ועדת החינוך של הכנסת תתכנס ביום שני (14 ביוני) לדון בתקנות להחזקת תרנגולות מטילות בתעשיית הביצים מתוקף חוק צער בעלי-חיים. התקנות הללו ממתינות זה 16 שנים: עם חקיקת חוק צער בעלי-חיים החליטה הכנסת שיש לדאוג לתנאים מינימליים לתרנגולות, אבל משרד החקלאות לא מיהר להגדיר מהם התנאים הללו. אלא שכרגע, התקנות הן הגורם המעכב את הרפורמה בענף הלול, המוקפאת כחצי שנה בצו ביניים עקב עתירה לבג"ץ של ארגוני בעלי החיים. הארגונים דורשים לקבוע תנאים מינימליים להחזקת התרנגולות, לפני שיושקעו כספי ציבור בהקמת הלולים החדשים. זאת על מנת שלא יבוזבזו 300 מיליון ₪ מכספי ציבור על כלובים המנוגדים לחוק צער בעלי-חיים. ההפגנה תיערך ב-8:30 בבוקר, מול הכנסת. לצד המפגינים יעמדו בובות תרנגולות בגובה 2 מטר שיאחזו בשלטים הקוראים: "אל תזרקו אותנו לכלובים".
הרפורמה בענף הלול היא הזדמנות היסטורית לעבור ללולים ללא-כלובים, להקל על סבלן של 7 מיליון תרנגולות בשנה ולאמץ סטנדרטים בינלאומיים של רווחת בעלי-חיים. ואולם טיוטת התקנות שניסח משרד החקלאות מבקשת לכלוא את התרנגולות לכל חייהן ב"כלובי-סוללה" מיושנים המותירים לכל תרנגולת שטח בגודל 550 סמ"ר (פחות מעמוד A4). כלובים אלו נאסרו בכל מדינות האיחוד האירופי, וכן במישיגן ובקליפורניה בארה"ב. התקנות מציעות להקים ועדה שתבחן את אימוץ התקן האירופי המינימלי, אלא שהוועדה תגיש את המלצותיה בעוד שנתיים – לאחר שהרפורמה תושלם, וכלובי הסוללה יקבעו עובדות בשטח. בדיון הקודם (24 במאי) מתחה הוועדה ביקורת קשה על התקנות.
ח"כ דב חנין טען שכלובי-סוללה מנוגדים לחוק צער בעלי-חיים, וקרא להקמת לולים ללא כלובים, כנהוג במדינות מתקדמות: לולים ללא כלובים מהווים 96% מייצור הביצים באוסטריה, 60% בשבדיה ו-100% בשווייץ. יו"ר הוועדה ח"כ זבולון אורלב טען שכלובי-סוללה אינם מתיישבים עם המסורת היהודית, וקרא למשרד החקלאות לתקן את נוסח התקנות לקראת הדיון הבא. למרות זאת, ממאן משרד החקלאות להניח על שולחן וועדת החינוך של הכנסת תקנות בעלות שינוי משמעות.
אם יאושרו תקנות המתירות כלובי-סוללה, אומרים באנונימוס, יפנו לבג"ץ. שופטי בג"ץ כבר אמרו בדיון ב-14.2.10, כי על המדינה להיות מוכנה לכך שישראל תאמץ את התקן האירופי – בין בתקנות ובין בפסק-דין. ב-13 באפריל החליטו השופטים רובינשטיין, פוגלמן ועמית לאפשר התקדמות בפיילוט של הרפורמה רק אם הלולים שיוקמו יהיו ללא כלובים או לפחות יעמדו בסטנדרט האירופי. למרות זאת, התקנות שניסח משרד החקלאות מציעות להקים כלובים שאסורים להקמה באירופה מזה 7 שנים.
67% מהישראלים מעדיפים לרכוש ביצים שלא הוטלו בכלובים, כך לפי סקר מכון "מאגר מוחות" שנערך במארס 2009. כ-30 אלף איש חתמו על עצומה הקוראת לאיסור על כלובי-סוללה. המחאה קיבלה תגבורת מצד 120 וטרינרים, שחתמו על עצומה המדגישה את הנזק הבריאותי שנגרם לתרנגולות בכלובים. אורנה בנאי, שי אביבי, שי גולדשטיין, ריקי בליך ולביא זיטנר לסרטוני ההסברה של קמפיין "ישראל יוצאת מהכלוב". גדי סוקניק תרם את קולו לקריינות. הצטלמו בהתנדבות
רונן בר, מנהל קמפיין "ישראל יוצאת מהכלוב": "כליאת תרנגולת בכלוב זעיר שאינו מאפשר לה אפילו למתוח כנף אינה עולה בקנה אחד עם רוח היהדות המצווה אותנו להימנע מצער בעלי-חיים. עשרות מדינות אסרו על כלובי-סוללה, ואין סיבה שישראל תישאר מאחור. גם מבחינה כלכלית אין הצדקה לכלובי-סוללה. לפי נתונים שפרסם משרד החקלאות, הקמת 'לולי מעוף', לולים רב-מפלסיים ללא כלובים, חסכונית בשטח וזולה ב-12.5% מאשר הקמת לולי כלובים."