מאז שאושר על ידי משרדי הבריאות בארה"ב ובישראל, לפני למעלה מעשור, הפך הבוטוקס לאחד מן הטיפולים הנפוצים והשכיחים ביותר. מהם השימושים הרפואיים והאסתטיים של הבוטוקס? מהן תופעות הלוואי? האם קיימת תופעת ההתמכרות? והאם גם גברים פוקדים את הקליניקה כדי להזריק בוטוקס? מאמר ותשובות מאת ד''ר אריק זרצקי
בשנים האחרונות עלו בציבור ספקות אודות יעילות ובטיחות השימוש בבוטוקס, שמא אינו יעיל במיוחד ולעיתים אף נתפס כחומר המסוכן לגוף האדם שיכול ליצור סיבוכים ובעיות רפואיות או אסתטיות אחרות כתוצאה מהזרקתו. מחשבות אלו נובעות משמו של החומר - "רעלן" ובלועזית ''טוקסין'' וכן בשל הדימוי השלילי שדבק בסיליקון הנוזלי המוזרק למילוי.
מאז שאושר על ידי משרדי הבריאות בארה"ב ובישראל, לפני למעלה מעשור, לטיפול למטרות קוסמטיות, הפך הבוטוקס לאחד מן הטיפולים הבטוחים והשכיחים ביותר בארץ. גם בעולם טיפול בבוטוקס מאוד נפוץ. בארה"ב, בשנת 2007 דווחו 12 מיליון פעולות כירורגיות קוסמטיות, מתוכם כ-10 מיליון פעולות שהן פולשניות במידה מועטה, כגון: הזרקת בוטוקס, חומרי מילוי ופעולות קילוף.
הבוטוקס הוא למעשה חומר המופק מחיידק הבוטוליניום (בוטוליניום טוקסין). בכמויות קטנות הוא גורם לשיתוק של השריר אליו הוא מוזרק ועל ידי כך מעלים קמטים לתקופה של 3-4 חודשים. חשוב להדגיש כי זהו אינו חומר מילוי וכי אפקט העלמת הקמטים נעשה על ידי שיתוק של השריר עליו הוא פועל.
מנתונים המתקבלים במרפאות ברחבי הארץ, הטיפולים האסתטיים לרבות הזרקות בוטוקס, ניתוחים פלסטיים וכיו"ב, נפוצים מאוד בעיקר בתקופה הזו של השנה, עונת הקיץ. הדבר נובע עקב הרצון העז בקרב ציבור הנשים אך לא רק, לשפר את המראה החיצוני, תחושת הביטחון העצמי וההרגשה הפנימית.
מהם השימושים הרפואיים והאסתטיים של הבוטוקס?
בוטוקס מתאים לטיפול בבעיות נוירולוגיות מסוימות, טיפול בפזילה, מיגרנות (הקלה בעוצמת כאב הראש, משך ההתקף ותדירותו) והזעת יתר (הזרקה לבית השחי). השימושים האסתטיים של הבוטוקס מחלקים את הקמטים לקמטים סטטיים ודינמיים – הסטטיים נמצאים במנוחה ואינם מושפעים מהבעות שרירי הפנים.
קמטים דינמיים מופיעים בזמן הבעות הפנים, קמטי מחשבה במצח, אזור הכעס בין הגבות והמניפה בצידי העיניים המופיעים בחיוך. למעשה, הבוטוקס משתק את הקמטים הדינמיים, אולם אינו מתאים לסטטיים. לאחרונה גיל הפונות לטיפולי בוטוקס צעיר יותר.
אם בעבר הזרקה מגיל 40 הייתה מקובלת הרי שכיום הזרקה של בוטוקס מגיל צעיר יותר מקובלת, לרוב כבר מתחילת שנות ה-30 לחיים. קיימות אף עדויות ממטופלות כי הזרקות מגיל מוקדם מונעות הופעת קמטים. השימוש האסתטי הקלאסי של בוטוקס הוא בשליש העליון של הפנים. מחלקים את האזור לשלושה אתרים: במרכז בין הגבות, מצח וצידי העיניים. קמטים באזורים אלו מופיעים מוקדם יחסית, בסביבות גיל 30, לעיתים גורמים למראה עייף, מבוגר וכועס.
