחודי משך למעלה מ-150 רופאים ממגוון תחומי ההתמחויות ברפואה וברפואת שיניים. יום העיון אורגן ע"י המחלקה לאורתודונטיה בבית הספר להתמחויות ברפואת שיניים ברמב"ם, בחסות הנהלת רמב"ם, הפקולטה לרפואה בטכניון והאגודות לאורתודונטיה (בראשות ד"ר א. קאופמן), לכירורגיה פה ולסת (בראשות ד"ר ע. מרדינגר)  ולכירורגיה פלסטית בישראל (בראשות פרופ' י. אולמן).

"הוא יוצר מדהים ויש לו ראייה כוללת שמבטאת את היכולת המרובה שלו ואת הכישרון המגוון שלו", מציין ד"ר איזנבוד, "לפני חמש שנים הכרתי את פרופ' שינדל לראשונה, כששהיתי במחלקתו במהלך שנת שבתון. מאז אני נוסע אליו מידי שנה למטרות מחקר ושת"פ קליני והחלום שלי היה להביא אותו לרמב"ם כדי שיכירו אותו וילמדו ממנו". ההשראה מביקורו של האמן הרפואי לא איחרה לבוא, והצוותים ממחלקות הכירורגיה השונות ברמב"ם, הכניסו כבר השבוע את הטכניקות החדשות לשימוש בחדרי הניתוח.