כלים

ברוכים הבאים לעונת ההוריקנים. אנו מדברים כמובן על תופעה טבע אדירה זו, המעוררת כמעט תמיד השתאות, אימה, סקרנות וחשש, בפרט בעיני אזרחי מקומות בעולם אשר אינם רגילים בכגון זה. להרבה ישראלים קשה מן הסתם לקשר את המונח "עונה" עם סופות אדירות ומרעידות אמות סיפים כגון הוריקנים. אך למתגוררים בארה"ב, ובפרט באזורים מסוימים בארה"ב זוהי "צרה" שחיים איתה, ואפילו מנסים להתרגל אליה במובן מסוים, אם כי נראה שלעולם לא ניתן "להתרגל" להוריקנים קשים

עונת ההוריקנים האטלנטיים נפתחה רשמית ב- 1 ליוני, ואמורה להסתיים רשמית ב- 30 לנובמבר. תושבי החוף המזרחי בארה"ב כבר מורגלים בכך, מי יותר ומי פחות. מדובר במעין "רולטה" עממית - מה תהיה עוצמת ההוריקן? האם יפגע באזורים מיושבים ? כמה זמן הוא ימשך, ומה יהיה נזקו?

מניסיוננו, לבעלי נדל"ן בארה"ב, בפרט באותם אזורים נרחבים בהם הוריקנים וסופות אחרות עלולות לפגוע, מדובר בנושא חשוב ומוכר, אשר משקיעים ורוכשים מנוסים מכירים אותו היטב ויודעים להכין עצמם זמן רב מראש.

קשה לדעת בשלב מוקדם זה מה תהיה השלכת "איירין" מבחינה כלכלית או מבחינה נדל"נית, או האם בכלל תהיה לה השפעה מעבר להשפעות קצרות טווח באותם מקומות בהם פגע ההוריקן באורח ישיר. הפעם נראה, כי "לאיירין" (האם שמתם לב שרוב הסופות מקבלות משום מה שמות של נשים....? אנו מוחים על כך בתוקף) בחרה לעצמה מסלול יוצא דופן ואת זעמה סופגת גם העיר ניו יורק, שאינה רגילה לסופות בסדר גודל עוצמתי שכזה.

ישנו חשש מיידי מעליית מחירי אנרגיה ונפט, שכן איירין בדרכה לפגוע במתקני זיקוק המצויים בפילדלפיה וניו ג'רזי. עדיין קשה להעריך את אומדן הנזק שיגרם לבתים. אומנם שיפוץ הנזק יספק עבודה, אך אין מדובר להערכתנו בנתון משמעותי בהיבטי מאקרו או לטווח ארוך. ההשלכה המיידית הינה כמובן בתחום הביטוח. מבחינה מאקרו כלכלית, הנפגעים העיקריים הם כמובן משלמי המיסים וחברות הביטוח.

מדובר בנזקים כבדים לרכוש, אשר להם המדינה (גם בארה"ב) היא כתובת טבעית ומבטחת טבעית, וחברות הביטוח, אשר להן זהו מקרה ביטוחי, אשר מחייב אותן להוצאות. ואולם, חברות הביטוח הגדולות (לרוב) ערוכות למקרים מעין אלה שכן מטבע הדברים עצם הופעת ההוריקנים ונזקיהם אינם בגדר הפתעה.

בערים כדוגמת יוסטון וניו-יורק, בהן מצויה עיקר פעילותנו, מדובר בתופעה מוכרת היטב. על אף שמדובר בערים המפותחות, הגדולות והמתקדמות ביותר ובעלות חשיבות עסקית ופוליטית מקומית ובין לאומית, מדובר בערים המורגלות היטב לתופעה זו. הפעם נראה כי איירין פסחה על יוסטון, אך אין מדובר במחזה נדיר בו לקראת עונת ההוריקנים משפחות שלמות מכינות עצמן ל"הסגר" של ימים בתוך ביתן, מוכנות לקריסה של מערכות החשמל והמים, ניתוק של קווי הטלפון והסלולר, ומכינות עצמן עם שימורים ואוכל מוכן למקרה של הפסקת פעילות מסחרית וחנויות אוכל בפרט במשך ימים ארוכים.

וכאמור, מדובר במגה ערים, מהעשירות בעולם, בהן מתגוררים 7-8מיליון תושבים (בכל אחת). בערים אלו, משפחות רבות המתגוררת בבתים פרטיים מפנות עצמן לאזורים אחרים, או מרכזות עצמן באזורים מסוימים כפי שנקבעו מראש.

ומה עושים בעלי בתים ובעלי רכוש? התשובה: מקפידים לבטח את עצמם. מדובר בעלויות קבועות לכל משקיע נדל"ן בארה"ב, בפרט באזורים החשופים להוריקנים. מנגד, אנו יודעים לספר על בעלי בתים רבים, אשר היו מוכנים מראש, והסופות היו דווקא נקודת ה"אקזיט" שלהם. למרבה הפלא הסופות דווקא "הצילו" אותם מפגיעה כלכלית קשה בעקבות קריסת מחירי הנדל"ן ב- 2008. הם היו מבוטחים במחירים גבוהים, וכאשר המבנים שלהם נפגעו קשות בסופות, הם קיבלו מחירי פיצוי בערך נדלני של טרום 2008. מטבע הדברים, גם כיום, רוכשי נדל"ן מבטחים את רכושם בערך הגבוה פי כמה מהמחיר בו רכשו אותו, ביודעם כי מקרה סופה קשה אינו דבר כה גרוע מבחינתם.

ומה עושים השאר? מתפללים, ומקווים כי גם סופה זו תחלוף מעליהם, אם כי למרבה הצער נראה ש"איירין" כבר החלה לגבות את מחירה גם בחיי אדם. רכוש ניתן להשיב. לחיי אדם אין מחיר.

הכותב, עורך דין ירון כהן הינו מנכ"ל גלובאל פאראגון