גירושין, חלוקת רכוש והלכת השיתוף - חלק שביעי ואחרון ב"המדריך לגירושין", שנועד ליתן הסברים ברורים ומהותיים בנוגע לנושאים שונים העולים בעת הליכי הגירושין, לרבות מזונות, משמורת, גירושין, וחלוקת רכוש. אנו מקווים כי מידע זה היה לכם לעזר רב. מאמר אחרון זה במסגרת המדריך יעסוק בנושא חלוקת רכוש לגבי בני זוג שנשאו עד ליום 31/12/1973

כלים

כללי

זוגות אשר נישאו קודם ליום 1/1/1974, נמצאים תחת משטר רכושי הנקרא "הלכת השיתוף".

הלכת השיתוף קובעת כי בעיקרון, הצדדים התכוונו לשתף זה את זה באופן שווה בנכסים שנצברו במהלך הנישואין. הלכת השיתוף חלה על כל הנכסים אשר נצברו במהלך החיים המשותפים.

יובהר כי החלוקה הינה בזכויות ובחובות ביחד. בן הזוג אינו יכול ליהנות מהכספים שנצברו בלבד, ועליו להשתתף גם במחצית החובות המשותפים שנוצרו.

לצורך הוכחת חזקת השיתוף בנכסים יש להוכיח שני תנאים מצטברים, שהינם קלים יחסית להוכחה במקרה של חיי נישואין נורמטיביים:

1. אורח חיים תקין- קיומם של חיים משותפים בין בני זוג תחת קורת גג אחת.

2. מאמץ משותף- של כל אחד מבני הזוג לתרום את חלקו לכלכלת הבית. תרומה זו יכולה להיות מעבודה מחוץ לבית או מעבודה בבית וטיפול בצרכי המשפחה.

כיצד מחולק הרכוש המשותף?

כאשר מוכח קיומה של חזקה זו, ביהמ"ש יחשב את הרכוש המשותף אותו צברו הצדדים החל ממועד הנישואין ועד למועד הקובע . נניח והזוג נישא ביום 1.1.1970 והיום הקובע נקבע ע"י ביהמ"ש כיום 1.1.2010. אזי, כל הרכוש שצברו בני הזוג עד תאריך זה הינו משותף, וכל מה שנצבר החל מיום 1.1.2010, הינו בבעלות בלעדית של מי שצבר אותו.

הכותב הוא עו"ד אריאל דרור המתמחה בדיני משפחה וירושה. משרד עוה"ד דרור הינו משרד בוטיק לדיני משפחה, הפועל מזה למעלה מעשור. עורכי הדין במשרד עוסקים בתיקי משפחה המשלבים תחומים מגוונים לרבות הסכמי ממון, מזונות, פירוק שיתוף, ידועים בציבור, אבהות, חטיפות ילדים, וצוואות וירושות. כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.