עולם הביטוח, שנחשב למשעמם ואפור, משתנה לאחרונה במהירות. אחת ההמלצות הראשונות שאני נותן תמיד לסוכני ביטוח הנזקקים להשקעה וייעוץ ומגיעים ל"טנגו", היא לשקול כניסה או הרחבה של תחום הביטוח הסיעודי.

כלים

חולים סיעודיים עשויים לחיות שנים ארוכות, ועלויות האישפוז הסיעודי גבוהות מאוד, בין 14,000 ל- 20,000 ₪ בחודש. בחישוב פשוט, הוצאה חודשית של 14,000 ₪ כפול נאמר, 5 שנים, תמחק את החסכונות של רוב המשפחות בישראל. ביטוח סיעודי איננו מבטח רק את החולה הסיעודי – למעשה, הוא ביטוח להגנה על נכסי המשפחה.

הסיכון להגיע למצב סיעודי, בו לא ניתן לבצע פעולות יומיומיות ללא עזרה, עולה עם הגיל. בממוצע, אדם המתאשפז במוסד סיעודי נמצא בו כ- 3 שנים. תקופה זו מתארכת כל הזמן בשל העלייה בתוחלת החיים והעלייה בשיעור הסובלים מתשישות נפש. כל אחד, בכל גיל ומצב עלול עקב מחלה או תאונה להפוך לסיעודי. הבעיה הנוספת היא שהאשפוז הסיעודי אינו כלול בסל הבריאות. האחריות לטיפול באדם שמצבו סיעודי מוטלת על פי חוק על בני משפחתו.

גם חוק בריאות ממלכתי לא חייב את קופות החולים לטפל בנושא הסיעודי. הקופות משווקות ביטוח סיעודי לעמיתיהן במסגרת ביטוחים משלימים ופרטיים למיניהם, אשר בד"כ מספקים רק חלק מהצורך האמיתי. להגנה אמיתית נדרש ביטוח סיעודי חיצוני.

ביטוח סיעודי מהווה למעשה חוזה עם חברת ביטוח, לפיו אדם משלם לה סכום כסף חודשי (פרמיה), נמוך בד"כ, והחברה מתחייבת, בהתאם לתנאי פוליסת הביטוח, להשתתף במימון אשפוז סיעודי או טיפול סיעודי בבית אם המבוטח הופך לסיעודי, כל זמן שיימשך מצב זה לפי תקופת הזמן המוגדרת בפוליסה.

בימים של התארכות תוחלת החיים, ישנם חולים סיעודיים המאושפזים 7,8 ו- 10 שנים. ללא ספק, אם חולים אלה אינם מבוטחים בביטוח סיעודי, לצד הטרגדיה המשפחתית הטמונה בהידרדרותו הבריאותית של בן משפחה אהוב, קרוביהם עומדים מול טרגדיה שנייה – מחיקתם של חסכונות המשפחה במקרה הטוב, וכניסה לחובות עתק במקרה הרע. אין ספק כי בימים אלו, תחום הביטוח הסיעודי צריך להיות לנגד עיניו של כל סוכן ביטוח, ועדיפות ראשונה בכל משק בית.

הכותב הוא יוחנן וגנר, מנכ"ל טנגו, ייעוץ והשקעות לסוכני ביטוח