ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד) דנה היום בהצעת החוק שיזמו חברי הכנסת אילן גילאון (מרצ) והיו"ר כץ, לפיה גיל הפרישה של נשים לא יעלה מעל 62. בנוסף, ייוותר על כנו המצב הקיים, לפיו נשים יוכלו לתבוע הקדמת קבלת קצבת זקנה מהמוסד לביטוח לאומי החל מגיל 62, בהתאם למבחן הכנסות. התיקון המוצע לא יגרע מזכותן של נשים להמשיך ולעבוד עד גיל 67, אם ירצו בכך. להצעת חוק זו התמזגו הצעות חוק דומות של חברי הכנסת ברכה, איציק, חוטובלי, גלאון, גפני ועוד
כזכור, לפני מספר חודשים המליצה ועדה מטעם משרד האוצר להעלות את גיל פרישת הנשים ל-67, אולם שר האוצר עצמו המליץ להעלות ל-64. חוק משנת 2008 קובע כי אם לא תתקבל החלטה עד סוף חודש דצמבר 2011, הרי שמתחילת ינואר 2012 גיל הפרישה לנשים יעלה אוטומטית ל-64.
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד): "אנחנו עומדים בפני החלטה גורלית שעלותה מיליארדי שקלים. בימים האחרונים מתקיים מו"מ אינטנסיבי מול בכירי משרד האוצר, ממנו עולות חלופות שונות הנבחנות ברמה המקצועית והעניינית ביותר. בסופו של יום, ועדת העבודה והרווחה תקבל החלטה כאשר טובת הנשים לנגד עיניה. העלאת גיל הפרישה של נשים ללא פתרון הולם למצוקת התעסוקה תעשיר את החברות המנהלות את קרנות הפנסיה, לא את הנשים עצמן. העלאה כזו תגרום גם לדחיית קבלת הקצבאות מהביטוח הלאומי".
ח"כ כץ פנה לחברי ועדת ניסן (הוועדה הציבורית לבחינת גיל הפרישה לנשים) ותהה: "מדוע לא נתתם את דעתכם על אפשרויות של קצב איטי ומדורג יותר להעלאת גיל הפרישה, ולא בבת אחת? מה לגבי קיבוע מקדם הפנסיה, כך שהחוסכת תדע כמה תקבל בעת פרישה? על האוצר להציג בפנינו תמורות שיינתנו לנשים אם ברצונו להעלות את הגיל בהן יפרשו".
ח"כ זהבה גלאון (מרצ): "אם לאוצר יש גירעונות אקטואריים, שלא יפתור אותן על גבן של הנשים. מתבצעת כאן הדרה של נשים מהזכות לפנסיה. המטרה סומנה מראש".
ח"כ דליה איציק (קדימה): "שוויון מתחיל מהתחלה, לא מהסוף. פתאום משרד האוצר נזכר להיות שוויוני? מנוי וגמור עם הכנסת להעביר את הצעת החוק הזאת. המאבק הוכרע. אנחנו ניצחנו".
ח"כ אילן גילאון (מרצ): "מחצית מהנשים מעל גיל 60 כבר לא נמצאות בשוק העבודה. זה ציבור זמין ופושטים עליו".
אייל אפשטיין, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר: "אישה שתפרוש בגיל 67 תקבל 856 שקלים בחודש יותר מאשר אם תפרוש בגיל 62. יש שינוי מהותי בתוחלת החיים. בשנות ה-50 אישה חיה עד גיל 71, והיום עד 85. שוק העבודה ותקציב המדינה חייבים להביא את השינוי הזה בחשבון, אחרת לא נוכל לעמוד בזה ונתחיל לדבר יוונית".
פרופ' איתן ששינסקי, חבר ועדת ניסן: "יש לקבוע לוחות זמנים ולבצע את השינוי בהדרגה. בארה"ב למשל נקבעה העלאה של חודש אחד בכל שנה. אחוז בני ה-65 ומעלה באוכלוסייה עולה ויעלה בשנים הקרובות בצורה דרמטית. צריך לחסוך יותר כדי להמעיט בפגיעה. כך נעשה בכל העולם וגם אנחנו נגיע לזה בסופו של דבר. אין ברירה".
פרופ' אפרים צדקה, חבר ועדת ניסן: "אין מנוס מהעלאת גיל הפרישה. המציאות גוברת על החוקים. צריך לחשוב מה יהיה בעוד 50 שנה וכל הכבוד לאוצר שנוהג כך. עם זאת, יש מקום לדון בקצב ההעלאה".
בסיכום הדיון נקבע כי המשא ומתן הקדחתני של יו"ר הוועדה ח"כ כץ מול בכירי האוצר יימשך עד סוף החודש, ובסיומו יובאו ההצעות להצבעה בפני חברי ועדת העבודה והרווחה.