pazaleyארגון 'אדם טבע ודין' עתר הבוקר (א') לבג"ץ על מנת לבטל את הרישיון שניתן לפרויקט כריית פצלי השמן בחבל עדולם אשר בשפלת יהודה. כזכור, לפני כשנתיים העניק משרד התשתיות לחברת IEI רישיון לבצע מיזם בחבל עדולם שמטרתו להמיר את פצלי השמן באזור (שכבת סלע עשיר בחומר אורגני) לתוצרי נפט וגז. הרישיון מאפשר לחברה לחמם את הקרקע בחבל עדולם לטמפרטורות הנעות בין 300 ל-350 מעלות צלזיוס, לשאוב את הגזים שיפלטו בתהליך ולטפל בתוצרים עד לכדי הפיכתם לנפט

כלים

יש להדגיש כי הרישיון ניתן ללא תוכנית ומבלי שנעשה תסקיר השפעה על הסביבה, בניגוד להוראות חוק התכנון והבניה, זאת על אף שמדובר בשיטת הפקה ניסיונית, אשר לא ברור מהי השפעתה על רמות זיהום האוויר ומי התהום. וכן, כלל לא ידוע מה תהיה השפעתו של תהליך הפקת הדלקים, הכולל גם טיפול, אחסון ושינוע של חומרים מסוכנים.

במסגרת הפרויקט, יוצבו בחבל עדולם מתקנים לחימום תת הקרקע, מתקני קידוח ושאיבה, מתקני טיפול בתוצרי המיצוי, מיכלי אחסון לחומרים מסוכנים, מערכת צינורות לאיסוף הדלקים, מתקני ניטור ועוד. כל זאת בחבל ארץ בעל ייחודיות אקולוגית ונופית-סביבתית המשמש בית ליערות נרחבים, מיני צמחיה ובעלי חיים מגוונים, שמורות טבע, פארקים, גנים לאומיים ושטחים חקלאיים. יש לציין כי שטח חבל עדולם מיועד לתיירות כפרית ומועמד להכרזה כאתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו וכמתחם ביוספרי.

בעתירתה טוענת 'אדם טבע ודין' כי כל פרויקט הפקת פצלי השמן מנוגד להתחייבויות הממשלה לשינוי משק האנרגיה הישראלי לייצור אנרגיות מתחדשות, התייעלות אנרגטית ולהפחתת גזי חממה, וכי אסור היה לקדם את הפרויקט במסגרת חוק הנפט מבלי שנעשתה תוכנית הכוללת שיתוף ציבור ותסקיר השפעה על הסביבה.

לפי ד"ר אריה ונגר, מדען האוויר של 'אדם טבע ודין' פצלי השמן שיופקו במסגרת הפרויקט יכללו כ- 6% גופרית – ריכוז של פי 3 מריכוז הגופרית בדלק המכונה 'עתיר גופרית', הנחשב מזוהם במיוחד. בנוסף, כמות האנרגיה שתידרש בתהליך ההפקה, על מנת להגיע לתוצר המבוקש על ידי החברה (היקף של כ-300,000 חביות ביום) מוערכת בכ- 80% מכמות האנרגיה הנצרכת כיום על ידי מדינת ישראל כולה.

לדברי ד"ר ונגר, מדובר, בהיקפים אשר ידרשו הקמת 2-3 תחנות כוח גדולות חדשות. "בזמן שכל העולם פועל ליצירת אלטרנטיבות בנות קיימא למשק האנרגיה המזהם ולמזעור נזקי סביבה, מדינת ישראל מקדמת פרויקט שכל מהותו הוא יצירת מקור אנרגיה מזהם", כך לדברי ד"ר ונגר.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "משרד התשתיות מוביל לאסון סביבתי כאשר הוא מאשר להפוך את אחד האזורים הייחודיים והיפים בארץ למתחם תעשייתי לייצור דלקים, זאת מבלי לקחת בחשבון את ההשפעות הרסניות לבריאות הציבור, לסביבה ולכלכלה המקומית. למעשה משרד התשתיות מאפשר לחברה פרטית להשתמש בחבל עדולם כ'שפן הניסיונות' לשימוש בטכנולוגיה חדישה ואגרסיבית להפקת דלקים מפצלי שמן".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד להגנת הסביבה עושה כל שביכולתו כדי להבטיח שמירה על תוואי הנוף של חבל עדולם, זאת לאור הקושי הרב שיוצר 'חוק הנפט' המאפשר הקלות בחיפוש ובהפקה של מקורות נפט בישראל, גם אם הדבר בא על חשבון הסביבה.

במסגרת פעילות זו, דרש המשרד ממשרד התשתיות ומיזמי הפרויקט, קיום של הליך בחינה מסודר במסגרת חוק התכנון והבנייה ובכלל זה, הגשת תוכנית תסקיר השפעה על הסביבה כבר בשלב בחינת ההיתכנות ('הפיילוט') של כריית פצלי השמן. דרישה זו באה לאור העובדה כי כריית הפצלים כרוכה בהפעלת טכנולוגיה שלא נבחנה עד כה בעולם ולאור הפוטנציאל הרב להשפעות שליליות על הסביבה. לאחר איסוף הנתונים בתסקיר ובחינתם על-ידי המשרד, יפרסם המשרד את עמדתו בנושא זה."