כלים

ממשלת ישראל, בישיבתה מיום ה- 23.12.07, החליטה על הקמת "ועדת ביצור", בראשות מנכ"ל משרד הגמלאים ד"ר אבי ביצור. מטרת ועדה בין–משרדית זו, שפעלה תחת ועדת השרים לאלימות בראשות השר לביטחון פנים, היתה לתכנן באופן מיידי תוכנית ממלכתית אופרטיבית, לטיפול בנושא האלימות כלפי זקנים וחיזוק בטחונם האישי ולהגישה לשר לבטחון הפנים ולועדת השרים שבראשותו לאישור

avi_bizorאוכלוסיית היעד, כפי שנקבעה ע"י ועדת השרים, הינה אזרחים בגילאי 65(+) המייצגים את אוכלוסיית הזקנים בחברה הישראלית. המשרד לענייני גמלאים, כגוף מטה ממשלתי, יחד עם חברי הועדה, שמו להם כמטרה להיות המגינים, מליצי היושר והדואגים לשלומם, בטחונם ורווחתם של זקני ישראל, על רקע התררחבות תופעת האלימות כנגד זקנים בישראל בשנים האחרונות. על מנת להתמודד עם תופעה זו, הוועדה שקדה על הכנת תוכנית הוליסטית ומקיפה המנסה להתמודד עם תופעת האלימות ומנסה להגשים חזון חברתי חשוב מאין כמוהו: חברה ישראלית נקייה מאלימות נגד זקנים המהווים את אבן היסוד בחברה הישראלית.

בסוף שנת 2006 חיו בישראל כ- 700,000 זקנים (מגיל 65 ומעלה) שהם כ- 10% מהאוכלוסייה. בערים גדולות כמו בתל-אביב, רמת גן, או חיפה, היקף אוכלוסייה זו הוא כ- 20%. כ- 30% מהזקנים בישראל הם ניצולי שואה. כ- 12,000 מאוכלוסיית הזקנים מתגוררים במשק-בית עם אדם אחד נוסף שאינו קרוב משפחתם (לרוב מדובר במטפל). במהלך שנת 2007 עלו מספר מקרי האלימות נגד זקנים בכ-30% ביחס לשנים קודמות. בשנת 2007 הוגשו 26,432 תלונות על ידי זקנים, 84% מתוכם הוגשו על ידי תושבים ותיקים. 9% מהתלונות הוגשו על ידי עולים חדשים מחבר המדינות ו- 5% מהתלונות הוגשו על ידי זקנים מהמגזר הערבי. במחוז תל-אביב שיעור הזקנים שהגישו תלונות בנושא מרמה (35%), התפרצויות (34%) ושוד (33%) היה הגבוה ביותר. בנוסף, נמצא כי רוב מקרי התקיפה עליהם דיווחו הזקנים התרחשו בין ה- 28 לחודש מסויים ועד 3-4 לחודש הבא, ימי קבלת קצבת הביטוח הלאומי.

אלימות כלפי זקנים משקפת מגוון רחב של התנהגויות פוגעות הכוללות שני סוגים עיקריים: (1). אלימות פיסית, הכוללת הזנחה והתעללות פיסית ונפשית במסגרת העבירות המבוצעות ע"י האחראי על הזקן המוגדר כחסר ישע, והמחויבת בדיווח למשטרה או לפקיד סעד בהתאם לחובת הדיווח הקיימת בחוק העונשין; ו- (2). אלימות עבריינית, המבוצעת כלפי הזקן שלא במסגרת חובת הדיווח כאמור.

מקרי האלימות כלפי אוכלוסיית הזקנים בישראל פוגעים פגיעה ישירה לא רק בבטחונם של הקורבנות, אלא בכלל הציבור ובעיקר בציבור הזקנים ובני משפחותיהם. לאור זאת, הוצעה תוכנית כוללנית להתמודדות עם התופעה, במרכזה עומד הזקן ובטחונו. מטרות התוכנית לספק "סל הגנה" שיכלול בין היתר: אביזרי בטיחות ולחצן מצוקה, מודעות אצל הזקנים בצורך בהתגוננות, סיירת בטיחות של זקנים ולמענם, סיוע משפטי לזקן ללא תשלום, שילוב בני ובנות שרות אזרחי במסגרת "והדרת פני זקן", פעילות תלמידי תיכון ובני נוער. לאגם משאבים של כלל המשרדים והארגונים השותפים תחת קורת גג אחת, עבור המאבק באלימות, ולרכז את כלל הפעילות במנהלת אחת שמשרד הגמלאים יהיה אחראי לתפעולה.

