כלים

חברת נאופלם העולמית שוקלת תביעת ענק כנגד מערכת "כלבוטק" על הטעיית הציבור בתכנית אמש, שעסקה בכלים קרמיים. בחברה אומרים כי: "כלבוטק" התעלמה מהסטנדרטים הבינלאומים ומהתקנים הבינלאומיים הנקבעים על פי מידת החדירה האפשרית של חומרים מסוכנים למזון. "כלבוטק" הוזהרה מראש כי הבדיקות שערכה אינן אלו הנהוגות בעולם ותוצאותיהן עומדות בניגוד גמור לסטנדרטים של רשות המזון האמריקאית (FDA) ולבדיקות שנעשו בשוויץ, גרמניה, בלגיה ועוד."

(יח"צ)המומחה הבינלאומי ד"ר צבי קרן, שעמד בראש המעבדה לכימיה במכון התקנים, קובע נחרצות "הבדיקה שנעשתה בכלבוטק נעשתה ב-ICP, שהוא מכשיר אנליטי מאוד אמין, אבל שיטת הבדיקה כאמור איננה רלוונטית.

קרן מסביר כי: "חברת נאופלם הציגה בפני תוצאות של 6 מעבדות מחו"ל, כאשר 4 מתוכן הן מעבדות בינלאומיות בעלות הסמכה לתקן של ניהול איכות במעבדות בדיקה (ISO-17025) אשר כולן בדקו בסך הכל כ-16 סירים ומחבתות שונים של חברת "נאופלם". בין המעבדות ניתן למצוא את: SGS, TUV Rheinland וכן את Bureau Veritas.

"הממצאים של כל המעבדות מעידים בצורה שאיננה משתמעת לשני פנים שאין כלל נדידה של עופרת וקדמיום מן הסירים והמחבתות הללו (ברמת הגילוי של המכשירים). הבדיקות נעשו הן בטמפרטורה רגילה והן בטמפרטורה גבוהה (בישול).

"יתרה מכך, במקרה מסויים אף נבדקה התכולה של המתכות הללו ומתכות נוספות בציפוי הקרמי ונמצא שהציפוי איננו מכיל עופרת וקדמיום ברמות הניתנות לגילוי. עובדה זו גם שוללת את האפשרות שפגיעה בציפוי תגרום לדליפה של מתכות כבדות מעבר למותר.

"מעבדת TUV Rheinland אף בדקה המצאות חומרים מסוכנים אחרים (מתכות וחומרים ארומטיים) ובכל המקרים התקבלו תוצאות שליליות.

"היבואן הישראלי מסר גם למכון התקנים הישראלי סירים ומחבתות של "נאופלם" לבדיקת נדידה של מתכות כבדות ובדו"ח שהוצא ב 28.11.2010 נמצא שריכוז העופרת שנדד היה פחות מ-1 ppm ואילו ריכוז הקדמיום שנדד היה פחות מ 0.1 ppm. במילים אחרות – לא התגלו עופרת וקדמיום מעל למותר. אגב, על פי התקן הישראלי לכלים קרמיים (ת"י 1003) הרמה המותרת בכלים קרמיים המשמשים לאפייה ובישול הינה 3 ppm לעופרת ו-0.3 ppm לקדמיום.

"מתוך הכרותי הקרובה עם המעבדה לכימיה וטקסטיל במכון התקנים, אמונה עלי תוצאת הבדיקה של המכון אף יותר מן הבדיקות שנעשו בחו"ל.

"בהתייחס לדרישת התקנות לרישוי עסקים – ברור מאליו שאם אין נדידה של עופרת, קדמיום או מתכות אחרות מן הציפוי (כפי שנמצא בכל הבדיקות שנעשו ע"י החברה בארץ ובחו"ל), הרי שאין שום מניעה להשתמש בכלים הללו לבישול, אפייה, טיגון וכיו"ב.

"לסיכום, סביר מאוד להניח שהבדיקה שנערכה או חישוב תוצאותיה – מוטעית. לעומת זאת, תוצאות ממעבדות בדיקה בינלאומיות, מוסמכות ומקובלות בעולם ובישראל (ובמיוחד של מכון התקנים הישראלי) מעידות בצורה שאיננה משתמעת לשני פנים שבסירים ובמחבתות של חברת "נאופלם" אין נדידה של מתכות כבדות כגון עופרת וקדמיום וכלים אלו בטוחים לשימוש."

בעקבות חשיפת ממצאי תוכנית התחקירים "כולבוטק" אודות הסכנה האפשרית בשימוש בכלי המטבח הקרמים של חברת "נאופלם" פנתה חברת הכנסת ליה שמטוב (ישראל ביתנו) אל יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ חיים כץ בבקשה לקיים דיון דחוף בממצאי התחקיר.

בפנייה טענה ח"כ שמטוב כי בכתבה הועלו נתונים מדאיגים מאוד בנוגע לכלי מטבח קרמים המצויים כמעט בכל בית בישראל. "חברת נאופלם", בעלת פלח השוק הגדול ביותר, "זכתה" לתוצאות החמורות ביותר בתחקיר ועל פי עדויות המומחים בו, עולה חשש כי המחבתות והסירים של החברה עלולים בתנאים מסוימים לגרום לפגיעה בריאותית קשה ביותר".

היא הוסיפה כי בתחקיר הוצגו בדיקות מעבדה שבוצעו על ידי "כולבוטק" במעבדה מוסמכת "בהם התגלה אחוז מתכות רעילות לכאורה בכלי המטבח של "נאופלם" (קדמיום ועופרת) העלולות לגרום למחלת הסרטן או פגיעות בכבד ובכליות".

לאור ממצאי התחקיר והבהלה הציבורית שהוא עתיד לעורר כבר הבוקר (שלישי), ביקשה ח"כ שמטוב לקיים דיון דחוף בנושא אליו יזומנו נציגי חברת "נאופלם" בישראל, מומחים רלוונטיים ממשרד הבריאות וכן נציגי מכון התקנים על מנת לדון בתחקיר, ממצאיו והתנהלות החברה בנושא. "החברה מכחישה בתוקף את הטענות שהועלו נגדה בכתבה וצריך לתת לאמת לצאת לאור", סיכמה ח"כ שמטוב.