פינוי עצמי נוסף של פלישה לאדמות המדינה: מפקחי החטיבה לשמירת הקרקע ברשות מקרקעי ישראל בערד אילצו פולשים, תושבי ערד, להתפנות מאדמות מדינה המיועדות לשמש כשטח ציבורי פתוח, עליהן השתלטו שלא כדין. מדובר בשטח של כ- 270 מ"ר עליו השתלטו הפולשים, גידרו אותו וסיפחו אותו לגינתם הפרטית כדי להרחיב את שטחם על חשבון הציבור.

כלים

הפלישה אותרה במסגרת הפעילות שמבצעת החטיבה לשמירת הקרקע ברשות מקרקעי ישראל, לאיתור פלישות לקרקעות המדינה ועבירות מקרקעין ברחבי הארץ. המפקחים הבהירו למסיגי הגבול כי מדובר בעבירה של הסגת גבול במקרקעי ציבור, עבירה פלילית שדינה עד שנתיים מאסר בפועל.

בנוסף, הובהר לפולשים כי אם לא יפנו את הקרקע בעצמם. המפקחים יפנו אותה לפי החוק, בליווי המשטרה, ותוגש נגדם תלונה במשטרה, ואף תביעות כספיות להחזר דמי השימוש בקרקע ועלויות הפינוי הנגרמות לקופת המדינה.

לאחר שהבינו כי המפקחים נחושים לפנות את הקרקע ולפתוח בצעדי אכיפה נגדם, העדיפו הפולשים לפנות את הקרקע בעצמם, על מנת להימנע מתשלום עלויות השימוש בקרקע ועלויות הפינוי, שמוטלות על הפולשים במקרה של פלישה לאדמת מדינה. הפולשים הזיזו את הגדר בהן גידרו את קרקעות המדינה אותן תפסו והחזירו את הקרקע לקדמותה ולידי המפקחים והמדינה. מפקחי רמ"י החזירו את הקרקע למאגר הקרקעות הציבורי.

אילן ישורון, מנהל מרחב דרום בחטיבה לשמירת קרקע ברשות מקרקעי ישראל, אומר: "מסיגי גבול המנסים לגזול את קרקעות הציבור מקשים על תכנון הקרקעות במדינת ישראל. במקרים רבים הקרקע נדרשת לצרכים אחרים אך מסיגי גבול שעלו עליה מעכבים את תהליכי ההקצאה. מפקחי רשות מקרקעי ישראל מסיירים ברחבי הארץ במטרה לאתר מסיגי גבול באדמות המדינה, המפונים לפי החוק. הצלחתה של מדיניות האכיפה המחמירה, הכוללת הגשה של תביעות כספיות להחזר עלויות הפינוי לקופת המדינה, יוצרת גדילה משמעותית של תופעת הפינויים העצמיים ומספר רב של פולשים שמעדיפים לפנות את הקרקע בעצמם ולהחזירה למדינה על מנת שלא להסתבך בתביעות".