בלא התראה מוקדמת ובאופן יוצא דופן, הודיעה ישראל אתמול לוועדה האזרחית הפלסטינית שמעבר ארז לתנועה של אנשים לא ייפתח עוד השבוע, אלא למקרים הומניטריים מיוחדים, עובדים של ארגונים בינלאומיים ונוצרים תושבי עזה. הפעם הקודמת שבה נסגר מעבר ארז בפורים הייתה לפני חמש שנים. מעבר כרם שלום לסחורות פועל כרגיל. בנוסף, סגר הוטל על כלל השטח הפלסטיני ורבבות פועלים מהגדה לא מורשים לצאת עוד השבוע לעבוד בישראל. "מעבר ארז חיוני לתקינות חייהם של למעלה מ-1.8 מיליון תושבי הרצועה והנימוקים לסגירתו תמוהים ובלתי מוצדקים. צורת ההודעה, ברגע האחרון, עוד מחמירה את השלכות ההחלטה", אומרים בארגון גישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע

צילום מתוך עמוד הפייסבוק של יואל קלמס.
צילום מתוך עמוד הפייסבוק של יואל קלמס.

משמעות סגירת מעבר ארז היא כי מי שתכנן לנוע היום, מחר וביום שישי אל עזה או לצאת ממנה לא יוכל להוציא את תוכניתו אל הפועל, גם אם בידיו היתר נדיר לעשות זאת, ולאחר שנמצא מתאים לקריטריונים המחמירים ואושר על ידי הגורמים הביטחוניים.

ביום שישי הקרוב חל יום שישי הטוב ובוועדה האזרחית ציינו כי להבנתם, מאות מאמינים נוצרים, המחזיקים בהיתרי מעבר, יורשו לממשו השבוע.

ישראל בדרך כלל מטילה סגר מסוג זה בחגים שבהם מתקיים שבתון במשק הישראלי. פורים אינו מועד כזה.

לנוכח סגירתו הממושכת של מעבר רפיח, מעבר ארז הוא בפועל היחיד שמקשר את עזה עם העולם החיצון, וישראל ממילא מגבילה מאוד את התנועה בו לסוחרים, למטופלים בבתי חולים ומלוויהם ול"מקרים הומניטריים חריגים".

בארגון גישה אומרים כי: "מעבר ארז חיוני לתקינות חייהם של למעלה מ-1.8 מיליון תושבי הרצועה והוא חסר תחליף. על ישראל החובה לשמור על פעילותו השוטפת, מכוח שליטתה ברבים מהמרכיבים החיוניים של חיים אזרחיים ברצועה כולל זה, והנימוקים לסגירת המעבר תמוהים ובלתי מוצדקים. צורת ההודעה, ברגע האחרון, עוד מחמירה את ההשלכות של ההחלטה. על ישראל לאפשר תנועה של פלסטינים אל הרצועה ולהימנע מפגיעה מיותרת בצרכי עסקים, לימודים, משפחה או כל עניין חיוני אישי אחר שהם זקוקים לו.