שופטי בג"צ קיבלו את בקשת 'אדם טבע ודין' וצרפו את הארגון ואת העמותה לאיכות הסביבה והחיים בנהריה כמשיבות לעתירה שהגישה חברת איתנית נגד חוק האסבסט. איתנית הגישה את העתירה לבג"צ בטענה כי יש לבטל את חוק האסבסט שעבר בכנסת לפני כשנה, מאחר שהוא פוגע בזכות הקניין ובזכות השוויון של החברה. בתגובה, פנתה 'אדם טבע ודין' לבג"צ וטענה כי איתנית נהנתה במשך שנים רבות מתוצריו הכלכליים של השימוש בחומר המסוכן וכי ישנן מדינות בהן העוסקים באסבסט הואשמו באישומים פליליים לאור התוצאות החמורות של מעשיהם
כידוע, מפעל איתנית בבעלות משפחת פדרמן, היה המפעל היחידי בישראל שיצר מוצרי אסבסט ואלה פוזרו בכל רחבי הגליל המערבי במשך שנים ארוכות, גם לאחר שהיה ברור כי מדובר בחומר שהשפעתו על הבריאות מסוכנת.
לאחר עשרות שנים של מאבק עיקש של תושבי הגליל המערבי ו'אדם טבע ודין', לפני כשנה אישרה הכנסת את חוק האסבסט, אשר אוסר על כל שימוש חדש וייצור אסבסט וקובע כי בתוך מספר שנים יפונה האסבסט מרחבי המדינה לאתרי פסולת מיוחדים. כמו כן, בשל אחריותה הברורה של חברת איתנית על ייצור האסבסט בישראל, מטיל החוק על החברה לשלם סכום של עד 150 מיליון שקלים לקרן מיוחדת שתבטיח את ניקוי הגליל המערבי מהמפגע.
כאמור, חברת איתנית התנגדה באופן נחרץ לחקיקת החוק בשל החיוב הכספי שהוא מטיל על החברה ולאחרונה אף עתרה לבג"צ בדרישה לבטל את החוק בשל אי חוקתיותו. השבוע קיבל בג"צ את בקשת 'אדם טבע ודין' להצטרף לעתירה ולטעון לצד עמדת המדינה. הדיון הראשון בתיק נקבע ל-10.9.12.
במסמך שנשלח לבג"צ כתבה עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, ראש תחום קהילה וסביבה ב'אדם טבע ודין': "לא יעלה על הדעת שכתוצאה מהעיכוב ביצירת ההסדרה החוקית לתחום האסבסט, המפעל אשר פעל במשך עשרות שנים באופן מסוכן תוך גרימת נזקים בריאותיים כבדים יזכה שלא לשאת בחלקו בסילוק המפגעים".
עוד נכתב כי יש להדגיש את המשמעות ההרסנית של ביטול הסעיף אותו מבקשת העותרת לבטל באמצעות העתירה: "מזה עשרות שנים חשופים תושבי הגליל המערבי לזיהום הנובע מפיזורה של פסולת אסבסט בקרקעות האזור כולו. כך, לעיתים מבלי שהציבור יהיה מודע לכך, עלולות עבודות בקרקע, שחיקת שבילים עם גלגלי מכוניות ופעולות נוספות, לחשוף אנשים רבים למחלות קטלניות. עשרות אנשים כבר חלו ונפטרו מהמחלות הקשות, והזיהום עודנו מצוי ברחבי הגליל המערבי וממשיך לסכן אוכלוסיה נרחבת."
לדברי עו"ד הלפרן-מוסרי, קבלת העתירה לא תהיה הרסנית רק עבור תושבי הגליל המערבי והמבקרים בו, כיום ובעתיד, אלא תגרום נזק אדיר מימדים לציבור הישראלי כולו. הנזק הנרחב שיגרם מקבלת העתירה עלול לכלול מסר למזהמים לפיו הם עשויים ליהנות מחירות לבצע פעילת מסוכנת, גם אם היא נעשית במודע. הנזק גם עלול להשליך על הסדרים שונים ורחבים אותם המדינה מבקשת לקדם כדי לסלק זיהומי עבר, כדוגמת הצעת החוק לשיקום קרקעות שהוזכרה לעיל המונחת כיום על שולחן הכנסת".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' בירך על החלטת בג"צ שקיבל את בקשת 'אדם טבע ודין' להצטרף לעתירה ואמר: "ראוי שאת הכסף והמשאבים שבעלי איתנית משקיעים היום לביטול חוק חשוב וראוי, הם יעבירו לטובת האנשים הרבים שנחשפים לאורך השנים לסכנות בריאותיות חמורות מאסבסט שפוזר ליד בתיהם".
חומר האסבסט הוכח זה מכבר כמסרטן בבני אדם. מבחינה מדעית, די בחדירת סיב אסבסט אחד למערכת הנשימה בכדי לגרום למחלות סרטניות קשות חשוכות מרפא (מחלת המזותליומה, שהינה סוג ייחודי ונדיר של סרטן ריאות ואזבסטוזיס שהינה מחלה בדרכי הנשימה) המופיעות לאחר תקופת חביון ארוכה הנעה בין מספר שנים ועד שלושים או ארבעים שנה, מיום החשיפה הראשונית.
מאפיינים אלו וחומרת המחלות הנגרמות כתוצאה מחדירת סיבי אסבסט למערכת הנשימה הפכו את חומר האסבסט לחומר מסוכן ביותר לציבור. אשר על כן, אסבסט גם מוגדר כרעל וחומר מסוכן בחוק החומרים המסוכנים.