לאור דרישת השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מקדם מכון התקנים את שדרוג תקן הבנייה הירוקה, ת"י 5281 בניינים שפגיעתם בסביבה פחותה ("בניינים ירוקים") בהליך מזורז הצפוי להסתיים בחודש מרץ 2011. המשרד להגנת הסביבה שיזם את שדרוג ת"י 5281 ומממן את התהליך בכ- 2.5 מיליון ₪ שם לו למטרה כי התקן המשודרג יעמוד בחזית התקנים לבניה ירוקה בעולם

כלים

תקן 5281 פורסם בשנת 2005 וחל על בניינים המיועדים למגורים ולמשרדים. תקן זה הביא להגברת המודעות שיש להשפעות הסביבתיות של תהליך הבניה ושימוש במבנים על הסביבה ואף הביא לכך שנושא הבניה הירוקה נמצא בשיח הציבורי ובהתעניינות מתמדת של קהל הבונים ורוכשי הדירות.

הצורך לבצע שינויים בתקן נובע מההתפתחויות העולמיות והארציות בכל הנוגע למודעות לאיכות הסביבה והניסיון הרב שנצבר אצל המתכננים והבודקים בשטח.

אחד הדגשים בשדרוג התקן הוא הרחבת חלות התקן והוספת תקנים ייחודיים למעגל הבניה הירוקה גם לבניינים שייעודם: מוסדות חינוך, בתי מלון, בנייני מסחר, גני ילדים, בניינים משופצים, מוסדות בריאות, בנייני התקהלות ציבורית ובנייני תעשייה.

התקן המשודרג יהיה קל ליישום ולהבנה והמנגנון שלו יכלול מערך תמיכה והדרכה להטמעה בשוק הבניה. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "המשרד להגנת הסביבה רואה בקידום הבנייה הירוקה כלי ראשון במעלה לצמצום פליטות גזי חממה, חיסכון במים והפחתת השימוש הנדרש באנרגיה במבנים. המשרד יזם ומוביל את שדרוג תקן הבניה הירוקה"

מנכ"ל מכון התקנים הישראלי, דני גולדשטין: "נושא הבניה הירוקה תופס תאוצה בקרב הציבור הרחב. המודעות לבניית בניינים שפגיעתם בסביבה פחותה גוברת בקרב חברות הבניה ובקרב הצרכנים. שיתוף הפעולה עם המשרד להגנת הסביבה יביא להאצת תהליך התקינה ומינוף התקן בכל הדרכים האפשריות כולל הכוונה להפוך את התקן למחייב בתקנות הממשלתיות. העבודה על תקן 5281 תיעשה בישיבות מרוכזות של ועדות מומחים ישראליות בהשתתפותם של מומחים חיצוניים מבריטניה ".

ועדת ההיגוי לרוויזיית התקן בראשותו של מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ד"ר יוסי ענבר כוללת נציגים ממשרד הפנים, משרד השיכון והבינוי, מכון התקנים והמועצה הישראלית לבניה ירוקה. ועדת ההיגוי בחרה בחברת BRE הבריטית לסייע בכתיבת התקן, וזו התחילה כבר בעבודתה מול ועדות המומחים הישראליות.

חברה זו כתבה את התקן הבריטי BREEAM, וערכה תקנים עבור מדינות אחרות בעולם (ספרד, צרפת, אבו-דאבי ועוד). התקן החדש יעמוד בשורה אחת עם ה - LEED האמריקאי, ה- BREEAM הבריטי וה- GREENSTAR האוסטרלי, התקן לאחר הרוויזיה יותאם לתנאי האקלים, טכנולוגיות הבנייה וצרכי השוק הישראליים. בסיום התהליך תכלול העבודה גם מערך הכשרה ותמיכה לאדריכלים ולקבלנים המעוניינים לעסוק בתחום. כמו כן, חלק חשוב בתהליך הינו קביעת המחוקק, לגבי רף מסוים המחייב כל בניה חדשה וכל שיפוץ משמעותי, ומעבר לכך תקבענה רמות שונות של בניינים ירוקים ליזמים המעוניינים בכך.

בימים אלו המומחים הבריטים אמורים להגיש למכון התקנים הישראלי את המלצותיהם לטיוטות ראשונות של הרוויזיה לתקן 5281. בדצמבר 2010 יתקיימו ישיבות משותפות של ועדות המומחים הישראליות והמומחים הבריטים.