מבצע "מחזירים את המדרכות לתושבים" ברחבי העיר בני-ברק, שהחל בתחילת השבוע בכל האזורים, זכה להצלחה מרשימה, ובניגוד לחששות לעימותים עם חלק קטן מהסוחרים, היה שיתוף-פעולה מעולה בין פקחי אגף התברואה של העירייה והשיטור העירוני לבין ציבור בעלי העסקים שהבינו את חשיבות הפרוייקט והציבו את המתקנים להוצאת סחורה בהתאם לנהלים החדשים ובאופן שמאפשר תנועה חופשית ונוחה של תושבים במדרכות ובשטחים הציבוריים

כלים

בימים האחרונים הגיעו עשרות רבות של מכתבים ופניות טלפוניות ללשכת הרב יעקב אשר, ראש העיר; להרב שלמה קוסטליץ, יו"ר הועדה ולחברים במועצת העירייה, של רבנים, אישי ציבור ותושבים המביעים את תודתם והוקרתם על המבצע העירוני המורכב והמוצלח שמחזיר לתושבים את מדרכות העיר ומונע בכך הן את המצב של סיכון תושבים, שנאלצו עד כה לרדת לכבישים בשל היות המדרכות תפוסות במוצרים ובמתקנים והן את הבעיה הרוחנית שהיתה קיימת עד כה במדרכות הצפופות והדחוסות.

הפעילות הנמרצת ורחבת-ההיקף החלה לאחר שהנושא הועלה בישיבת מועצת העירייה מתוך כוונה לתת מענה לבעיית הוצאת סחורה למדרכות, שבחלקן צרות ומקשות על מעבר הולכי-רגל, והוא הועבר, בהתאם להנחיות הרב יעקב אשר, ראש העיר לטיפולה של הועדה העירונית להוצאת סחורה שעסקה בגיבושם הסופי של הקריטריונים שיביאו לסדר ברחובות, כאשר הכוונה היא לא לפגוע בפרנסת הסוחרים, אך, מאידך גיסא, כל זאת באופן של הוצאת סחורה רק בהתאם לתנאים ברורים שיביאו לשינוי דראסטי במצב הקיים, לאפשר מעבר בטוח ותקין של הולכי-רגל במדרכות ולשפר את החזות הכללית של רחובות העיר.

לצורך זה, התכנסה הועדה לישיבות אחדות, בהן השתתפו מלבד הרב שלמה קוסטליץ, יו"ר הועדה, גם הרב ישראל משה פרידמן, חבר הנהלת העירייה; הרב מיכאל קקון, חבר ההנהלה וראש אגף תשתיות ופיתוח והרב אברהם פרטוש, חבר המועצה וראש אגף פיקוח. כמו"כ השתתף בה הרב שמחה שטיצברג, חבר הנהלת העירייה.

בד בבד, פעל גם פורום מקצועי של מנהלי מחלקות ואגפים עירוניים שאסף נתונים וגיבש המלצות לועדה. בראשות הפורום המקצועי עמד הרב יוסף ויכסלבוים, ראש מטה ראש העיר והשתתפו בה עו"ד יהודה ליבוביץ, היועה"מ של העירייה; עו"ד שוע דהאן, התובע העירוני; מר נתנאל נחום, מנהל אגף תברואה ומר אברהם בלושטיין, מנהל מח' רישוי עסקים. פורום זה גם שמע על המצב בערים שונות והציע קריטריונים שתואמים לעיר בני-ברק.

עם גיבוש המלצות ומסקנות הועדה שנבחרה החליטה מועצת העירייה, פה אחד, על דעת כל סיעות הבית, על נקיטת שורה של צעדים לצמצום מהותי ביותר של היקף הוצאת סחורה לרחובות והחמרת הקריטריונים בתחום, באמצעות חלוקת העיר לאזורי מסחר, בעלי דרגות שונות, בקבלת היתרי הוצאת סחורה. ובכך להביא לפיתרון הבעיה הקשה של הוצאת סחורה למדרכות ברחובות העיר, שסיכנה מבוגרים וילדים גם יחד וגם היוותה בעיה רוחנית.

בעקבות איסוף המידע וגיבוש ההמלצות סוכם בועדה העירונית על קטעים שבהם תאסר לחלוטין הוצאת סחורה, ובהם אזורי הכניסה לעיר מקומות מרכזיים, לפי רשימה שיוחלט עליה ומדרכות שרוחבן פחות משלושה מטר. נקבעו גם שלושה מדרגים לקטעים בהם תתאפשר הוצאת סחורה לכל אורך החנות, ברוחב של 70 ס"מ ובגובה 1,50 מטר; קטעים בהם נדרשת מדרכה פנויה ברוחב 4 מ', או 3 מטר, או 2 מטר.

אשר לחנויות ירקות, תיקבע הוצאת הסחורה בהתאם לסוג האזור בו נמצאת החנות. כל בעלי העסקים יצטרכו, בבקשה לקבלת היתר להוצאת סחורה, לפרט את הסחורות אותן הם מבקשים להציב על המדרכה, וההיתר ינתן רק לבעל רישיון עסק חוקי.

כדי לגשת למבצע בהיקף כה נרחב ובהתחשב ברגישות הרבה של הנושא יצאה העירייה, לפני חודשים אחדים, בהסברה נרחבת ביותר בכלי-התקשורת, במודעות רחוב ובפניה אישית לכל סוחר ובעל עסק, ובה פורטו הנימוקים לפעילות חיונית זו, וניתנה ארכת זמן לציבור הסוחרים להתארגן ולהערך לקראתה. ואכן, הוברר שההתארגנות לפעילות של סוחרי העיר היתה בהתאם להנחיות ולפרסומים, ועובדה זו התבטאה בשיתוף הפעולה הענייני עם העירייה ובתוצאות המרשימות של המדרכות הפנויות והציבור העובר בהן בחופשיות ובנוחות המירביות ביותר.