כלים

הבוקר שלחו ארגוני סביבה וחברה מובילים בישראל (מגמה ירוקה, גרינפיס, מרכז השל, המוקד לביטחון תזונתי וטבע עברי) מכתב משותף לשר האוצר, יובל שטייניץ, ולשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, נגד "רפורמת הקוויאר"

לטענתם, רפורמה זו מבוססת על המלצות ועדת המזון להוזלת מחירי הסטייקים, קוויאר ומוצרי בשר מעובדים על ידי הורדת מכסים של מוצרים אלה, מה שיוביל בין היתר לעידוד צריכת מזון פוגעני במיוחד לסביבה ולבריאות, וגידול במספר העגלים המובלים לישראל מאוסטרליה ואירופה במסגרת המשלוחים החיים.

מתוך המכתב:

"ב-29.1.12 פרסמה ועדת קדמי, בראשותו של מנכ"ל משרד התמ"ת, המלצות הכוללות הפחתת מכסי יבוא על בשר ועל עגלים חיים1, באופן שיעודד את הצריכה של בשר בקר בישראל. ההמלצות תובאנה בפני שר האוצר היום, ה-1.5.2012. אם יאושרו, הן טומנות בחובן פוטנציאל הרסני לסביבה, לרווחת בעלי החיים ולבריאות הציבור.

"תעשיות המזון מהחי הן מהגורמים למפגעים הסביבתיים החמורים ביותר – הרס הקרקע, זיהום ובזבוז מים, צמצום המגוון הביולוגי והתחממות כדור הארץ. דו"ח האו"ם "צלו הארוך של משק החי" מצא כי תעשיית הבשר אחראית ל-18% מפליטות הגזים הגורמים להתחממות כדור הארץ – יותר מכל ענפי התחבורה היבשתית, הימית והאווירית גם-יחד, וכן לבזבוז משאבי קרקע ולזיהום חמור של משאבי מים ( עבור אותה כמות קלוריות, דורש ייצור בשר בקר שטח גדול פי 15 וכמות מים גדולה פי 10 מאשר ייצור קטניות3,4).

לפי פרסומים עדכניים יותר של מכון המחקר הסביבתי 5"WorldWatch", "תרומתן" של תעשיות המזון מן החי לפליטות גזי החממה מגיעה ל-51%. במאמר שפרסמו לאחרונה שני מומחים להערכה סביבתית מקבוצת הבנק העולמי6, נטען כי הפחתה של רבע בייצור ובצריכה של מזון מן החי תוביל ליעד הצמצום בפליטות גזי חממה שהציבו כל האמנות האחרונות בנושא.

לצד ממצאים מדאיגים אלו, ישנה התרבות מחקרים על הקשר בין צריכת בשר להשמנה, סרטן, מחלות לב וסוכרת. תזונאים וארגוני בריאות ברחבי העולם, בין השאר ביה"ס לתזונה של אוניברסיטת הרווארד7, ממליצים להימנע או להגביל את הצריכה של בשר אדום.

"במקום עידוד הפחתה בצריכת בשר והעדפת מזונות ידידותיים לסביבה ומועילים לבריאות כירקות ופירות עונתיים ומקומיים, דגנים מלאים וקטניות, מעודדות ההמלצות צריכת מזונות שיגדילו את טביעת הרגל האקולוגית של הציבור הישראלי ויחמירו את התחלואה, ובהתאם את הנטל על מערכת הבריאות ומערכת הרווחה.

"אנו קוראים לממשלה לדחות את ההמלצות להוזלת המכסים על בשר ועגלים, ובמקום זאת לגבש מדיניות מזון צודקת ומקיימת, שתבטיח ביטחון תזונתי על בסיס מזון בריא ומקומי, שכרוך בפגיעה מינימלית בבעלי חיים ובסביבה."