המשרד להגנת הסביבה ומועצת תנועות הנוער בישראל יצאו במהלך משותף להכשרת שדרת המדריכים של תנועות הנוער בתכני סביבה וקיימות וזאת בכדי להעמיק את העיסוק בנושא בקרב מאות אלפי חניכי תנועות הנוער. המיזם המשותף יעמיק את הידע, המיומנות והמחויבות של מדריכי הנוער לפעולות למען פיתוח בר-קיימא

כלים

במימון המשרד להגנת הסביבה הוכשרו לאחרונה 22,765 מדריכים של 12 תנועות הנוער: צופים, בני עקיבא, נוער עובד ולומד, השומר הצעיר, בנות בתיה, עזרא, איחוד חקלאי, אריאל, הנוער הדרוזי, מכבי צעיר, היכל ענ"ג והמחנות העולים.

תנועת הנוער, המקיפות כיום למעלה מ-250,000 חניכים וחניכות בישראל, פועלות בלב המרחב החינוכי, ובידיהן היכולת להשפיע ולחנך את בני הנוער כמעצבי דור המחר, כמובילים ומנהיגים של ערכים דמוקרטיים ואזרחיים.

השר להגנת הסביבה גלעד ארדן "הירתמות תנועות הנוער למעורבות ומחויבות סביבתית היא נכס אדיר שיסייע בהטמעת ערכי הגנת הסביבה ויעצימו את ההשתתפות האזרחית בנושאי סביבה."

נושא ההכשרה העיקריים:

איכות הסביבה – תחום דעת ויישום העוסק ביחסי הגומלין בין האדם לסביבה הטבעית והסביבה אותה הוא יוצר. תפיסת איכות הסביבה מושפעת מעמדות סובייקטיביות, מורשת תרבותית ומעולם מושגים ערכי.

ממודעות לעשייה- תפקיד תנועות הנוער בהובלה לעבר קיימות.

שמירת טבע – העקרונות, ההליכים והממשק הננקטים לצורך הבטחת הקיום של ערכי הטבע.

איכות חיים – אוסף המשתנים המתארים את רווחתו הכללית של האדם. כולל משתנים מדידים כגון רמת הכנסה לנפש, ומשתנים שאינם מדידים כגון רמת האושר.

אקולוגיה – המדע הועסק ביחסי הגומלין בין היצורים החיים לבין סביבתם – הביולוגית ושאינה ביולוגית.

בכל תנועת נוער ייבנה מערך פעילות סביבתי, במהלך קורסי ההדרכה יועברו פעילויות סביבתיות, שעיקרן הטמעת עקרונות פיתוח בר קיימא באורח החיים של תנועת הנוער: בפעילות יומיומית של הסניפים (שבט, קן, וכדומה) בהתנהלות של מחנות קיץ, טיולים ימי השתלמות ויציאות מחוץ לסניף.

בנוסף תתמקד התוכנית בהכנסת נושאי עקרונות פיתוח בר קיימא לקורסי ההדרכה בכל הדרגים בכל התנועות באופן משמעותי ורב שנתי ושיתוף נציגי המשרד בצוות ההיגוי לבניית החלק הזה של הקורסים, בהכנת חומרים בנושאים הרלבנטיים בהלימה לתוכניות העבודה של כל תנועה ותנועה. הקמת ועדה משותפת ליצירת תהליך הסמכה לסניף ירוק של תנועת נוער. קביעת רכז איכות סביבה בכל הנהגת תנועה.

במהלך ההכשרות עבר כל חניך לפחות שלוש פעילויות העונות ומחנכות למטרות ונושאי הליבה של המיזם. ועדת היגוי המורכבת מנציג מועצת תנועות הנוער, נציגי תנועות הנוער, נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציג משרד החינוך הגדירה את מסגרת התוכנית החינוכית ותחומי העיסוק שלה.