למרבה הצער, לא מעט אנשים ובעיקר נשים, סובלות גם כיום מהטרדות ואלימות בתוך המשפחה. כל מי שסובלת מכך, חייה משתנים לבלי היכר ואיכות חייה יורדת ונפגעת ברמה משמעותית ובצורה בה פעמים רבות לא ניתן להמשיך באותו המצב. בדיוק לשם כך, קיימת האפשרות להגשת צו הרחקה, שיקח את האדם המאיים והמטריד, רחוק ככל הניתן.
מה היא הטרדה ומתי היא מצריכה צו הרחקה?
על פי סעיף 2 לחוק למניעת הטרדה מאיימת, בכל מצב בו האדם המאיים עושה שימוש בהטרדה אשר כוללת איומים מילוליים או כל דרך אשר גורמת להטרדה ולהרגשת איום, בנסיבות אשר מהוות בסיס להבנה שהגורם המאיים אף עתיד לשוב ולפגוע בשלוות החיים של המאוים – מצב זה מצריך צו הרחקה.
לכל אדם הזכות לחיות את חייו האישיים בתחושת ביטחון, בשלווה וללא הטרדות ואיומים מאף גורם. הדברים נכונים במרחב הציבורי וכל שכן במקום הכי פרטי ואינטימי עבור כל אחד – הבית שלנו.
מטרת החוק במדינת ישראל היא להגן על כל אדם מפני פגיעה באיכות חייו, בשלוות חייו, בפרטיות שלו, בחירות שלו, בגופו או בנפשו – מפני כל אדם אחר אשר נקט פעולה שמאיימת על כל אחד מהזכויות המוזכרות.
מה הוא צו הרחקה?
ישנם מספר סוגים שונים של צווי הרחקה, אשר מטרתם בסופו של דבר היא אחת – להרחיק את הגורם המאיים מהקורבן. צווי ההרחקה השונים יכללו בין היתר דרכי מניעה של יצירת קשר בין הגורמים הרלוונטיים. דרכים אלו יכללו מניעה של הטרדה, מניעה של יצירת קשר בכל צורה שהיא, מניעה של פנייה ישירה, מניעה של מעקב ולעיתים מניעה של התקרבות לאותו אדם ברדיוס מסוים.
בין צווי ההרחקה השונים ניתן למצוא למשל צו למניעת הטרדה מאיימת, צו להבטחת מדור שקט ושלו בתביעת מזונות ועוד.
על ההבדל בין צו הרחקה שמוגש למשטרה לכזה שמוגש לבית המשפט
ישנם לא מעט הבדלים בין צו הרחקה אשר מוגש למשטרת ישראל לבין צו הרחקה אשר מוגש לבית המשפט. הנה 2 ההבדלים המרכזיים:
- בהילות הצו – צו הרחקה משטרתי הוא בדרך כלל כזה אשר יש בו דחיפות ובהילות. כלומר, הוא יתאים למקרים דחופים בהם מוגשת תלונה עקב סכנה מיידית. צו הרחקה משטרתי יהיה בדרך כלל כזה שיינתן עד למתן פתרון קבוע על ידי בית המשפט.
- תוקף הצו – בגלל הצורך במיידות שלו, צו הרחקה משטרתי יהיה תקף בדרך כלל ל-48 שעות בעוד צו הרחקה משפטי אשר ניתן בהחלטה של שופט, יינתן בדרך כלל למועדים ארוכים יותר וכפתרון קבוע יותר.
מה הם השלבים בתהליך הוצאת צו הרחקה?
הוצאת צו הרחקה היא פעולה אשר דורשת מספר שלבים:
- הגשת התלונה – במקרים דחופים כאמור, יש קודם כל להתקשר למשטרה. באופן כללי במהלך התהליך המסודר, מגיש העותר את התלונה במשטרה.
- הגשת לבית המשפט – לאחר מכן, מגישים את התלונה לבית המשפט תוך פירוט כל הסיבות הרלוונטית ובצירוף של כל המסמכים שיכולים להועיל לתביעה.
- בירור הבקשה – בית המשפט יבחן כל מקרה לגופו על פי החומרים הראייתיים ואופי הבקשה. בשלב זה יתכן זימון לדיון במעמד צד אחד או במעמד שני הצדיים.
- החלטת בית המשפט – החלטת בית המשפט באם הינתן צו ההרחקה, פירוט של הצו על פי המקומות אליהם אסור למורחק להגיע, דרכי התקשורת האסורות עם מגיש הצו, מועד כניסת הצו לתוקפו, מועד סיומו ועוד.
כמה זמן לוקח להוציא צו הרחקה?
התשובה לשאלה זו בדרך כלל משתנה ותלויה בנסיבות כל מקרה לגופו. כלומר, במקרים בהם נשקפת סכנה מיידית ניתן ואף רצוי להוציא צו הרחקה משטרתי שיכנס לתוקפו באופן מיידי, או תוך מספר שעות בודדות.
צו הרחקה משפטי, עלול לקחת זמן רב יותר ויכולים לקחת פרקי זמן של בין מספר ימים למספר שבועות.
העזרה הנדרשת לצווי הרחקה
צווי הרחקה, יהיו לרוב מלווים בקשיים גדולים נוספים אשר יביאו את אותה אישה או את אותו גבר, להגשת הצו. לכן במקרים אלו, עזרה משפטית של עורך דין מנוסה ומקצועי שיטפל בכל העניינים הטכניים, וייתן לכם את השקט היחסי להירגע ולהיות במקום בטוח עד השגת הצו – היא חשובה מאוד ויכולה להועיל ולעזור בצורה משמעותית מאוד.