הרופאים משתמשים כיום בבדיקות PSA בדם ודירוג גליסון כדי לאבחן סרטן הערמונית אצל גברים ולקבוע את השלב שלו. למרות ששניהם יעילים כבדיקות לגילוי סרטן הערמונית, הם נותנים לרופאים ולחולים תמונה מוגבלת לגבי האגרסיביות של המחלה וסיכויי ההתפשטות שלה. בזכות פעילות של מדענים במכון ללימודים מתקדמים בפרינסטון, אפשר שיש באופק אסטרטגיות חדשות לקביעת השלב של סרטן הערמונית.

כלים

החוקרים העריכו נתונים משבבים גנטיים אצל חולים משוודיה וממרכז הסרטן ממוריאל סלואן- קטרינג בניו יורק כדי לקבוע כיצד שינויים במבנה המולקולרי קשורים לאגרסיביות של סרטון הערמונית ולתמותה. בדגימות של רקמות מגידולים של 281 חולי "המתנה ומעקב" שוודיים ו-150 חולים בסלואן- קטרינג נבדקו באופן בלתי תלוי דפוסי הביטוי הגנטי של mRNA.

"מה שהם מצאו", מסביר ד"ר דיוויד סמאדי, סגן יו"ר המחלקת לאורולוגיה וראש היחידה לרובוטיקה וכירורגיה זעיר פולשנית במרכז הרפואי "הר סיני", "הם שני תת סוגים של סרטן ערמונית אגרסיבי שהיו קטלניים פי שלושה תוך כמה שנים בלבד. ברבים מהמקרים האלה נקבע קודם לכן דירוג גליסון נמוך או בינוני". הממצאים היו בלתי תלויים בדירוגי הגליסון, והם מצביעים על כך שזה יכול להפוך לכלי מדויק יותר באופן משמעותי לקביעת השלב של סרטן הערמונית בשלב מוקדם.

כיום, הרופאים אוספים דגימות דם לבדיקתPSA  שנתית כדי לעקוב אחרי המהירות של רמת ה-PSA אצל הגבר במשך שנים. עלייה חדה ברמת ה-PSA יכולה להצביע על קיום סרטן הערמונית. לאחר מכן נעשית ביופסיה כדי להעריך את הדפוסים של תאי הגידול ולקבוע לגידול דירוג גליסון. בתיאוריה, דירוג גבוה מצביע על סרטן ערמונית יותר אגרסיבי עם סבירות גבוהה יותר להתפשטות ודירוג נמוך מצביע על סיכויים פחות חמורה. אבל זה לא תמיד כך.

"לרוע המזל, לעיתים קרובות גברים עם דירוגים נמוכים מפתחים בהמשך סרטן ערמונית מתקדם", אומר ד"ר סמאדי. "יש לנו עוד הרבה ללמוד. המחלה יכולה להתפשט מהר מאוד או להתפתח במשך שנים רבות. פשוט אין ערובות, ומסיבה זאת אני ממליץ על ניתוח רובוטי להסרת הערמונית". באמצעות ניתוח רובוטי ד"ר סמאדי מסיר בזהירות את כל הערמונית עם הסרטן, ומסלק ביעילות את סרטן הערמונית אצל 97% מהמטופלים שלו.

ד"ר סמאדי תומך בשימוש בבדיקות PSA ודירוג גליסון, אבל מאוד מעודד מהסיכויים לשפר את הניבוי של תוצאות המחלה. הוא אומר: "ככל שנאתר במדויק את סיכויי ההישרדות מוקדם יותר, נוכל לטפל טוב יותר במטופלים שלנו".

המציאות של פערי דיוק בקביעת השלב של סרטן הערמונית כיום ותחום אפשרויות הטיפול משמעו מסלול ייחודי לכל חולה. "שיקולים קפדניים של הגיל של הגבר ומצבו הבריאותי הכולל, יחד עם ההמלצות של מומחה לסרטן הערמונית, צריכים למלא תפקיד מוביל", אומר ד"ר סמאדי. "על סמך הנתונים שיש לנו כיום, אסור לגברים לא לדאוג רק בגלל שדירוג הגליסון שלהם נמוך".

"אני מצפה ליום שבו אוכל לדבר עם גברים עם יותר ודאות על הסיכויים הייחודיים לגבי סרטן הערמונית שלהם. כיום, אנו יכולים לאבחן את סרטן הערמונית, לתת לגברים מידע על הסיכונים ולהמליץ על הטיפול הטוב ביותר. לדעתי, אנו רואים את התוצאות הטובות ביותר באמצעות ניתוחים רובוטיים להסרת הערמונית", טוען ד"ר סמאדי.

מדענים החלו בבדיקות גנטיות של סרטן הערמונית באוכלוסיית ניסוי גדולה יותר, אבל תוצאות סופיות יכולות לקחת עד חמש עשרה שנים.