הממשלה מזניחה את הטיפול בתמורה הולמת לחיילי מילואים עצמאים ובעלי עסקים קטנים. כך עלה מדו"ח מבקר המדינה 2010. כתוצאה מהזנחה זו, הממשלה נדרשת כעת להגיש תוכנית המציעה פתרון

בדיון שנערך בוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ רוני בראון (קדימה) על רקע דו"ח חמור של מבקר המדינה, התבררו בעיות ייחודיות המאפיינות עצמאים ובעלי עסקים קטנים בעת יציאתם למילואים (זאת בנוסף לנושאים רבים אחרים בתחום הטיפול של הממשלה במדיניות ובכלי הסיוע לעסקים קטנים ובינוניים).

בדיון השתתפו נציגי פורום מג"דים, מח"טים והטייסים במילואים, שהציגו באמצעות נציגם משה פישר, את חומרת הבעיות המאפיינות משרתי מילואים עצמאים, וכן מנכ"ל להב – לשכת ארגוני העצמאים בישראל, אשר הביא טענות קשות מצד חיילי מילואים עצמאים שהוגשו גם באמצעות מטה המאבק לשוויון זכויות של עצמאים ופרילנסרים, שגיבש סביבו כבר מעל 10,000 עצמאים.

אל"מ במיל - משה פישר הוסיף ואמר, "רב אנשי המילואים העצמאיים סובלים מהפסדים כספיים כבדים ובעצם מממנים את הזכות והחובה לשרת במילואים מכיסם. המג"דים במילואים יכולים להעיד, כי חל תהליך של הפחתה משמעותית במספר המתייצבים למילואים מקרב העצמאים לאורך ציר הזמן של עשר שנים מיום שחרורם, זו מגמה חריפה בייחוד בהשוואה לסקטורים אחרים קרי השכירים".

מבקר המדינה הציג בדו"ח כי למרות הבטחות הממשלה טרם הוגשה תכנית אשר תתמודד עם הבעיות הייחודיות, כגון: פגיעה ברמת השירות העסקי מול מתחרים; קשיים בגביית חובות; אי היכולת להשתתף במכרזים; הצורך במימון מחליף, המשך התשלומים השוטפים לעירייה ולאגרות והיטלים אחרים בשעה שהעסק מושבת עקב היציאה למילואים.

מטה המאבק לשוויון זכויות של עצמאים ופרילנסרים העלה כי חישוב גובה ההחזר מוטעה ביסודו ואינו משקף את היקף הפגיעה בעסקים וכי לא נלקחים בחשבון בעיות ייחודיות של העצמאים הנובעות ממשך ההתראה לפני היציאה למילואים, עיתוי השירות וכדומה.

יש לציין כי העצמאים מהווים כ- 10% מכלל משרתי המילואים (כחלקם במשק העבודה), אך אחוז גבוה ביותר הם בעלי עסקים קטנים. מבקר המדינה העיר בדו"ח כי למרות דיונים שהתקיימו בנושא בכנסת ודו"ח המבקר, טרם הוצג על ידי משרד התמ"ת פתרון מערכתי ונקודתי לנושא.

יו"ר הוועדה, ח"כ רוני בראון, אמר בסיכום כי זוהי מחויבותה של הכנסת לדאוג לאותם עצמאים ובעלי עסקים קטנים אשר יוצאים למילואים למרות הקשיים הייחודיים לסקטור זה והורה את משרד התמ"ת להגיש לו, בתוך שלושה חודשים, תכנית לפתרונות אפשריים.