כלים

ברווזים בכל מיני צבעים: מאות צפרים וחובבי טבע יצטרפו מחר לאנשי רשות הטבע והגנים במפקד עופות המים הבינלאומי השנתי. בכל שנה, בסוף השבוע השני לחודש ינואר, מקיימת רשות הטבע והגנים את מפקד עופות המים- ובכך מצטרפת לשאר מדינות העולם שמקיימות את הספירה בתאריך זה. עשרות צוותים פוקדים יותר מ-300 מקווי מים במהלך יום אחד, מצפון ועד דרום

עופות-מים במפקד 2011 (ברכיה, עגורים ואגמיות)(צילום:דורון ניסים)

מאות צפרים וחובבי טבע יצטרפו מחר לעשרות אנשי רשות הטבע והגנים- אקולוגים, פקחים, מדריכים ומנהלים, ויצאו לקיים את מפקד עופות המים השנתי, אשר נערך במקביל בעשרות מדינות בעולם, וזאת במטרה לספק אומדן של גודל אוכלוסיות עופות המים ולנטר שינויים בגודלן.

מפקד עופות המים החורפים בארץ נערך בקביעות כבר 45 שנים, החל מ-1965. למפקד קודמות מספר השתלמויות, שנועדו להעלות את יכולתם של פקחים וצפרים מתנדבים להתמודד עם זיהוי עופות מים, ובמהלך סוף השבוע שבו הוא נערך נאסר הציד בקרבת מאגרי מים בכל רחבי הארץ.

צוותי הספירה יפקדו תוך שעות ספורות יותר מ-300 מקווי מים שונים בכל רחבי ישראל, ממקווים גדולים כמו אגם הכנרת ושמורת החולה ועד לבריכות איגום קטנות, מדן ועד אילת, כשהם מצוידים במשקפות וטלסקופים- ובהרבה מצב רוח טוב.

בחודשים הקרובים ירוכזו הנתונים מכל רחבי העולם, ואחת לארבע שנים מופק דו"ח עולמי על מצב האוכלוסיות בהוצאת ארגון Wetlands International. על פי נתוני הדו"ח מעוצבות תוכניות לשימור המינים בסכנת הכחדה.

אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים: "מאחר וחלק גדול מעופות המים הם מינים נודדים וחלקם רק חורפים בישראל, רק באמצעות ספירה שכזו ניתן לקבל תמונה שלמה על מצבן של אוכלוסיות, לזהות מגמות ולפעול בזמן לשימור מינים או אוכלוסיות בסכנה. בהתאם לנתונים נערכים גופי שמירת טבע לשימור מינים שניכרת בעיה במצבם באמצעות תוכניות שימור עולמיות או אזוריות. כאלו קיימות כיום עבור הצחראש הלבן, צולל ביצות, מלכישלו, אנפה מסורטטת ועוד. ברמה המקומית, מספרי עופות המים החורפים בארץ מהווים בסיס לפעילות הרשות לנקיטת צעדים ממשקיים דוגמת העלאה או הפחתה של מכסות הצייד או הכרזה על אזורים מוגנים בהם חורפים מינים בסיכון. כך למשל הוכרזו לפני שלוש שנים מאגרי המים בשפלת יהודה כאזור האסור בציד עופות מים, וזאת על מנת להבטיח את אוכלוסיית הצחראש הלבן החורפת שם."

"אמנם ארגון המפקד נעשה על ידי האקולוגים המחוזיים והפקחים האזוריים של רשות הטבע והגנים, אבל אותי תמיד משמח לראות את הסיוע והשתתפות של עשרות צפרים ומתנדבים, שהופכים את היום החשוב הזה, מבחינה אקולוגית, גם ליום חג אמיתי עבור כל מי שעוסק בשימור המינים הללו לאורך כל השנה", מוסיף הצופה.