adamtevavedinבג"ץ אסר על צה"ל לקיים פעילות בכיתות לימוד בבסיס ההדרכה של הנח"ל, בהן נתגלו רמות קרינה חריגות בג"ץ דן היום (ב') בעתירה שהגישה 'אדם טבע ודין' בנושא פינוי בסיס ההדרכה של הנח"ל, בשל עודף תחלואה בקרב החיילים המשרתים בבסיס וחשיפתם לגורמים מסרטנים. בג"ץ נתן למדינה שהות של 3 חודשים להגיב לממצאי 'אדם טבע ודין' וקבע כי אין לקיים פעילות בכיתות לימוד בבסיס בהן יש רמות קרינה חריגות של גז הראדון

כלים

בשנת 2008 עתרה 'אדם טבע ודין' לבג"ץ בעקבות פרסום נתונים על עודף תחלואה בקרב חיילי חטיבת הנח"ל ביחס לחטיבות חי"ר אחרות בצה"ל. בסיס ההדרכה של הנח"ל ממוקם בערד, בסמוך למרבץ סלע פוספט הידוע כעשיר בקרינה ברמה הגבוהה ביותר בארץ. בדיקות סטטיסטיות שביצע צה"ל במקום העידו, בין השאר, כי קיים עודף תחלואה בקרב חיילים שחלו במסגרת השנה הראשונה לשהותם בבסיס, בקרב חיילים ששירתו בבסיס מעל שנה וכי במשך תקופת מעקב חלו 4 חיילים בסרטן מסוג נדיר שלא אובחן בקבוצות הביקורת.

בעתירה שהגישה 'אדם טבע ודין' יחד עם הורים לחיילים בבסיס, תנועת הנוער העובד והלומד והמחנות העולים, דרשה העמותה מצה"ל לפנות את בסיס ההדרכה של הנח"ל, לפרסם בפומבי את כל הנתונים על גורמי התחלואה בבסיס ולמנות ועדת חקירה צבאית שתבחן את התנהלות הצבא בפרשה. בתגובה לעתירה, מינה משרד הביטחון ועדת בדיקה פנימית שפרסמה בחודש יולי האחרון את מסקנותיה וקבעה כי לא זוהו מפגעים סביבתיים באזור בסיס ההדרכה, אשר יכולים להסביר את הנתונים הנ"ל, ולכן המליצה שלא לפנות את הבסיס.

לאור מסקנות ועדת הבדיקה הגישה 'אדם טבע ודין' תגובה חריפה לבג"ץ שהתייחסה לדוח הצה"לי. במסמך התגובה של 'אדם טבע ודין' המגובה במומחים רבים ביקרה אט"ד את מסקנות דוח הבדיקה וטענה כי נפלו בו ליקויים רבים. בנוסף, פורטו בהרחבה מקורות הקרינה הרבים להם חשופים החיילים כתוצאה משהותם ותנאי האימונים בבסיס, אשר כללו: חשיפה לגז ראדון מסוכן במבני הבסיס, לקרינת גמא באוויר הפתוח ולאבק רדיואקטיבי אליו נחשפים החיילים באמצעות נשימה, בליעה וחשיפה עורית, כתוצאה של מאפייני תנאי השירות שלהם.

כאמור, בדיון שהתקיים היום (ב'), קבע בג"ץ כי אין לקיים פעילות בכיתות הלימוד בהן נתגלו רמות קרינה חריגות. בנוסף, בג"ץ נתן למדינה שהות של 3 חודשים להסביר את הסתירה שבין התנגדות צה"ל ומשרד הבריאות בנוגע לתוכנית להקמת מכרה פוספטים בשדה בריר (ליד ערד) מטעמים של קרינה ואבק, בעוד צה"ל בעצמו ממשיך לקיים פעילות אימונים סדירה במסגרתה חשופים החיילים לאותו אבק פוספטים רדיואקטיבי.

עורכות הדין המנהלות את התיק מטעם אט"ד, עו"ד ציפי איסר-איציק ועו"ד נעמה אלעד: "בהחלטתו היום, בג"ץ שוב הוכיח כי הוא משמש מגן לזכויות האדם הבסיסיות ביותר, בעוד המדינה אינה מהססת לשכן חיילים באזור עתיר גורמי תחלואה. אנו תקווה כי בג"ץ ימשיך ויטמיע את עקרון הזהירות המונעת כחובה החלה על הצבא, וימנע את המשך סיכון בריאותם של החיילים כתוצאה מחשיפה לקרינה רדיואקטיבית".