כלים

הגז הביתי המשמש את כולנו לבישול הוא מקור אנרגיה זמין, זול ובדרך כלל בטוח אם מקפידים לשמור על כללי הבטיחות. לעומת זאת בלוני הגז עלולים להוות פצצה מתקתקת במידה ולא שומרים עליהם ולא מקפידים על תחזוקה נכונה ועל שמירה על הוראות הבטיחות

איך אפשר לזהות דליפת גז?

לגז הבישול אין ריח. הריח המוכר, שכולנו למדנו להכיר, התווסף לגז באופן מלאכותי.

בזמן הבישול- במידה ומרגישים שמתפשט ריח גז בסביבה, יש לכבות מיד את הכיריים ולסגור את ברז הגז. לאחר מכן, חשוב מאד להתקשר באופן מיידי לחברת הגז כדי שזו תשלח טכנאי לבדיקה ללא תשלום.

ריח מחשמל - אם חזרתם מחופשה או משהות ממושכת מחוץ לבית וגיליתם שבבית ריח חזק של גז מה שצריך לעשות הוא לכבות את החשמל דרך המתג הראשי שמחוץ לדירה ולהזעיק טכנאי הגז. אחר כך יש לפתוח את החלונות ולאוורר את הדירה ככל האפשר. חשוב מאד לא להדליק אש בבית במידה וחשים בריח גז. חשוב מאד לבדוק את מיכלי הגז בבניין ולבדוק האם צינורות הנחושת שבקרבתם חתוכים. אם זה המצב, עדכנו בדחיפות את חברת הגז ואת מכבי האש.

גלאים מיוחדים- ישנן דרכים נוספות לזהות דליפה של גז. לדוגמה ניתן לזהות דליפת גז בבית באמצעות גלאים מיוחדים המונחים על הרצפה ומזהים באם הגז בחדר מגיע ל-2 עד 10 אחוזים מהאוויר. חשוב להדגיש כי הגז עצמו אינו רעיל, אך באחוזים הללו ישנה סכנת התלקחות ופיצוץ, אפילו במקרה של ניצוץ קטן.

מה מומלץ לעשות בכל הקשור לטיפול בגז?

מומלץ לבצע בדיקות גז תקופתיות וגם לתכנן את מערכות הגז לבית כדי למנוע דליפות גז תוך שילוב מוצרים חסכוניים צורכי גז.

נציין כי חברת הגז עורכת בדיקה מקיפה, ללא תשלום, מידי חמש שנים. הבדיקה כוללת את החלפת צינור הגומי, המכונה צינור אלסטומרי ובדיקות שגרתיות של הציוד והמיכלים.

לאחר חמש שנים, אמורה חברת הגז ליצור אתכם קשר לתיאום בדיקה. יחד עם זאת על הדיירים מוטלת חובת הזמינות לבדיקה. מומלץ לא לבטל או לדחות את בדיקת הגז יותר משלוש פעמים כי במקרה שכזה חברת הגז תנתק הגז מביתכם.

המלצה חשובה נוספת: על כל דייר ודייר להתקשר לחברת הגז ולברר מתי נערכה בדיקה אחרונה.

חשוב לזכור! אין סכנה בשימוש בגז, להיפך- בכל העולם מעודדים את השימוש בגז כמקור אנרגיה יעיל וחסכוני. הקפידו לשמור על מערכות הגז, לאבטח את בלוני הגז כך שלא יהיו נגישים לגנבי נחושת. מומלץ לסגור את בלוני הגז בחדר מיוחד ובמנעול מיוחד. להקפיד שהבלונים יהיו רחוקים ממכוניות ולא נגישים לילדים קטנים.

הזמינו רק בעלי מקצוע מורשים לטיפול במערכות גז.

במקרה של בניין משותף, חובה לבדוק את המודעה שבחדר בלוני הגז ולעקוב אחרי מועדי הבדיקה של חברת הגז.

כיום, רוב מוצרי הגז והכיריים מגיעים עם שסתומי בטיחות. כך, גם אם במקרה התבשיל גולש ומכבה את האש בזמן הבישול, הגז לא ימשיך להתפשט בחדר. עם זאת, לעיתים מתרחשות דליפות כשמדובר במכשירים ישנים וזולים.

בבתים רבים החלו לשלב צינורות נירוסטה גמישים שמחליפים את צינורות הגומי הישנים. צינורות הנירוסטה לא מתבלים ואין צורך להחליפם, כך שמדובר בפתרון חסכוני ויעיל.

הכותב הוא שאול סלם, מנכ"ל פורטל adira.co.il