לאחר שבשבוע שעבר עסקנו בהליכי גירושין בביה"ד הרבני, ובעילות הגירושין הקיימות- במאמר זה נתמקד בסוגית הכתובה, שהינה חלק בלתי נפרד מדיון בנושא גירושין. מהי הכתובה, אילו זכויות היא מעניקה לנשים המתגרשות?
הכתובה הינה מסמך משפטי לכל דבר ועניין. הכתובה כוללת את חובותיו של הבעל כלפי אשתו במהלך הנישואין, ובמקרה של גירושין. במהלך הנישואין, הבעל מתחייב לזון את אשתו, לפרנסה, לכבדה, ולדאוג לצרכיה.
בנוסף מתחייב הבעל על סכום מסוים, ע"פ החלטתו, אותו ישלם לאשתו במקרה של גירושין. להתחייבות זו יש תוקף משפטי, והאישה זכאית לדרוש את כתובתה במהלך הגירושין, במידה ולא איבדה את זכותה לכתובה, גם במקרה בו הבעל התחייב על סכום כסף גבוה , כל עוד מדובר בסכום שהוא יכול לעמוד בו.
פעמים רבות מוותרת האישה על כתובתה במסגרת חלוקת הרכוש הכללית, אף שבד"כ היא אינה חייבת לעשות כן, ויש לתת תשומת לב לכך.
מתי האישה יכולה לדרוש כתובה?
האישה רשאית לדרוש כתובה במסגרת הליך גירושין כאשר הבעל מבקש להתגרש ואין לו עילת גירושין, כאשר הבעל אלים וגורם לה לעזוב את הבית, או כאשר היא תובעת גירושין בשל בעיה אצל הגבר, שמהווה עילת גירושין, כמו מום או חוסר יכולת להביא ילדים.
מתי האישה אינה זכאית לדרוש כתובה?
מנגד, קיימים מקרים בהם זכות האישה לכתובה תילקח ממנה, והיא לא תוכל לדרוש אותה:
כאשר הבעל מוכיח כי אשתו הסתירה ממנו, לפני שנשאו, בעיות רפואיות ו/או נפשיות מהן היא סובלת, אשר אינן מאפשרות ניהול תקין של חיי נישואין. כאשר הוכח כי האישה בוגדת.
כאשר האישה אינה מקיימת את חובותיה כלפי הבעל, ללא סיבה מוצדקת . אישה זו נקראת אישה מורדת, ולכן מאבדת את זכותה לכתובה. כאשר האישה עוזבת את הבית ללא סיבה מוצדקת.
כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.
הכותב הוא עו"ד אריאל דרור ממשרד עו"ד אריאל דרור המתמחה בדיני משפחה וירושה. משרד עוה"ד דרור הינו משרד בוטיק לדיני משפחה, הפועל מזה למעלה מעשור. עורכי הדין במשרד עוסקים בתיקי משפחה המשלבים תחומים מגוונים לרבות הסכמי ממון, מזונות, פירוק שיתוף, ידועים בציבור, אבהות, חטיפות ילדים, וצוואות וירושות. כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.
לאתר משרדו של עו"ד דרור: www.divorcelaw.co.il