ועדת השרים החליטה להכליל את האשפוז הסיעודי בסל הבריאות: הארגונים החברתיים: תיקון עוול היסטורי שפגע ברבבות משפחות מהמעמד הבינוני והנמוך

כלים

בקואליציה להכנסת האשפוז הסיעודי לסל הבריאות בירכו על החלטת ועדת השרים לחקיקה, לקבל את הצעת החוק של ח"כ חיים אורון להכללת האשפוז הסיעודי בסל הבריאות: "הקלה עצומה על משפחות החולים הסיעודיים, שתצמצם גם את הצורך בביטוחים פרטיים יקרים".

לדברי סבינה שוסטרמן, המרכזת את הקואליציה, שחברים בה בין השאר ארגוני זכויות אדם, ארגוני זכויות חולים, וארגוני גמלאים, "האשפוז הסיעודי צריך להיות חלק בלתי נפרד מסל שירותי הבריאות שכל אזרח בישראל זכאי לו. אם החוק יעבור, הוא יקל על רבבות משפחות בישראל, שמשלמות כיום אלפי שקלים בחודש עבור אשפוז קרוביהן ויחסוך למיליונים בישראל את ההוצאות הכבדות עבור פוליסות ביטוחים פרטיים."

בנייר עמדה מטעם הקואליציה, מצוין כי אוכלוסיית בני ה-65+ בארץ מונה כיום כ- 740,000 נפש המהווה כ-10% מכלל האוכלוסייה ומתוכם, למעלה מ- 20,000 מאושפזים באשפוז סיעודי. עד שנת 2020 צפוי מספרם של בני ה- 65+ למנות למעלה ממיליון איש; בהתאם, צפוי לגדול גם מספר הנזקקים לאשפוז סיעודי.

כיום, האשפוז הסיעודי אינו ניתן על ידי קופות החולים, כי אם באחריות משרד הבריאות. העלויות הכבדות של האשפוז הסיעודי תחלקות בין משרד הבריאות לבני המשפחה של החולה הסיעודי כיום בשירותי הבריאות שבאחריות קופת החולים, והוא ניתן על ידי משרד הבריאות. כ- 60% ממיטות האשפוז הסיעודי בישראל כוללות השתתפות של המדינה, ואילו השאר – במסגרות פרטיות לחלוטין.

ח"כ ד"ר רחל אדטו התייחסה היום לתמיכת וועדת שרים לחקיקה בהצ"ח המעבירה את האשפוז הסיעודי לאחריות קופות החולים: " יש לברך את ח"כ חיים אורון על הישגו היום בוועדת שרים לחקיקה, אך שוב אנו רואים רפורמה ראויה בתחום הבריאות שנעשית בדרך בעייתית ולא נכונה.

מימון חקיקה זו ע"י העלאת מס הבריאות ב 0.3% לפי הצעתו של ח"כ אורון או ב 0.5% לפי כוונת סגן השר ליצמן מהווה תקדים מסוכן. תוספת מס בריאות לשם קידום רפורמה במערכת הבריאות היא מדרון חלקלק שיעודד הטלת מסים נוספים לפתרון בעיות אחרות במערכת הבריאות, כמו הרפורמה לבריאות הנפש שעדיין לא נמצא לה מקור כספי במסגרת תקציב משרד הבריאות לשנתיים הקרובות, או קידום בריאות תושבי הפריפריה באמצעות הטלת מס בריאות על תושבי המרכז.

בנוסף, דומה כי התוספת במס בריאות לא תייתר את ההיזקקות לביטוחים הסיעודיים הפרטיים השונים. סביר להניח, בין היתר, לאור מחאותיהם של קופות החולים וחברות הביטוח המגלגלות מאות מיליוני שקלים מהביטוחים הסיעודיים, כי הביטוח הסיעודי שיינתן על ידי קופות החולים במסגרת סל השירותים יהיה מינימלי, ובכדי ליהנות מביטוח סיעודי רחב ומקיף ייאלץ רוב הציבור לרכוש ביטוח פרטי משלים, והנטל הכספי על שכבות הביניים והשכירים יגדל.

ממשל המעוניין לקדם רפורמה יכול ואף צריך למצוא לכך מקור תקציבי הולם ולא באמצעות הדרך הקלה של הטלת מס נוסף על כתפי האזרחים."