יו"ר הוועדה לעסקים קטנים, ח"כ דני דנון יורה הערב למכון המחקר והמידע של הכנסת לחקור את עמלות חברות האשראי על עסקות שבוטלו. ההחלטה נתקבלה במהלך ישיבת וועדה בה פורסם מחקר של הכנסת שקבע כי בשוק האשראי קיים כשל שוק. "בשוק האשראי אין תחרות, ואם היתה חברות האשראי היו מבטלות את העמלות הללו שפוגעות בבעלי העסקים הקטנים והבינוניים", אמר ח"כ דנון

"לא הגיוני שבעל עסק קטן ייאלץ לשלם סכום העומד על אחוז עד שלושה אחוזים לחברת האשראי, כי הוא ביטל עסקה. זהו ניצול ציני של כוחם של תאגידי האשראי מול בעלי העסקים הקטנים. אלו הם העסקים שמעסיקים מיליון עובדים, וששבעה מתוך עשרה מהם נסגרים תוך חמש שנים מיום הקמתם. אסור לנו לפגוע בהם!", אמר בישיבה נציג העסקים הקטנים והבינוניים, יובל יבנקובסקי, מנכ"ל המכון לאבחון עסקי

במהלך עבודתו עם בעלי עסקים קטנים ובינוניים קיבל יבנקובסקי מידע לפיו קיים חשש לכשל שוק בשוק האשראי. יבנקובסקי העביר את המידע לח"כ דנון, שהורה למכון המחקר של הכנסת לחקור את הנושא.

"חברות כרטיסי האשראי מתנהלות כמונופול ועושקות ביום-יום את בעלי העסקים הקטנים שעובדים קשה למחייתם”, הצהיר ח”כ דנון. "בכוונתי לקדם חקיקה על מנת לפתוח את שוק האשראי ולמנוע גביית עמלות מוגזמות ועמלות על עסקות שבוטלו"

אחד הנושאים החמים בדיון היה העמלות הצולבות – העמלה המועברת בין חברות האשראי ומהווה חלק מעמלת הסליקה בה מחוייב בית העסק. בתחום זה מתנהל קרב חקיקתי מתמשך לאומי קארד וכאל הביעו רצון לשתף פעולה על מנת להעביר חקיקה. ישראכרט, החברה שתפגע מחקיקה שכזו, הביעה התנגדות חריפה.

נציגת בנק ישראל, אילנית מדמוני, כלכלנית במחלקה לפיקוח על הבנקים, הודתה שלא ידעה על הבעיה החמורה: “צריך להציף את הבעיות מהשטח אלינו, ולא שמענו על בעיה שכזו עד עכשיו”. מדמוני הבטיחה לקדם חקיקה בנושא, על מנת לקדם את התחרות בתחום הסליקה, אך אמרה שאינה יכולה להתחייב על לוחות הזמנים.

דנון הצהיר בסוף הדיון, כי "יש כשל שוק בשוק האשראי, אך גם ברגולציה. הפיקוח על שוק האשראי רחוק מלהיות מספיק ומי שנפגע אלו הם הצרכנים ובעלי העסקים. הוועדה קוראת למשרד האוצר ולבנק ישראל לקדם במהירות את הצעת החוק להסדרת שוק כרטיסי האשראי, לרבות טיפול ופיקוח על גובה עמלות הסליקה הצולבת. בנוסף, על בנק ישראל לפרסם הנחייה ברורה בנושא גביית עמלות בגין עסקות שבוטלו”.