"בגדתם, יופי, ומה עלינו, הילדים?" כך אמר אחד הנבדקים שהשתתפו במחקר של פרופ. רחל לוי-שיף, שבדק השפעות גירושין לטווח ארוך. המשתתפים היו גברים ונשים בגילים 28-40 שחוו גירושין בילדותם. אלו הושוו למשתתפים ממשפחות שלא חוו גירושין במשפחה. ס"ה המדגם כלל 160 נבדקים. זהו מחקר ראשון מסוגו בארץ ובין הראשונים בעולם, ממנו עולה כי ילדים להורים שהתגרשו בעקבות בגידה נפגעים בצורה קשה יותר מילדים להורים שהתגרשו מסיבות אחרות

כלים
המחקר בדק משתני הסתגלות שונים, כמו: התקשרות, דימוי עצמי, אינטימיות, תחושת מצוקה/רווחה נפשית. שיטות המחקר כללו שאלונים וראיונות.

מתוך קבוצת ילדי גירושין, תת-הקבוצה שחוותה בגידות הורה (בדרך כלל מתמשכות) היא הקבוצה שנפגעה ביותר. ילדים שחוו את הבגידה בגיל בית הספר נפגעו יותר מילדים צעירים יותר ומבוגרים.

מספר נושאים עולים, כגון: תפיסת הבגידה לא רק כדחיית ההורה הנבגד אלא כדחיית המשפחה ושל הילד המלווה בחרדות של נטישה, יש פער בין הבנה קוגניטיבית לעומת תגובות רגשיות עמוקות ופגיעה רגשית, חוסר אמון מתמשך כלפי ההורה, חרדה של קריסת המשפחה, תגובות של פאראנטיפיקציה (הרגשה של הילד שהוא צריך להיות הורה של ההורה הנפגע, להגן עליו, לפצות אותו, לתמוך בו ולפעמים לתפקד במקומו), קונפליקט נאמנויות, מוכן לא לספר רק אל תעזבי/תעזוב—מה יהיה עלי, התבגרות טרום זמנה, אי אפשר לבטוח באיש או בעולם, וכו.

מחקרים בעבר הראו שבגידת הגברים הנשואים שכיחה יותר מבגידת הנשים. מחקרים חוזרים שכללו נשים עובדות הראה שבעצם אין הבדל משמעותי בין גברים ונשים. מחקרים טוענים שמעל 50% (וכנראה גם יותר) מבני זוג נשואים בגדו לפחות פעם אחת.

סיבות רבות נזכרות כסיבה לגירושין: חוסר התאמה, בעיות תקשורת, חוסר בשלות, התפתחות אישית, בעיות כלכליות, אי סיפוק מיני, התעללות נפשית/פיסית וכו.

בגידה היא הסיבה המצוטטת ביותר (לבד או בתוספת נסיבות אחרות לגירושין). בעוד יוזמת גירושין (ללא בגידה) גורמת לרגשות אשם, יוזמת גירושין בעקבות בגידה—לא.

הממצאים מעלים שאלות מעניינות. למשל, בזמנים של חופש מיני רב על כל צורותיו, עדיין האקסקלוביות המינית בנישואין היא נורמה חברתית בעלת עוצמה רבה (סקרים מראים על 99% שחושבים כך). זהו אולי הסבר לשאלה מדוע הבגידה נחשבת להפרה כה בוטה שיש לה השלכות כה קשות גם על בני הזוג וגם על הילדים, ולטווחים כה ארוכים (דרך אגב, נושא בגידה הוא גם נושא הנחשב לנושא קשה במיוחד בטיפול זוגי).

יש לכך, כנראה, מספר הסברים—ביולוגיים, פסיכולוגים וחברתיים. המחקר ייחשף לראשונה בכנס"המשפחה המשתנה" שייערך במכללה האקדמית כנרת ב—22 בדצמבר

עדכונים אחרונים

ספט 29, 2024

שילוב בין יזמות לטכנולוגיה: הכשרה אקדמית שיכולה לעזור לכם להקים סטארט אפ

העולם המודרני רווי חדשנות טכנולוגית, וסטארט-אפים טכנולוגיים ממשיכים להוביל את השינוי…
ספט 26, 2024

הצעד הראשון לקראת תואר באמנות: חושפים את התוכנית ללימודים בבית ברל

תואר ראשון באמנות: הדלת לעולם של יצירה עולם האמנות הוא עולם של אינסוף אפשרויות. תואר…
אוג 22, 2024

ניהול סטארט-אפ נכון: טיפים שכל יזם מתחיל צריך להכיר

הקמת סטארט-אפ היא תהליך מאתגר ומרגש המצריך ידע, יצירתיות ויכולת ניהול גבוהה. הצלחת…
יול 31, 2024

קשיים ואתגרים באקדמיה: הסוד טמון בתכנון ואסטרטגיה

לימודים אקדמיים הם תקופה מאתגרת ומלאת לחץ עבור סטודנטים רבים. ההתמודדות עם הקשיים…
ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…