הטיפול בבוטוקס מאוד יעיל לאזורים אלו עד כדי כך שהוא גרם לשינוי בגישה להצערת מראה הפנים. אם בעבר לצורך העלמת הקמטים במצח והרמת הגבות היו מבצעים חתך מאוזן לאוזן, דרך הקרקפת, הרי שכיום הבוטוקס מנע את הצורך בניתוח זה. נוסף, הבוטוקס משלים ניתוח של מתיחת פנים. הניתוח מטפל בעודפי העור, בצניחת הפנים ובקמטים הסטטיים ואילו בוטוקס מטפל בקמטים הדינמיים.
כיצד נעשה הטיפול?
הטיפול מבוצע במרפאה, הוא נמשך מספר דקות ובסיומו אפשר לחזור לפעילות רגילה. מזריקים את החומר ישירות לתוך שרירי הפנים באזור בו רוצים להחליק את הקמטים, פעולת ההזרקה פשוטה אולם חייבת להתבצע על ידי רופא. יש צורך בידע נרחב באנטומיה של שרירי הפנים וניסיון רב בהזרקות. רק מנתח פלסטי מומחה רואה את התמונה בכללותה ויכול לייעץ לגבי הטיפול המומלץ, מה מתאים יותר: בוטוקס, חומרי מילוי לפנים, קילוף או ניתוח או אולי שילובם יחדיו.
תוצאות הטיפול בבוטוקס
פעולת החומר אינה מיידית ובהתחלה לא רואים שינוי. תוך 3 ימים עד שבוע יש שינוי משמעותי - שיא הפעילות של החומר. התוצאה נשמרת לתקופה של 3 עד 4 חודשים. כמובן כי קיים צורך בביקורת, כשבוע לאחר ההזרקה. לאחר סיום ההשפעה של החומר המצב חוזר לקדמותו. ניתן לבצע טיפולים חוזרים ללא הגבלה של כמות. כאשר מקפידים על כ-3 טיפולים לשנה, המרווח שיש צורך להזריק מתארך כתוצאה מחולשה מתמשכת של השריר.
האם קיימות תופעות לוואי?
מדובר בחומר יעיל מאוד שתמיד עובד, עם המון ניסיון מחקרי מצטבר, עם אישורים של רשות התרופות האמריקאית (FDA) ומעט מאוד תופעות לוואי, ממש פלא או נס רפואי. אך בכל זאת יש אכן קיימות תופעות לוואי והן אדמומיות קלה או שטף דם באזור הדקירות. תופעה נדירה מאוד היא חולשה של שריר העפעף וכתוצאה מכך צניחה של העפעף. כמובן שתופעה זו הפיכה. עם זאת ראוי לציין כי לנשים בהריון או מניקות, או חולים במחלת ניוון שרירים אסור להזריק בוטוקס.
האם גברים פוקדים את הקליניקה כדי להזריק בוטוקס?
הרבה פחות מנשים, אבל יש פניות לא מעטות של גברים לטיפולי בוטוקס, בעיקר בין הגבות למנוע מראה כועס ובצידי העיניים במצבים בהם יש קמטים מרובים.
האם קיימת תופעה של התמכרות לבוטוקס?
החומר אינו ממכר אבל התוצאה שלו כן. קשה מאוד לאישה לחזור להיראות פחות טוב. השינוי הוא דרמטי אז למה לה להראות מבוגרת יותר או כועסת אם היא יכולה לשפר את המראה במספר דקות ועם מינימום תופעות לוואי.
המאמר והתשובות לשאלות אודות בוטוקס באדיבות ד"ר אריק זרצקי, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית, רופא בכיר ומנהל השירות למיקרוכירורגיה בבית החולים 'איכילוב' וחבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית