כלים

בתום מכרז התשתיות הגדול בישראל, החליטה ועדת המכרזים של משהב"ט: מנרב זכתה במכרז הBOT של משרד הביטחון להקמת, אחזקת ותפעול קרית ההדרכה בצומת הנגב לתקופה של 25 שנה. שווי ההצעה הזוכה נאמד בכ-15% פחות מהאומדן שהיה בידי משרד הבטחון בתחילת המכרז. בהוראת שר הביטחון המכרז כולל העדפה לכחול לבן, עובדים מהנגב ומשרתי מילואים

ועדת המכרזים במשרד הביטחון החליטה הערב כי קבוצת מנרב היא הזוכה במכרז להקמה, תפעול, תחזוקה ומימון של קריית ההדרכה של צה"ל בנגב ב-25 השנים הבאות. שווי ההצעה הזוכה עומד על כ-15% פחות מהאומדן שהיה בידי משרד הביטחון בתחילת הדרך. הפרויקט, בהיקף של מיליארדי שקלים, הינו פרויקט הדגל הראשון של מערכת הביטחון המבוצע בשיטת הBOT במסגרת המהלך הלאומי להעברת מחנות צה"ל לנגב.

בשל חשיבותו הרבה של הפרויקט לכלכלת ישראל ולחיזוק הנגב, משרד הביטחון הכניס למכרז חידוש ייחודי וראשון מסוגו בו שתי הקבוצות המתמודדות ביצעו סגירה פיננסית מקבילה עם המערכת הבנקאית כחלק מההליך המכרזי, כך שניתן להתחיל בעבודות בשטח בטווח הזמן המיידי.

במסגרת התוכנית להעברת מחנות צה"ל לנגב אישרה הממשלה לאחרונה תקציב להעברת 2 בסיסים נוספים לנגב, קרית המודיעין וקמפוס התקשוב שיועברו בעלות של 19 מיליארד ש"ח, זאת בנוסף לבסיס התובלה של חיל האוויר שהעברתו לבסיס נבטים החדש כבר הושלמה בהצלחה בסוף 2008.

לקריית ההדרכה של צה"ל שתוקם בצומת הנגב (בסמוך לירוחם) על שטח של 1600 דונם יועברו ממרכז הארץ כלל בסיסי ההדרכה המכשירים את תומכי הלחימה בצה"ל בתחומי הרפואה, לוגיסטיקה, חימוש, משאבי אנוש, תיאום וקישור, משטרה צבאית, חינוך ותקשוב. קריית ההדרכה תכשיר מדי שנה עשרות אלפי חיילים למקצועות אלה. קריית ההדרכה צפויה לאכלס מידי יום כ-10,000 חיילים, משרתי קבע ואזרחים.

עבודות העפר בשטח בו תוקם קריית ההדרכה בצומת הנגב כבר הסתיימו, ובימים אלה מסתיימות בשטח עבודות להקמת תשתיות חשמל, מים ותקשורת.

במסגרת הנחיית שר הביטחון אהוד ברק למנף את מכרזי העברת צה"ל לנגב כמנוע לחיזוק הנגב והכלכלה הלאומית, הוכנסו למכרז להקמת קרית ההדרכה הדרישות הבאות: 1. חיוב הזכיין לרכש כחול לבן בהיקף משמעותי. 2. החלת חובת רכש גומלין. 3. מינימום של 30% מעובדי הזכיין יהיו מהנגב. 4. חובה להעדפת אנשי מילואים. 5. בעל השליטה בזכיין חייב להיות ישראלי.

מכרז קריית ההדרכה מהווה מכרז חסר תקדים בהיקפו ובמורכבותו. את הליך המכרז מוביל אגף התקציבים במשרד הביטחון בראשותו של תא"ל מהרן פרוזנפר, יחד עם מנהלת מעבר צה"ל לנגב בראשותו של תא"ל (מיל.) חזי משיטה, אגפי משרד הביטחון וצה"ל השונים בסיוע מיטב היועצים בתחום מימון הפרויקטים.

מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל.) אודי שני אמר "זהו יום גדול למדינת ישראל, לנגב, לכלכלה הלאומית ולמערכת הביטחון. בתום תהליך מקצועי, מורכב וחסר תקדים בהיקפו נבחר הזכיין שיקים את קרית ההדרכה של צה"ל בצומת הנגב ויתפעל אותה ל-25 שנים.

אין אח ורע לתהליך שנעשה במכרז הזה, הן בעמידה בלוחות הזמנים והן בעמידה ביעדים שאפתניים אשר לא נוסו מעולם במכרזי PFI. העובדה שלמרות הספקות בשוק, משרד הביטחון הצליח להביא לכך ש-2 הקבוצות שהתמודדו בשלב הסופי במכרז ביצעו סגירה פיננסית מוצלחת כחלק מהתנאים למכרז הינה הצלחה גדולה למשרד הביטחון שחוסך בכך זמן יקר וכסף.

השנה היא השנה המשמעותית ביותר לעליית צה"ל לנגב, אני מצפה מהזוכה היום שיתחילו בעבודות בכדי לעלות לקרקע בהקדם, הנגב ומדינת ישראל כולה ירגישו מהר מאוד את ההשפעות העצומות שיהיו לעבודות ההקמה, זאת לצד הפרויקטים הגדולים הנוספים שאנו מתחילים בהקמתם השנה:

פרסום השלב הראשון במכרז להקמת הקמפוס הטכנולוגי של אגף התקשוב בבאר שבע. תחילת עבודות עפר בשטח קמפוס התקשוב. תחילת עבודות עפר בקרית המודיעין ליד לקית.

לפני שאעביר את השרביט ליו"ר ועדת המכרזים, חשוב לי להדגיש כי מעבר צה"ל לנגב הוא עוד דוגמה להשפעה החיובית והמשמעותית של מערכת הביטחון על הכלכלה הלאומית, והאופן בו זה נעשה יכול להוות מודל למכרזי תשתיות גדולים אחרים שהמדינה מבצעת".

מעבר צה"ל לנגב

במסגרת המאמץ הלאומי לחיזוק הנגב מוביל משרד הביטחון את פרויקט העברת בסיסי צה"ל ממרכז הארץ לנגב: בסיס התובלה של חיל האוויר שהעברתו לנבטים הושלמה בהצלחה באוגוסט 2008, קריית ההדרכה הצהלי"ת בצומת הנגב (סמוך לירוחם), קריית המודיעין שתוקם בסמוך לצומת שוקת והקמפוס הטכנולוגי של חיל התקשוב שיוקם בבאר שבע (מול אוניברסיטת בן גוריון).

עליית בסיסי צה"ל לנגב צפויה להוביל למעבר של עשרות אלפי חיילים ואלפי משרתי קבע ובני משפחותיהם לנגב וליצירת אלפי מקומות עבודה חדשים בדרום. מנהלת מעבר צה"ל לנגב במשרד הביטחון פועלת עם יתר משרדי הממשלה במטרה להאיץ ולתמוך במהלך על ידי שדרוג שירותי החינוך והתרבות באזור, סלילת כבישים ופסי רכבת, שיפור התחבורה הציבורית ועלייה באיכות החיים.

התועלות ממעבר צה"ל לנגב כוללות בין היתר תרומה ישירה של עשרות מיליארדי ₪ לכלכלת ישראל בשל פינוי קרקעות יקרות ערך במרכז הארץ (צריפין, גלילות, רמת גן) הסרת מגבלות הבנייה במרכז הארץ, וחיזוק הכלכלה בפריפריה הנאמדת בכ-6 מיליארד ₪ לשנה במונחי תוצר לאומי.