כלים

הביטוח הלאומי: "נפחית אחוזי נכות בחלק מהמקרים ונעלה באחרים", חברי הכנסת: "רק לאחר דיון ציבורי"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת קיימה אמש דיון דחוף על "ספר הליקויים" החדש שצפוי לפרסם המוסד לביטוח לאומי והשפעתו הצפויה על 250 אלף מקבלי קצבאות הנכות בישראל.

ח"כ רחל אדטו (קדימה), יוזמת הדיון: "רק לאחר 60 שנה החל הביטוח הלאומי לעדכן את ספר הנכויות. בניגוד להבטחת שר הרווחה מעל במת מליאת הכנסת, לפיה יתקיים דיון ציבורי בטרם יאושר הספר החדש, מתברר כי הביטוח הלאומי מנהל את העדכון בחוסר שקיפות ורחוק מהעין הציבורית, דבר המעלה חשש כבד כי העדכון עלול לפגוע באנשים רבים. בנוסף, הרופאים המומחים שנבחרו לעדכן את הספר אינם עומדים בדרישות החוק, לפיו עליהם לעבור הסמכת ועדות רפואיות על ידי הביטוח הלאומי".

ח"כ עפו אגבאריה (חד"ש): "כנראה שהמוסד לביטוח לאומי מאמץ מדיניות שאינה בהכרח לטובת הנכים והחולים". לשאלתו של ח"כ אגבאריה, ענו נציגי הביטוח הלאומי כי לא התקבלה תוספת תקציב לצורך עדכון ספר הליקויים.

ד"ר מריו סקולסקי, היועץ הרפואי של המוסד לביטוח לאומי: "סעיפי ספר הליקויים נמצאים בשלבים שונים של אישור. התקנות היחידות שנכנסו עד כה לתוקף הן תקנות העיניים, ובהן יש בשורה: עד עכשיו זיכה אובדן עין ב- 30% נכות ועכשיו יזכה ב- 35%. הוספנו תופעות שלא זיכו בעבר באחוזי נכות, כמו מחלות במערכת הדם, אבל יהיו גם הפחתות אחוזי נכות במקרים אחרים, כמו למשל: מי שהיה לו אוטם קטן בלב לפני עשרות שנים שכב חודש במיטה, היום כבר יכול לחזור לעבודה. הרפואה התקדמה".

עו"ד שלומי מור מהמוסד לביטוח לאומי: "היה דיון ציבורי; כל תיקון מקבל את אישור ההסתדרות הרפואית, יחד עם הלשכות הרפואיות והמשפטיות של המוסד לביטוח לאומי ועובר להיוועצות נוספת במשרד הבריאות. משרד האוצר לא נטל חלק בדיונים, ונושא הכסף לא בא לידי ביטוי בהם". ח"כ גילאון בתגובה: "אם ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת לא שמעה דבר בנושא, אז על איזה דיון ציבורי אתה מדבר?"

לבנת פורן, מנכ"ל המרכז למימוש זכויות רפואיות: "צריך להבין: לא לכל בעל אחוזי נכות יש גם זכויות. אף אחד בביטוח הלאומי לא בדק כמה ייפגעו וכמה ישפרו את זכויותיהם בעקבות השינויים. הרופאים המומחים שעבדו על הספר, לא בהכרח הבינו את המשמעויות על זכויות החולים כתוצאה מהחלטותיהם"

פרופ' מרדכי רביד, איגוד מנהלי בתי חולים: "תקנות הסוכרת שעומדות להיכנס לספר הליקויים יפגעו בשיעורי הנכות של למעלה מ 60% מהחולים".

רויטל, אמא לילד אוטיסט: "למה שלא ישתפו בקבלת ההחלטות גם את החולים והנכים עצמם?"

מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ אילן גילאון (מרצ), סיכם את הדיון ואמר: "כל עוד התקציב של המוסד לביטוח לאומי אינו מוגדר מראש, הרי שרוחו של האוצר מרחפת בעת קבלת ההחלטות. אם לא תהיה שקיפות מלאה, שיתוף ודיון ציבורי, נפעל לחוקק חוק שיחייב את המוסד לביטוח לאומי לנהוג כך. הוועדה דורשת לראות את השינויים בספר הליקויים החדש לפני חתימתו של שר הרווחה ופרסומן ברבים".

"ספר הליקויים" הוא למעשה קובץ של תקנות המפרט את אחוזי הנכות הרפואיים המוענקים למי שוועדה רפואית קבעה שיש לו נכות רפואית בשל מחלה או פגיעה. בספר מתוארים הליקויים הרפואיים ולצידם אחוזי הנכות המתאימים. לדברי המוסד לביטוח לאומי, בשנתיים האחרונות נערכה עבודה מקיפה לשינוי ועדכון התקנות במגוון תחומים רפואיים, אשר נקבעו לראשונה בשנת 1956.