כדי לייצר תכנית יעילה מופו התוכניות הקיימות, נותחו המשמעויות ונבחנו שאלות היסוד והתקבלו המסקנות שהובילו ליצירת מודל תוכנית "השמש ההפוכה", המכוונת להתמודדות עם האלימות העבריינית כנגד זקנים בישראל. התוכנית כוללת את חלקם, המקצועי ובתקציבים, של כל משרדי הממשלה והארגונים. לצורך הפעלת התכנית גובש מודל ההפעלה, התקציב ולוח הזמנים.

מודל "השמש ההפוכה"

הוחלט כי תוכנית "שמש הפוכה" תופעל על ידי מנהלת ארצית שתורכב מחברי "ועדת ביצור", תלווה את יישום התוכנית ביישובים שונים בארץ, תפקח עליהם ותפיק לקחים. תחילה, הוחלט כי הפרוייקט יבוצע כפיילוט בערים מסוימות ולאחר מכן יורחבו לערים נוספות.

מטרת התוכנית היא להגביר את המודעות והביטחון האישי אצל זקנים, באמצעות "חבילת הגנה" הכוללת היבטים שונים של מישורי החיים. המדובר בשילוב של אמצעים ומאמצים ברמה האישית, העירונית-מקומית והארצית, הכוללים בין השאר: ליווי אישי של הזקן על ידי מתנדב ביום קבלת הקצבה מסניף הדואר לביתו; הדרכה בבית והתקנת אביזרי בטיחות; שילוב הזקן בפעולות תרבות, פנאי, העשרה והתנדבות; מתן סיוע משפטי ללא תשלום על ידי מתנדבים; הרחבת הפרסום, ההסברה וההדרכה בנושא וחלוקתו במוקדים שונים כדוגמת קופ"ח, דואר, בנקים, מתנ"סים; קיום סיורים של שוטרים קהילתיים בתכיפות גבוהה, באזורי מגורים עתירי זקנים, במקומות ובזמנים הידועים כרגישים (28 לכל חודש עד ה- 3 לחודש הבא); והקמת מוקד לפניות ציבור ומיצוי זכויות ייחודי לטובת מתן הגנה וסיוע לנפגעי עבירות.

המלצותיה של "ועדת ביצור" התקבלו ע"י ועדת השרים למאבק באלימות בתחילת שנת 2008 והתוכנית יצאה לפועל ב- 7 רשויות מקומיות: ירושלים, נתניה, חיפה, באר שבע, עכו, לוד ושפרעם. בשנת 2009 נוספו לתוכנית 3 ערים נוספות: בת-ים, אשקלון וחדרה. המשרד לענייני גימלאים הוביל קמפיין הסברה ארצי כנגד אלימות כלפי זקנים, ופתח מוקד טלפוני לפניות בנושא אלימות נגד קשישים. כמו כן הוקמה "סיירת סבא" - קבוצות שאוישו ע"י גימלאים למען גימלאים.

כחלק ממיזם "שמש הפוכה" נתבקש מרכז הידע לחקר הזדקנות האוכלוסייה בישראל באוניברסיטה העברית בירושלים לאסוף נתוני בסיס על תחושת הבטחון האישי והצרכים של קשישים. הממצא העיקרי של הסקר מצביע על כך כי הצורך בהגנה מפני פושעים עומד במקום השני מבחינת אחוז הזקנים הנזקקים לעזרה נוספת ע"מ לספקו. שיעור גבוה של המרואיינים חוו פגישה ברכושם, ואחד מכל עשרה חווה שוד ברחוב או פגיעה נפשית. 3% דיווחו כי סבלו מפגיעה גופנית. המרואיינים תומכים בהצבת שוטרים נוספים ברחובות, הקמת מוקד מצוקה עירוני וחלוקת דפי מידע בנושא האלימות כלפי הזקנים וההתגוננות ממנה.

בישראל של שנת 2011 יש צורך בהחזרת כבודם של הקשישים לקדמת הבמה ובפרוייקים בנושא מניעת אלימות. "אל תשליכני לעת זקנה" איננו שיר בכוכב נולד אלא ציווי. אסור שהורינו יהפכו לשקי איגרוף!

shemesh

הכותב הוא ד"ר אבי ביצור, יו"ר ועדת ביצור, לשעבר מנכ"ל המשרד לענייני גימלאים, החוג לקרימינולוגיה ואכיפת החוק, המכללה האקדמית בית-ברל