ezerfishler"תקציב המדינה לשנים 2011-2012 אינו מאוזן, בלתי צודק ואף לקוי בכל הקשור לנושא שיקום הנחלים ולנושא האכיפה הסביבתית." כך ציינה היום עמותת "צלול" במסמך עמדה ביחס לתקציב המדינה לשנים 2011-2012, אשר העבירה לממונה על התקציבים במשרד האוצר, אודי ניסן, למשרד להגנת הסביבה ולמשרד התשתיות

כלים

בדף העמדה אותו הגישה היום (ב') עמותת "צלול" היא מעלה מספר טיעונים מרכזיים כנגד הסעיפים בתקציב המתייחסים לנושאי הנחלים וזיהום הים, כאשר המסקנה העיקרית היא שהתקציב, אשר מחולק בהתאם להוצאות הצפויות במשרדי הממשלה השונים, מפרט חלוקה באופן שאינו מידתי ביחס להיקף הפעילות הנדרש.

בפרק המתייחס לנושא הנחלים, גורסת עמותת "צלול" כי התקציב חסר וכי מטרות המשרד להגנת הסביבה בנושא זה אינן ברות השגה כלל. ע"פ התקציב יתוקצבו הנחלים בסך של 17 מיליון שקלים במהלך 2011 ובסך של 18 מיליון שקלים במהלך 2012 (סך של 3% בלבד מתקציב המשרד להגנת הסביבה), זאת נוכח הערכת מומחים (ביניהם נציגי המשרד להגנת הסביבה) כי התקציב המינימאלי השנתי הדרוש לנחלים נאמד בכ-50 מיליון שקלים.

ככל הנראה, כך טוענים ב"צלול", גישתו הכלכלית של המשרד להגנת הסביבה, מורה על כך כי נושא הנחלים יישאר בגדר הצהרה ולא יותר מכך.

עוד מדגישה "צלול" בדף העמדה את נושא האכיפה ואת מגבלתו המהותית של המשרד להגנת הסביבה להתנהל מול עבריינות סביבתית עקב אי הגדלת כח האדם הנדרש ליישום אכיפה ראויה.

טענותיה של "צלול" מופנות גם למשרד התשתיות הלאומיות, אשר גורס בהצעת התקציב כי ישראל היא המדינה עם שיעור השבת הקולחין הגבוה ביותר בעולם, זאת בעוד שבפועל זורמים כ-10 אחוזים מכלל משאבי המים בישראל, כביוב גולמי אל הים והנחלים ועוד עשרות אחוזים מהווים קולחין באיכות ירודה שאינה מתאימה להשקיה בלתי מוגבלת.

בנוסף מתייחסת "צלול" בדף העמדה גם לנושא הטבות המס בטענה כי חסרה בהצעת התקציב התייחסות ראשונית לנושא גביית אגרות והיטלים כאמור בגישת חוק "המזהם משלם", וכי יש לאפשר מאזן ומעבר תקציבי בין תחומי ההטבות לתחומי האכיפה הסביבתית בעיקר בשל הקשר הישיר הקיים בפועל בין מפעלים מזהמים להטבות כספיות.

בסיום דף העמדה מציינת "צלול" את המלצותיה לתיקונים, עדכונים וכו' אשר יחדדו בהצעת התקציב את הנושאים הסביבתיים המוזכרים.

לדברי עזר פישלר, מנכ"ל עמותת "צלול": "הצעת תקציב המדינה דורשת תיקון דחוף והכרחי. הצגת הנתונים בדבר משק המים והפקת הקולחין אינה תואמת את המציאות בשטח ודורשת עדכון לשם הצגת המידע הנכון. הצהרות משרדי הממשלה בדבר כוונותיהם להשקיע כספים בהגנה על הסביבה חייבות לבוא לידי ביטוי בהקצאות התקציביות ולא רק על מנת לקבל את תמיכת ארגון ה- OECD."