בג"צ יקבע: האם החוק המונע אפשרות לערער לעליון במקרה של מעצר יבוטל ויוחזר המצב הקודם, בו לעציר ניתנה זכות הערר גם לביהמ"ש העליון

כלים

בג"צ יקבע: האם החוק המונע אפשרות לערער לעליון במקרה של מעצר יבוטל ויוחזר המצב הקודם, בו לעציר ניתנה זכות הערר גם לביהמ"ש העליון

עו"ד חיים שטנגר עתר לבג"צ באמצעות בא-כוחו, עו"ד גיא הלוי נגד יו"ר הכנסת, רובי ריבלין ונגד ממשלת ישראל, בדרישה לבטל את התיקון לחוק המעצרים, אותו חוקקה הכנסת לבקשת הממשלה, באופן שמאז אתמול אין יכולים עוד עצורים להגיש ערר פעמיים על היותם נתונים במעצר, פעם אחת למחוזי ופעם שנייה לעליון, כפי שהיה טרם אישור החוק.

התיקון מאפשר לפרקליטויות השונות לבקש הארכת מעצר של עצור שמשפטו טרם נסתיים. בעבר הוארך מעצר כל פעם לתקופה של 90 יום וכעת, יוארך המעצר לתקופות נמשכות בנות 150 יום, כל תקופה ותקופה וכן עיכוב שחרור עצור עד 72 שעות.

בעתירתו טוען עו"ד שטנגר, כי נפלו פגמים בהליכי חקיקת התיקון לחוק המעצרים בכנסת. ולדבריו, בניגוד לחובה המוטלת על חברי-הכנסת, בה הם נדרשים להצביע על כל סעיף וסעיף מהחוק שנחקק באופן נפרד, הצביעו חברי הכנסת על מספר סעיפים יחדיו באופן גורף.

לטענת עו"ד שטנגר, הצבעתם של חברי הכנסת באופן גורף על כמה סעיפי חוק יחדיו, בניגוד להוראות תקנון הכנסת האוסר זאת, מביאה לבטלותו של החוק, על פניו או לפחות לנפסדותו של חוק זה ולהיותו חוק הניתן לביטול על-ידי בתי-המשפט.

עוד טוען עו"ד שטנגר, כי רצון הממשלה לצמצם את מספר העררים בענייני מעצר המגיעים לבית-המשפט העליון, בדרך של שלילת זכות ערר שנייה מעצורים הנתונים במעצר, אינה ראויה ומנוגדת להוראות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, שכן אין חקיקה זו מהווה חקיקה מידתית. עוד נטען בעתירה כי החוק החדש פוגע בזכויותיהם של עצורים שטרם נגזר דינם, במידה העולה על הנדרש.

מהעתירה עולה, כי ממשלת-ישראל, ברצונה העז לצמצם מספרם של עררי המעצר המוגשים לבית-המשפט העליון, לא מצאה לנכון להבדיל בחוק בין מצב דברים לפיו מי שמגיש ערר לבית-המשפט המחוזי, הינו הפרקליטות או העצור.

לפי מצב דברים זה, עצור ישוחרר ממעצרו בבית-משפט השלום ודווקא הפרקליטות היא זו שתערור למניעת שחרורו לבית-המשפט המחוזי. לפיכך, יתכן מצב דברים לפיו יתקבל ערר הפרקליטות והעצור יוחזר אל מאחורי סורג ובריח, מהלך אשר ימנע מהעצור להגיש ערר לבית-המשפט העליון.

במצב החדש, אם ערר הפרקליטות על שחרור עציר מתקבל בבית משפט המחוזי, שוב אין יכול העציר להביא עניינו לבחינה מחודשת בפני בית משפט העליון. כך נוצר מצב שהחוק החדש מקנה זכות חד פעמית לערור בפני בית המשפט המחוזי ומי שהפסיד בדיון זה, לא ייבחן עניינו מחדש בבית משפט העליון.

בית משפט העליון נעתר לבקשתו של עו"ד חיים שטנגר, והכיר בעתירתו לביטול זכות הערר השנייה על מעצרים כעתירה דחופה. רשמת בית משפט העליון גאולה שני, קבעה את הדיון לחודש יולי הקרוב בפני הרכב השופטים מרים נאור, אסתר חיות ויורם דנציגר. בג"ץ 2442/11 חיים שטנגר עו"ד, נגד יו"ר הכנסת וממשלת ישראל