התחרות לשחמט מהיר (אקטיבי), שנבדל ממשחק השחמט הרגיל שהתמודדות בו יכולה להימשך במשך שעות, מעצם שמו התנהל בקצב רץ, השחקנים שיחקו במשך כ-20 דקות ולאחריו עברו להתחרות מול שחקן אחר בתור, מה שנקרא בשפה המקצועית השיטה השוויצרית. בסוף חושבו הנקודות של המשחקונים לכל משתתף, לפי מספר הניצחונות וההפסדים והוכרז המנצח שזכה בגביע.
סיפורו של משחק השחמט באור עקיבא התחיל לפני 8 שנים כאשר אשת הנשיא עזר וויצמן המנוח, הגב' ראומה וייצמן, הידוע ביחסה המיוחד לעיר, קידמה יחד עם סגן ראש המועצה וראש העיר כיום, שמחה יוסיפוב את פתיחתו של חוג השח בעיר בשיתוף עם האגודה הישראלית לשחמט וארגון הג'וינט.
מאז, אור עקיבא עושה חיל בתחום. בשכונות אורות בעיר נפתח מועדון שחמט בו מתנהלים כל כמה זמן תחרויות לנוער ומבוגרים, מערכת החינוך הבלתי פורמאלי בעיר מפעילה מערך של לימודי המשחק בכל בתי הספר היסודיים בהדרכתו של המאמן המנוסה ותושב המקום אריה רוזנצוויג, והנבחרת העירונית משתתפת בקביעות במשחקי ליגה ב' הארצית, לאחרונה לקחה את המקום ה-4 באזור השרון. הפעילות נערכת בתמיכה ועידוד ראש העיר ,תחת המדור לחינוך היסודי בעיר בניהולו של ניסים משעלי ועזרה מצד רכז התנדבות יהודה דוידוב. אליפות ישראל בשחמט מהיר נערכת בעיר זה הפעם השלישית.
ראש העיר, שמחה יוסיפוב, הגיע לברך את השחקנים ולאחל להם הצלחה בתחרות. יוסיפוב סיפר כי בהייתו מורה לחינוך גופני לשעבר הוא מייחס חשיבות רבה למשחק השחמט ובניגוד לרבים שרואים בו משחק ושעשוע גרידא הוא רואה בו ענף ספורט לכל דבר ועניין. "מחקרים הראו שמשחק השחמט תורם לשיפור היכולות הלוגיות, כושר חשיבה אסטרטגי והוא כלי ראשון במעלה לטיפוח ערכי מצוינות ותחרותיות", סיפר לשחקנים, "באור עקיבא משקיעים המון בשחמט ברמה העממית והתחרותית. אנו משקיעים המון בחינוך לשחמט בכל בתי הספר היסודיים בעיר ואני מקווה שיבוא יום בו נוכל להתהדר באלוף ישראל מקומי", אמר.
בתחרות אליפות ישראל נטלו חלק מספר שחקנים מאור עקיבא ולמצטיינים מבניהם הוצע פרס כספי מיוחד.