לין ליו"ר רשות החשמל: "במקום ללוות מן הצרכנים טלו הלוואה מהעובדים והממשלה. עובדי חברת החשמל והממשלה הם שצריכים לשאת, כל אחד, במחצית משווי ההלוואה לחברת החשמל". בהנהלת איגוד לשכות המסחר מביעים התנגדות חריפה להצעת רשות החשמל : "לא יתכן שהצרכנים יממנו את כשלי הניהול של חברת החשמל"

במכתב ששיגר השבוע עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, לאמנון שפירא, יו"ר הרשות לשירותים ציבוריים - חשמל, הביע לין בפני שפירא את התנגדות האיגוד להצעת פריסת החוב לחברת החשמל כהלוואה מציבור הצרכנים, טרם השימוע שייערך ברשות.

במסגרת הצעת פריסת החוב של חברת החשמל בסך 2 מיליארד ש"ח לצרכנים, גיבשה הרשות הצעה לפיה הפחתת תעריף החשמל לצרכן בשיעור של 14% תידחה לאורך 15 השנים הבאות.

"אנו רואים בבקשה זו של הרשות הצעה בלתי הוגנת שלצערנו הרב נובעת מהיות חברת החשמל מונופול בתחום. לפיכך, אנו מתנגדים למתן ההלוואה על חשבון הציבור והמגזר העסקי שתתבטא באי הפחתת תעריפים, במקום זאת המדינה ועובדי חברת החשמל צריכים לשאת כל אחד במחצית משווי ההלוואה לחברת החשמל", כתב לין לשפירא.

לדבריו, הממשלה סיימה את השנה עם עודפי שיא בגביית מסים של כ 13 מיליארד ₪, ועל כן הגיוני כי הממשלה היא זו שתישא יחד עם עובדי חברת החשמל, המקבלים תנאי שכר מופלגים, בעלות מימון ההלוואה.

בנייר עמדה אשר צורף למכתב הסבירה הנהלת האיגוד בהרחבה את הסיבות להתנגדותה להצעת פריסת החוב: "חוסר התחרות האמיתי בשוק של יצרני החשמל נתן וממשיך לתת לחברת החשמל כח בלתי סביר שאין אנו, כנציגי המגזר העסקי, יכולים לתמוך בו. מנגנון חוסר ההתייעלות של חברת החשמל, הן ברמת העובדים וההטבות הניתנות להם והן ברמת חוסר הצמצום בעלויות ובעיקר העיכוב בהשקעות בתשתיות חדשות, דורשות התייחסות יותר מעמיקה מצד המדינה מאשר לגלגל אחריות ועלויות על המגזר העסקי וציבור המשתמשים בחשמל", נקבע בנייר העמדה.

עוד צוין כי לא יתכן שהמדינה תחזק את כוחו של 'אחד מועדי העובדים החזקים במדינה' , ובכך תבלום כל התייעלות אמיתית שעשויה להביא להוזלת עלויות לצרכן באמצעות "מימון" כשלי הניהול של חברת החשמל עד כה.

בנייר העמדה אף ניתנה התייחסות לתשואת איגרות חוב אותן שוקלת חברת החשמל להנפיק לכיסוי החוב. "חברת דירוג האשראי S&P העולמית הורידה את דירוג האשראי של חברת החשמל בדרגה אחת, מרמה של BB+ לרמה של BBB-. משמעות הצעד היא שאיגרות החוב של חברת החשמל מדורגות ברמה של אג"ח זבל בהתייחסות עולמית.

"השלכותיו המיידיות של צעד זה הן שבתי השקעות זרים ששקלו בעבר להשקיע באיגרות החוב של חברת החשמל עלולים להימנע מכך, מה שיקשה על חברת החשמל לגייס את ההון הדרוש להבראת מצבה של החברה."

"במידה וחברת החשמל תבקש לגייס בארץ הרי שמחיר הגיוס יעמוד על כ- 7% צמוד מדד וזאת על בסיס השוואה לאג"חים דומים שהנפיקה חברת החשמל בשוק המקומי. ", מסרה ההנהלה.

בסיומו של נייר העמדה מתואר מצבה הפיננסי הכושל של חברת החשמל, מצב שבגללו אין הנהלת האיגוד מוצאת אותה זכאית לפריסת החוב אותה היא מבקשת: "חברת החשמל לא עמדה בשנים האחרונות בהתחייבויות שהיא לקחה על עצמה בבניית תשתיות, ויתר על כן, רק באוגוסט 2007 ביקשה הרשות אישור חריג מהתאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר להעלאה חריגה של 5% בתעריפי החשמל בגלל מצבה הפיננסי הכושל של החברה, אישור שהכניס לחברה עוד כ- 1 מיליארד ₪ שהתמוסס לו בים ההוצאות שאינן קשורות לפיתוח. "

אור לכך, טענה ההנהלה, אין האיגוד מוכן לקחת חלק בהתנהלות הבלתי סבירה של חברת החשמל. "אתם כרשות עצמאית (הרשות לשירותים ציבוריים) אשר הוקמה על מנת להבטיח את עצמאות השיקולים בקביעת תעריפים ואף משרדי הממשלה חייבים למנוע מגמות אלה שיעשו בסופו של דבר את המשק בישראל לבלתי תחרותי."